Home » , » Η επανάσταση είχε πεθάνει πολύ πριν τον Κάστρο

Η επανάσταση είχε πεθάνει πολύ πριν τον Κάστρο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016 | 11:41 μ.μ.

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ποικίλες και αντιφατικές αντιδράσεις ανά τον κόσμο. Οι απόγονοι των εγκληματιών, που άφησε να φύγουν από τις φυλακές της Κούβας για το Μαϊάμι το 1980, ζητωκραύγασαν. Από την άλλη, στα κόμματα που για χρόνια καπηλεύονταν τον τίτλο του κομμουνισμού, έχοντας από καιρό αποκόψει κάθε δεσμό με την επαναστατική θεωρία και πράξη, έπεσε βαρύ πένθος. Ο Κάστρο ήταν ένα σύμβολο χρήσιμο γι’ αυτούς, αφού υπήρξε ο ηγέτης της μόνης νικηφόρας αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης στην αμερικάνικη ήπειρο. Αν όμως θέλουμε να ξεφύγουμε από μια συναισθηματική προσέγγιση και να δούμε τα πράγματα όπως έχουν στην πραγματικότητα, θα πρέπει να κρίνουμε τον Κάστρο όχι μόνο από την αρχική επαναστατική του δράση (που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει), αλλά από τη δράση του στη διάρκεια των δεκαετιών που ηγούνταν του κουβανέζικου καθεστώτος.

Οι διώξεις που υπέστη ο Κάστρο και η μαχητικότητά του κατά τη θυελλώδη περίοδο της επανάστασης στην Κούβα δεν μπορούν να αποτελούν βολικό και διαρκές άλλοθι για τις μετέπειτα πράξεις του, όπως ακριβώς η επί είκοσι χρόνια φυλάκιση του Μαντέλα στη Νότια Αφρική (που δε δήλωνε και κομμουνιστής κιόλας) δεν τον δικαίωσε για τη μετέπειτα πορεία του ως προέδρου της Νότιας Αφρικής, στην οποία το φυλετικό απαρτχάιντ μετατράπηκε σε ταξικό (γι’ αυτό και έχαιρε θαυμασμού από όλη τη «διεθνή κοινότητα»).

Ο Κάστρο δεν έχαιρε παρόμοιου θαυμασμού. Αυτό είναι λογικό, αφού ο Κάστρο εντάχθηκε στο «σοβιετικό» στρατόπεδο. Το στρατόπεδο του παλινορθωμένου καπιταλισμού, που κατέρρευσε πανηγυρικά στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κι όχι μόνο αυτό. Ο Κάστρο συμβόλιζε μία επανάσταση που τουλάχιστον στην αρχή έθετε το ζήτημα του σοσιαλισμού ως απαίτηση και πέταξε έξω τα τσιράκια των Αμερικάνων. Οι τελευταίοι, όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν του το συγχώρεσαν ποτέ, ζητώντας του να γονατίσει προκειμένου να άρουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει όλα αυτά τα χρόνια. Το ότι δεν ήταν ο Φιντέλ αυτός που γονάτισε αλλά ο αδελφός του Ραούλ  δεν έχει καμία σημασία. Γιατί και ο Ραούλ ιστορικό στέλεχος ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger