Home » , » Υπερεκμετάλλευση εργαζομένων σε εποχές τεράστιας ανεργίας

Υπερεκμετάλλευση εργαζομένων σε εποχές τεράστιας ανεργίας

Από giorgis , Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 | 4:44 μ.μ.

Του  Γ. Γ.

Είναι κάποια γεγονότα που μας δείχνουν ξεκάθαρα την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας μετά εφτά χρόνια μνημονικής – ταξικής λιτότητας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καταστράφηκαν ή έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, ενώ αντιθέτως κάποιες δεκάδες γατόνια -ανάμεσα τους και αρκετοί από το αστικό πολιτικό προσωπικό- θησαύρισαν.

Παρακολουθούμε δηλαδή την κομπραδόρικη παρασιτική αστική τάξη –που θα έλεγε και ο Νίκος Ζαχαριάδης- να βλέπει τα ήδη παραφουσκωμένα θησαυροφυλάκια της να συσσωρεύουν και άλλο χρήμα (σύμφωνα με αναμφισβήτητα στοιχεία το 1% των Ελλήνων στα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τον πλούτο του κατά 6 φορές,  Δείτε αυτό το βίντεο),  ενώ τα λαϊκά στρώματα να οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Η μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό σήμερα θυμίζει εποχές δεκαετιών ’50 και ’60, ενώ την απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος της τάξης μας την είδαμε και πρόσφατα όταν ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις στον ΑΣΕΠ που είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη μόλις … 242 θέσεων τραυματιοφορέων.

Η δραματική πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί, γιατί πέρα ότι την νιώθουμε καθημερινά, επιβεβαιώνεται και απ’ τα δικά τους επίσημα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι η αστική τάξη διεξάγει μόνη της, χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, ταξικό πόλεμο και φυσικά τον κερδίζει σε όλα τα μέτωπα. Αυτό όμως είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.


Τι κατάσταση επικρατεί και σε όσους "τυχερούς" έχουν εργασία σήμερα ο μας το λέει και το παρακάτω δημοσίευμα από το σημερινό «Πριν».

600.000 με μισθό κάτω από 400 ευρώ μεικτά!

Τσεκούρι στους μισθούς χωρίς τέλος, καθώς και δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων με μισή εργασία-μισό μισθό, κάτω των 400 ευρώ μεικτά, αποκαλύπτουν τα στοιχεία ίου ΙΚΑ για τον Μάιο του 2016, που δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός των 2.019 εκατομμυρίων μισθωτών διαμορφώθηκε στα 949,69 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από τα 800 ευρώ καθαρά! Κι αυτός είναι ο μέσος μισθός, δηλαδή πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων βρίσκεται πολύ πιο κάτω.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση, ακόμα και όσων έχουν μια θέση εργασίας, αναπτύσσεται. Από το 2011 καταγράφεται μείωση του μέσου μισθού κατά 24,2%, χωρίς να υπολογίσουμε τη φορολεηλασία, την ακρίβεια κλπ. Αξιοσημείωτο, πως στον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Μάιο 2015 έως τον Μάιο 2016, ο μέσος μισθός παρουσίασε περαιτέρω μείωση κατά 2,4%, παρότι υπήρχε αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης κατά 100.000 άτομα. Άρα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η περικοπή των μισθών συνεχίζεται...

Η αύξηση της απασχόλησης αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα της αλματώδους επέκτασης της μερικής, ελαστικής, προσωρινής εργασίας. Πλέον το 29% των μισθωτών {587.924 εργαζόμενοι) κινείται στον κυκεώνα της μερικής απασχόλησης, έχοντας μηνιαίες αμοιβές μόλις 393,79 ευρώ μικτά!

Μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν στη μερική απασχόληση 56.799 μισθωτοί, πάνω από 10% αύξηση! Και βέβαια. πίσω από τη μερική απασχόληση, οι εργοδότες κρύβουν την υπερεκμετάλλευση ακόμα και πλήρη εργασία που δηλώνεται μισή. Δεν καταρρέει μόνο το παρόν των εργαζομένων, αλλά και το μέλλον.

Με τέτοιους μισθούς τα ήδη λεηλατημένα ασφαλιστικά Ταμεία δεν αντέχουν. Η «φυσιολογική» απάντηση για ΕΕ, ΔΝΤ και κυβερνώντες; Η «προσαρμογή», δηλαδή το άγριο ψαλίδι στις συντάξεις, και όχι το ανάποδο, βεβαίως: η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, για σταθερή και πλήρη εργασία, με όλα τα δικαιώματα και μείωση των ωρών εργασίας. Αυτό είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος....
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger