Home » , , » Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 | 5:17 μ.μ.

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καββαδίας, εκπαιδευτικός – ερευνητής

Το «δώρο» της συγκυβέρνησης με την «επαναφορά της 13ης σύνταξης» των 613 εκατ. € σε 1.600.000 «χαμηλοσυνταξιούχους» είναι ο δούρειος ίππος για τα σκληρά μέτρα που συνυπέγραψε στο Eurogroup, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» και της «ρύθμισης του χρέ­ους». Εξοντωτικά μέτρα που φθάνουν μέχρι το 2060!

Η κυβέρνηση έχει δείξει το «κοινωνικό πρόσωπό» της με την ψήφιση του Ν. 4387­/2016 «Περί του ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας», καταργώντας το ΕΚ­ΑΣ, περικόπτοντας τις επικουρικές, αυξάνοντας τις εισφορές και ληστεύοντας σε βάθος τριετίας ποσά συντάξεων που αγγίζουν τα 7,8 δις € και μάλιστα από «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα». Ακόμα χειρότερα με την «ψήφιση» του Προϋπολογισμού λιτότητας, με βάρβαρα μέτρα που φθάνουν τα 4,5 δις €.

Παράλληλα οι κυβερνητικές προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» πριν το τέλος του χρόνου, για ένταξη στο σύστημα «ποσοτικής χαλάρωσης», για «έξοδο στις αγορές», διαψεύδονται. Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και «μεταρρυθμίσεις». Με άλλα λόγια συντριβή των εναπομείναντων εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το παζλ για μια νέα συμφωνία, για την παγίωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας στη χώρα μας, το περίφημο «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», το οποίο αποτελεί πεδίο σύγκλισης κυβέρνησης και «θεσμών». Ο Β. Σόιμπλε δηλώνει σε όλους τους τόνους πως: «η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει υποταχθεί στις ορέξεις των δανειστών, που έξι χρόνια τώρα επιδιώκουν την πρωτοφανή λαϊκή μαζική οικονομική εξόντωση.  Μπορεί ο Α. Τσίπρας να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «ηρωικής εξόδου» δηλώνοντας  ότι: «…Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο. Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις», ωστόσο, μέχρι σήμερα αποδέχθηκε όλες ανεξαιρέτως τις καταστροφικές για το λαό «μεταρρυθμίσεις» με υπόσχεση την τελική «ρύθμιση του χρέους». Εξάλλου, το κοινό ανακοινωθέν των αποφάσεων του Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, έχει και την υπογραφή της κυβέρνησης Α. Τσίπρα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προσδοκά να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Πατώντας πάνω στη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, επιχειρεί υποκριτικά να εμφανίσει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τη «ρύθμιση του χρέους», οι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των δανειστών - δυναστών,  ανοίγουν δήθεν το δρόμο για την «επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα» και την «επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά». 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger