Home » , » Δια νόμου ζωντανός για πάντα ο Φιντέλ Κάστρο

Δια νόμου ζωντανός για πάντα ο Φιντέλ Κάστρο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 | 9:32 μ.μ.

Της  Δέσποινας Σκούρτη

Fidel, hasta la vida siempre!

Μέχρι το τέλος της ζωής του ντυμένος το στρατιωτικό αμπέχωνο, πιστός στρατιώτης της κουβανικής Επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο άφησε το λαό του ορφανό στις 25.11.2016.
Τιμώντας τη μνήμη του ηγέτη τους οι Κουβανοί σέβονται τη ρητά εκπεφρασμένη επιθυμία του: ούτε ένας δρόμος, ούτε μια πλατεία, ούτε ένα κτίριο δεν θα μετονομαστούν προς τιμήν του νεκρού Fidel Alejandro Castro Ruz. 

H εθνοσυνέλευση της λαϊκής κυριαρχίας της Κούβας επικύρωσε χθες, Τρίτη 27.11.2016, τον νόμο που απαγορεύει την ανέγερση αναθηματικού μνημείου για τον Φιντέλ Κάστρο καθώς και τη χρήση του ονόματός του σε οποιαδήποτε τοπωνυμική αναφορά. Επιπλέον απαγορεύεται η εμπορευματοποίηση φωτογραφιών ή αποσπασμάτων από τους λόγους του εκλιπόντος ή η παράθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς.

Το κεντρικό άρθρο της κουβανικής εφημερίδας Granma υπογραμμίζει ότι το πνεύμα του νόμου βασίστηκε αφενός στην επιθυμία του Κάστρο να μην υπάρχει ανδριάντας του ή μέρος που να φέρει το όνομά του στην επικράτεια της Κούβας ούτε όσο ζούσε, ούτε μετά θάνατον κι αφετέρου στη γενική παραδοχή ότι ζωντανό μνημείο για τον θρυλικό επαναστάτη αποτελεί ο ίδιος κουβανικός λαός που θα συνεχίσει το έργο του. Στο ίδιο πνεύμα, ο αδερφός του Φιντέλ και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, δήλωσε από βήματος της κουβανικής εθνοσυνέλευσης ότι «το αγωνιστικό πνεύμα του θα παραμείνει στην συνείδηση όλων των κουβανών επαναστατών, σήμερα, αύριο και για πάντα» και πως «ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Κομαντάντε είναι να ακολουθήσουμε το όραμά του για την επανάσταση.»

Η απαγόρευση της αναφοράς του ονόματος του Κάστρο δεν είναι καθολική. Ο νεοψηφισθείς νόμος επιτρέπει στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν το όνομα ή στοιχεία που παραπέμπουν στην προσωπικότητά του στη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό και γενικά σε κάθε έκφανση της τέχνης. Ελεύθερη είναι επίσης η επιστημονική έρευνα γύρω από το άτομό του και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η ίδρυση του Ινστιτούτου Φιντέλ Κάστρο που θα προωθεί τη μελέτη του ιστορικού ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών,  όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

29 Δεκεμβρίου 2016 στις 1:46 π.μ.

H τεράστια χαλύβδινη προσωπογραφία του ΤΣΕ στην πλατεία της επανάστασης δεν υπάγεται σε αυτή τη λογική; Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό να υπάρχει π.χ. πλατεία "Κάστρο", ενώ δεν είναι κακό να υπάρχει "Ινστιτούτο Φιντέλ Κάστρο". Καλή ώρα, όπως εδώ έχουμε "Ιδρυμα Κων. Καραμανλή", "Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου" κλπ., κλπ.
Ας κοιτάξουν να σώσουν την επανάστασή τους οι Κουβανοί, κι ας αφήσουν τις φιοριτούρες....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger