Home » , » "Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης".

"Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης".

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 | 2:02 π.μ.

Της Τ. Γ.

"Στον Εμφύλιο μεθοδικά και με σύστημα μας έσπρωξαν οι Αγγλοι και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. .Για τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης δεν υπήρχε άλλη οδός από το να αποδεχτούν την αναμέτρηση μαζί τους και με όπλα ακόμα, με την πεποίθηση βέβαια να βγουν απ 'αυτή νικητές, άλλα και αν όχι, να μείνουν δικαιωμένοι ηθικά απέναντι στις μελλοντικές γενιές για το υψηλό ήθος του αγώνα τους και την πίστη τους στις επιταγές και τις προσδοκίες του λαού, που τους πίστεψε και στήριξε τις προσδοκίες του σ' αυτούς".                            

Από το βιβλίο του Παναγιώτη Κουτσκούδη: "Μιχάλης Λιαρούτσος. Από ώρας πρώτης έως εσχάτης".

Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού καφενείου ''Πανελλήνιων''στη Μυτιλήνη,παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βιβλίο του Παναγιώτη Κουτσκούδη "Μιχάλης Λιαρούτσος. Απο ώρας πρώτης έως εσχάτης".
Ενα βιβλίο αφιερωμένο στον αγωνιστή, λογοτέχνη, άνθρωπο, Μιχάλη Λιαρούτσο. Τον Τηνιακό ,που πλούτισε την αντιστασιακή δράση της Λέσβου...

Σε κείνον που 'από ώρας  πρώτης έως εσχάτης'" έβαλε το προσωπικό του λιθαράκι ώστε η αριστερά να ταυτιστεί με το ήθος, την αξιοπρέπεια, την παλικαριά, ακόμα και στη συνείδηση των αντιπάλων της...

Στις μέρες μας, όπου έννοιες και ιδέες έχουν ευτελιστεί από τους εξουσιαστικούς Τσιριμώκους, όπου το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί ξανά, επιτακτική είναι η ανάγκη να ανατρέχουμε στο παρελθόν...  Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι την ιστορία που 'γράψαν άνθρωποι πλασμένοι από δίκιο, λεφτεριά και όνειρο... Κι έτσι να παίρνουμε δύναμη, κι έτσι να συνεχίσουμε να ελπίζουμε...

Το βιβλίο του  Παναγιώτη Κουτσκούδη που κυκλοφορεί  συμβάλλει καθοριστικά σ' αυτό.
______

Και από την ιστοσελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ


Ο αγωνιστής και λογοτέχνης Μιχάλης Λιαρούτσος. Η ζωή και το έργο του

Υπήρξαν αγωνιστές που, αν και πέρασαν από φωτιά και σίδερο, ποτέ δεν μίσησαν, δεν εκδικήθηκαν. Ήπιαν το πικρό ποτήρι της ήττας, το κώνειο του κατατρεγμού, αλλά έδειξαν κατανόηση ακόμα και συμπόνια για τον αντίπαλο. Είχαν καρδιά σα θάλασσα μεγάλη και μπόρεσαν να ξεπλύνουν μέσα της τα ανομήματα των διωκτών τους. Γι’ αυτό κέρδισαν την καταξίωση και την εκτίμηση από φίλους και «εχθρούς». Ένας τέτοιος αγωνιστής υπήρξε και ο Μιχάλης Λιαρούτσος. Άνθρωπος που με τη στάση της ζωής του ενσάρκωσε το ήθος και τις αξίες του κομμουνιστή.

[…] Δε σ’ αρνήθηκα ποτέ ζωή της νιότης μου αγαπημένη. Κι όσο πορεύομαι, τόσο πιο ριζωμένος νιώθω μαζί σου. Καμιά χαρά δεν μπορεί να ξεπεράσει την αψιά γεύση της αγωνίας σου, της θυσίας σου για κάτι καλύτερο. Αποστολή! Τι μεγαλύτερο μπορεί να ποθήσει η καρδιά; Ευτυχισμένος που καταδικάστηκα να ζω πυρπολημένος απ’ τη φωτιά σου.

Μιχάλης Λιαρούτσος. Επίλογος του ποιήματός του «Δε σ’ αρνήθηκα ποτέ» από την ποιητική του συλλογή «από ΩΡΑΣ ΠΡΩΤΗΣ έως ΕΝΑΤΗΣ»

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

24 Ιουνίου 2017 - 6:03 μ.μ.

Απο το 1943 μετά την Συντριβή σε Στάλιγκραντ Κούρσκ η Αστική Τάξη μαζί με τους Γερμανούς και Αγλους Συμμάχους της έκανε ΤΑΞΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Συνειδητά. Σε αυτή την βάση φτιάχτηκαν τα ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και οι Οργανώσεις Γέφυρα μαζί τους ΕΚΚΑ ΕΔΕΣ κ.α. Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ εκτέλεσε το Καθήκον της με εκπληκτική ΤΑΞΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Το ζήτημα βρίσκεται στο γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Εγκλώβισε το λαό με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και δεν πήρε την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger