Home » , , » Μάνος Κατράκης: Aυτός, που δεν γονάτισε, αυτός, που δεν υπέγραψε! (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1908)

Μάνος Κατράκης: Aυτός, που δεν γονάτισε, αυτός, που δεν υπέγραψε! (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1908)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 | 5:48 π.μ.


 «Διάλεξα να είμαι κομμουνιστής. Αισθάνομαι υπερηφάνεια για το κόμμα, για τις εκατοντάδες χιλιάδες τους συντρόφους, που αποτελούν τον κορμό του μεγάλου δέντρου του μέλλοντος. Από αυτό αντλούμε όλη τη δύναμη για την τελική δικαίωση των αγώνων και θυσιών του λαού μας. Από τη ζωοδότρα πηγή αυτού του λαού παίρνουμε εμείς οι καλλιτέχνες το υλικό, που το κάνουμε λόγο, εικόνα, ποίηση, μουσική, θέατρο και ό,τι άλλο βοηθά στην καλυτέρευση του νου και της ψυχής».

Μάνος Κατράκης

Ο διάλογος που διαβάζουμε στην αρχική φωτογραφία μεταξύ του αλφαμίτη της Μακρονήσου και του Μάνο Κατράκη, και ο οποίος πραγματοποιήθηκε την ώρα που το ένστολο κάθαρμα βασάνιζε τον εξόριστο κομμουνιστή, αποκαλύπτει το μεγαλείο της συνείδησης του ανθρώπου που κάνει το χρέος του για το λαό του, έχοντας ακλόνητη πίστη στο δίκιο του.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά γ’ αυτόν τον  υπέροχο, στρατευμένο στην υπόθεση της εργατικής τάξης καλλιτέχνη.

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, το 1928 και για σχεδόν 50 χρόνια δίδαξε ήθος σεμνότητα, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο με συγκλονιστικές θεατρικές παρουσίες, παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα αγωνιστικότητας, στο Μακρονήσι, τον Αϊ - Στράτη, την Ικαρία.

Αρκούμαστε όμως στα βίντεο που παραθέτουμε. Είναι χαρακτηριστικά για το έργο και την επαναστατική διαδρομή του Μάνου Κατράκη, ενός κομμουνιστή που δίδαξε και "ποίησε" ήθος πάνω στην καθημερινή "σκηνή" του αγώνα.Διαβάστε ακόμα:

Μια σχετικά άγνωστη μαρτυρία για τον Μάνο Κατράκη στη Μακρόνησο

Τα "πέτρινα χρόνια" του Μάνου Κατράκη στον πόλεμο και τις εξορίες
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

14 Αυγούστου 2017 - 10:50 π.μ.

Εμεινε ομως ως το τελος αταλαντευτας σ ενα αντικομμουνιστικο αντεπαναστατικο μορφωμα κι αυτο τα λεει ολα Αυτουνου κι αλλων πολλων τα στερνα ειναι αυτα που τιμουν τα πρωτα Τα παλια τους μεγαλεια συμφωνα με τις στερνες ασχημιες τους τους κανουν θλιβερους και για κλαματα

14 Αυγούστου 2017 - 1:28 μ.μ.

@Melito HuutoΒρε ουστ!

14 Αυγούστου 2017 - 6:27 μ.μ.

@Melito Huuto εσύ είσαι γιά κλάματα και οι απόψεις σου.Όλα τα πράγματα εχουν καί ένα όριο....

15 Αυγούστου 2017 - 7:10 μ.μ.

Ότι και να λέτε παλιοκουμούνια ο Μελιτο Χούουτο έχει δίκαιο!

Μόνον η ΑΝΑΚΤΙΣΗ ΕΘΝ.(ικής) ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΕΠ.(ιστροφή) ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ θα μας σώσει.
Γίνε μέλος και συ. 2096 μέλη και ο Μελίτιος Χουούτιος μέσα σε αυτά.
Ανάκτιση(γαμώ το φελέκι μου, έτσι το γράφουν!) της Εθνίκ ανεξαρτησίας μας για να μας κυβερνάνε μοναχά όσοι έχουν γεννηθεί στην Πελοπόννησο. Θα απαγορεύεται να γίνεται πλούσιος όποιος δεν έχει ελλεινικό αίμα έως τέταρτη γενιά πίσω του.
Το βασικότερο όμως είναι να γυρίσουμε σε Εθνικό Νόμισμα γιατί δεν πεινάς αληθινά όταν δεν έχεις δραχμή στην τσέπη σου αλλά μουσαντένια το κάνεις γιατί η Εθνική Περηφάνια σου μπουκώνει το έντερο και σε χορταίνει.
(ως γνωστό όλοι οι επιμένοντες ελλεινικά είναι δυσκοίλιοι εξ αυτού του λόγου).

Τι να τους κάνεις τους Κατράκηδες όταν έχ3ις Μελίτιους Χουούτιους μαζί σου;


@L'Enfant de la Haute Mer λείπεις πολύ!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger