Home » , » Κυβέρνηση μαριονετών και στο βάθος τέταρτο μνημόνιο

Κυβέρνηση μαριονετών και στο βάθος τέταρτο μνημόνιο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 | 4:14 μ.μ.

Πηγή: Δημήτρης Τζιαντζής«Πριν»

Αίμα στον Μινώταυρο προσφέρει η κυβέρνηση

Με τον τίτλο «Εκτός όσοι αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε η Deutsche Welle τον πρόσφατο ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα βέβαια όσοι αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις είχαν ήδη αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά όπως φαίνεται οι δανειστές έχουν σκληρύνει τη στάση τους. Όσο για την κυβέρνηση, αυτή βρίσκεται σε ελεύθερο κατήφορο θυμίζοντας τη γνωστή διαφήμιση για πατατάκια «μετά το ποπ, δεν έχεις στοπ» και με τις κόκκινες γραμμές να αποτελούν οριστικά παρελθόν.

Σε ανασχηματισμό για να «καλμάρουν» οι πιστωτές αναφέρθηκαν οι New York Times, τονίζοντας τη σημασία της «διατήρησης του πυρήνα της οικονομικής ομάδας» ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ερμηνεύτηκε ως ένδειξη της πολιτικής βούλησης του Τσίπρα να προωθήσει ης μεταρρυθμίσεις που απαιτούν το Γιούρογκρουπ και οι άλλοι θεσμοί.

Δεν υπάρχει πρόθεση για τέταρτο Μνημόνιο και νέα μέτρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Οι κυβερνητικές διαψεύσεις έγιναν μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στις οποίες φάνηκε η πρόθεση του ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα εφόσον υπάρξει ένα τέταρτο «ρεαλιστικό» μνημόνιο και υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ράις πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ ζητά ισχυρές πολιτικές στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς κύκλους είναι το νέο πρόγραμμα λιτότητας να μην ονομάζεται «τέταρτο μνημόνιο» αλλά να εμφανιστεί ως «συμπληρωματικό» και «διορθωτικό» σε σχέση με ας στρεβλώσεις και ας λαθεμένες εκτιμήσεις του τρίτου μνημονίου. Τυράκι σε αυτή τη φάκα είναι το χαμηλότερο επιτόκιο 1,5% που ζητά το ΔΝΤ και η υπόσχεση για το χρέος, η οποία σε κάθε περίπτωση σε αυτή τη φάση δεν θα είναι παρά φτιασίδια και μπαλώματα.

«Το ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση», υποστήριξε σε με τη σειρά της η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ωστόσο αυτή είναι απλά η επίσημη κυβερνητική θέση που επαναλαμβάνεται για εσωτερική κατανάλωση. Ο Γ Κατρούγκαλος παρέδωσε το υπουργείο ακριβώς γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί προσωπικά το νέο αντιασφαλιστικό ολοκαύτωμα που έρχεται τόσο σύντομα μετά το προηγούμενο.

«Το ΔΝΤ ζητά επί τω δυσμενέστεροι αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά εμείς δεν τις δεχόμαστε», δήλωνε ο Κατρούγκαλος λίγο πριν τον ανασχηματισμό. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τονίζοντας πως «το Ταμείο είναι ακραίο. Θέλει αίμα αλλά εμείς δεν δίνουμε». Ο τέως υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει τότε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα ανάμεσά τους και η προσωπική διαφορά.

Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή στην οποία συμφώνησαν πιστωτές και κυβέρνηση. Ο Κατρούγκαλος απομακρύνεται από το υπουργείο, του προσφέρεται μια θέση «τιμητικής αποστρατείας» και την ηλεκτρική καρέκλα αναλαμβάνει ένα νέο φιλόδοξο στέλεχος. Η νέα υπουργός δείχνει να έχει εντρυφήσει στην κυβερνητική αρχή «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της «επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων» υφαίνοντας με ένα θολό περίγραμμα την αδυσώπητη πραγματικότητα: «πρέπει το επόμενο διάστημα να προετοιμαστούμε για τη μάχη της διαπραγμάτευσης» και προσθέτει πως το υπουργείο «έχει πολλά χαρτοφυλάκια με πολλές και κρίσιμες μάχες».

Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν βασίζονται στις προσωπικές ικανότητες των διαπραγματευτών αλλά στους πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι είναι συντριπτικά εις βάρος της υποταγμένης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το μουντό κλίμα, ακόμα πιο θλιβερές φαίνονται οι προσπάθειες και οι δικαιολογίες της αντιπολίτευσης των λεγάμενων «53». Χαρακτηριστικοί αυτής της αντίφασης οι απίστευτοι ακροβατισμοί και τα λογικά άλματα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της τάσης. Εκεί ο πρώην επικεφαλής της ΑΚΟΑ αναρωτιέται; «Πώς μπορείς να εφαρμόζεις αριστερή πολιτική την ώρα που εφαρμόζεις δεξιά; πρέπει να βρεις τρόπο να υπονομεύσεις τη δεξιά πολιτική και να το κανείς με ένα συνειδητό τρόπο που θα ανοίγει και δρόμους»!

«Η Ελλάδα αισθάνομαι ότι είναι μια χώρα υπό κατοχή». Αυτή τη δήλωση την έκανε ο νέος υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο προεδρικό μέγαρο! Απορεί κανείς βέβαια γιατί τότε δέχτηκε να παίξει το ρόλο του υπουργού σε μια «κατοχική κυβέρνηση»; Εκτός και αν ταυτίζει την κυβέρνηση Τσίπρα με την «κυβέρνηση του βουνού»…
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger