Home » , , » Λαχταριστές γεύσεις - Σκληρή εργοδοτική εκμετάλλευση

Λαχταριστές γεύσεις - Σκληρή εργοδοτική εκμετάλλευση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 | 3:17 π.μ.

Ο συνάδελφος Γ.Μ. εργαζόταν ως διανομέας φαγητού στο κατάστημα "ΨΗΤΟΝΟΣΤΙΜΙΕΣ" από τον Ιούνιο του 2014. Ο εργαζόμενος απασχολούταν 22 ωρες την εβδομάδα στο κατάστημα, το οποίο λειτουργεί έως τις 3 τα ξημερώματα σε καθημερινή βάση, ενώ οι εργοδότες του κύριοι Γ. και Μ. Μανούσης τον ασφάλιζαν για 4 και χωρίς φυσικά να του καταβάλλουν δώρα , άδειες, επιδόματα κλπ.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2016, μέρα που ο συνάδελφος είχε ρεπό, του ανακοινώνεται τηλεφωνικά η απόλυσή του με τη δικαιολογία ότι θα προσλαμβανόταν ως διανομέας κάποιο συγγενικό πρόσωπο του εργοδότη οπότε ένας από τους διανομείς θα έπρεπε να απολυθεί.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ο εργαζόμενος είχε εδώ και αρκετό καιρό στοχοποιηθεί από την εργοδοσία επειδή δεν ήταν διατεθειμένος πλέον να υποκύπτει στις παράλογες απαιτήσεις της, όπως για παράδειγμα να προσέρχεται για εργασία στο κατάστημα έπειτα από τηλεφώνημα της τελευταίας στιγμής και ενώ βρίσκεται σε ρεπό,  πράγμα που συνέβαινε αρκετά συχνά.

Αυτό ήταν κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κυρίων Γ. και Μ. Μανούση οι οποίοι τόνισαν στον εργαζόμενο σε συνάντηση που είχε μαζί τους αμέσως μετά την τηλεφωνική ανακοίνωση της απόλυσης του, πως κάθε εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να εργάζεται όταν η επιχείρηση το κρίνει αναγκαίο άσχετα αν έχει ρεπό ή οποιαδήποτε άλλη ανειλημμένη υποχρέωση. Εν συνεχεία όταν ο συνάδελφος διαμαρτυρήθηκε για πολλοστή φορά για τη γενικότερη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας στο κατάστημα, η απάντηση που πήρε από τους εργοδότες του ήταν ότι  μιλάει σαν συνδικαλιστής και πως Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ !! .

Αξίζει να αναφερθεί πως η περίπτωση του συναδέλφου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας στα πλαίσια της οποίας οι εργαζόμενοι, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν έχουν δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις.

Οι κύριοι Γ. και Μ. Μανούσης μέσω της αυταρχικής τους συμπεριφοράς έχουν μετατρέψει το κατάστημά τους σε ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο. Έχοντας ως άμεσο στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους  έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου όπου οι εργαζόμενοι απλά εκτελούν εντολές αδιαμαρτύρητα, βρισκόμενοι διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης.

Στο κατάστημα "ψητονοστημιές" η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εικονικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες δεν αναγράφονται οι πραγματικές μέρες και ώρες εργασίας των εργαζόμενων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν γενικό κανόνα για το σύνολο των υπαλλήλων στο κατάστημα. Την αισχρή και κατάπτυστη εικόνα της εργοδοτικής ασυδοσίας έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν αποδείξεις καταβολής δώρων και επιδομάτων αδείας τα οποία δεν εισέπραξαν ποτέ και αυτό όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό για να μπορούν οι κύριοι Γ. και Μ. Μανούσης να είναι νομικά καλυμμένοι σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Όσον αφορά τους διανομείς φαγητού τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι αγγαρείες όπως π.χ. το γέμισμα των ψυγείων, το πέταγμα των σκουπιδιών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ παράλληλα αμοιβόμενοι με 4 ευρώ την ώρα είναι επιφορτισμένοι με την υποχρέωση της συντήρησης του δικύκλου τους (σέρβις, λάστιχα κλπ), της κάλυψης των εξόδων για εξοπλισμό προστασίας, της βενζίνης όπως επίσης και της πληρωμής του φαγητού στο ήμισυ της αναγραφόμενης τιμής στον κατάλογο.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι δεν καταβάλλεται και η οικονομική προσαύξηση που ορίζει η νομοθεσία για τους εργαζόμενους που απασχολούνται κατά τις νυχτερινές ώρες αφού το κατάστημα μένει ανοιχτό όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έως τις 3 τα ξημερώματα.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα της σκληρής και αδυσώπητης επίθεσης των εργοδοτών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Για κάθε εργαζόμενο σε κάθε κλάδο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση στο σωματείο και τον αγώνα. Τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για τις συνθήκες δουλειάς, το μεροκάματο, για τη ζωή μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

 - ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

- ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΩΝ ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 

- ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 

                                                             Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger