Home » » Διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο βορρά

Διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο βορρά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 | 2:07 π.μ.

Tου Παναγιώτη Γαβάνα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συχνότερα λόγος για μια πιο ισχυρή πρόσδεση των επίσημα στρατιωτικά ουδέτερων κρατών, της Σουηδίας και της Φιλανδίας, στις στρατιωτικές δομές του «δυτικού» ιμπεριαλισμού. Εδώ η λέξη «επίσημα» δεν ανταποκρίνεται όμως στη πραγματικότητα, διότι και οι δύο χώρες συμμετείχαν ήδη από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου σε διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις που βρίσκονταν υπό τη διοίκηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτή την περίοδο διεξάγεται σ΄ αυτές μια συζήτηση για μια ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ενώ οι αστικές τάξεις τους επιδιώκουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή τους σ΄ αυτή την πολεμική συμμαχία, οι πληθυσμοί τους παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία που γίνεται, προσπαθώντας να χρησιμοποιηθεί γι΄ αυτό το σκοπό η διαμάχη ενάντια στη Ρωσία, στη μεγάλη πλειοψηφία τους την απορρίπτουν. Η στρατιωτική αυτή προσέγγιση της Σουηδίας και της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ άρχισε ήδη πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν στο μεταξύ ότι η άτυπη αυτή προσέγγιση έχει φτάσει πλέον σ΄ ένα σημείο, που η τυπική ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ίσως να είναι θέμα χρόνου. Η αυξανόμενη συνεργασία των δυό χωρών με το ΝΑΤΟ και η δραστηριότητά τους στην κοινή στρατιωτική πολιτική της ΕΕ χαιρετίζεται ιδιαίτερα από τις ιμπεριαλιστικές χώρες.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία ανήκουν στην «Partnership for Peace» του ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1994 και το συνδέει στρατιωτικά με 22 ακόμη ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες που δεν είναι μέλη του. Κι οι δυο ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger