Home » , » Ας μιλήσουμε για ταξική συνείδηση

Ας μιλήσουμε για ταξική συνείδηση

Από giorgis , Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 | 6:20 π.μ.

Του Γ. Γ.

Μια άποψη. που έχει αρκετά επικρατήσει. είναι αυτή που διατύπωσε μια διαδικτυακή μου φίλη. Αναλογιζόμενη την παθητικότητα, την καρτερικότητα, σε βαθμό μοιρολατρία, που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές διατύπωσε την άποψη: «Ο αιώνια φτωχός στο μυαλό Ελληνας αρνείται να αποδεχθεί την ταξική θέση που του έχουν ορίσει».

Να προσπεράσουμε την γενίκευση που κάνει και να σταθούμε την ουσία του σκεπτικού της.
Αρχικά η ατομική συνείδηση είναι ένα μέσο μεταβλητό. Διαμορφώνεται ανάλογα τα ερεθίσματα που παίρνει. Στον καπιταλισμό αυτοί που διαθέτουν τα μέσα παραγωγής, έχουν και στην κατοχή τους, τους μηχανισμούς –θρησκεία, σχολείο, ΜΜΕ κ.α- να καθορίζουν πρότυπα και αντιλήψεις. Δηλαδή είναι φάουλ αυτή η διαπίστωση, αφού η επικρατούσα ατομική συνείδηση, καθορίζει και την μαζική. 
Αν η εξαθλίωση, η φτώχεια και η μιζέρια ήταν ικανές συνθήκες για να δημιουργήσουν ταξική συνείδηση τότε στις λεγόμενο «τρίτο κόσμο» θα υπήρχε ένα ρωμαλέο προλεταριακό κίνημα, πράγμα που φυσικά δεν συμβαίνει.

Η εξήγηση για όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μ/λ είναι απλή. Η ταξική συνείδηση δεν είναι κάτι το αυτοφυές στις προλεταριακές μάζες. Ενώ η άρχουσα τάξη έχει ταξική συνείδηση, γι’ αυτό κερδίζει σε όλα τα μέτωπα τον ταξικό πόλεμο που διεξάγεται, ο κόσμος της εργασίας, τα πληβειακά  στρώματα, είναι κατακερματισμένα χωρίς κανέναν συνδετικό ιστό. 

Αρκεί κάποιος/α να  διαβάσει το κλασικό βιβλίο "Τι να κάνουμε", του Λένιν, και θα αντιληφθεί ότι η ταξική συνείδηση "μόνο απ’ ΕΞΩ" δηλαδή από ένα ταξικό επαναστατικό κόμμα μπορεί να γίνει κτήμα των μαζών. 
Κι αυτό στην εποχή μας και όχι μόνο στον τόπο μας, απουσιάζει. Κι όσο δεν υπάρχει ένα μαζικό επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, η σημερινή κατάσταση δεν πρόκειται να είναι ριζικά αναστρέψιμη.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

5 Νοεμβρίου 2017 στις 9:26 π.μ.

Η Ταξική πάλη δεν γίνεται στο κενό. Η Αστική τάξη έχει φροντίσει να υπάρχουνε πολύ τρόποι για τον Εγκλωβισμό του λαού. Εχει απο την μια μεριά τον Εθνικισμό και τον Φασισμό σε ρόλο Μαστίγιου και την Σοσιαλδημοκρατία και τον Οπορτουνισμού. Δυο πολύ καλά εργαλεία που κατέστρεψαν το Δ.Κ.Κ και την ΕΣΣΔ. Στην χώρα μας υπάρχει το ΚΚΕ όπως και σε άλλες χώρες παρα τα τεράστια προβλήματα. Η Δουλειά των Κομμουνιστών είναι να Συμμετέχουν στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ απο θέσεις ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ όσο οι Καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής και ταυτόχρονα παλεύουν μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τα καθημερινά προβλήματα. Συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Εκει γίνεται και η διαπάλη των απόψεων και οι Κομμουνιστές προβάλουμε την δική μας για ζύμωση. Και η ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ......

5 Νοεμβρίου 2017 στις 10:21 π.μ.

εκεινο που δεν μας λεει ο λενιν ειναι η πηγη της ταξικης συνειδησης των μελων του ταξικου επαναστατικου κομματος. γιατι ετσι οπως μπαινει το ζητημα δυο ενδεχομενα υπαρχουν. ειτε τα στελεχη του κομματος αποκτουν την προλεταριακη ταξικη συνειδηση με καποιο μυθικο τροπο ειτε εχουν την κυριαρχη συνειδηση της περιοδου δηλ την αστικη. εκτος και εαν τα στελεχη του κομματος ειναι εξωγηινοι, οποτε πασο.

5 Νοεμβρίου 2017 στις 11:34 μ.μ.

οι ανθρωποι που επιδεικνυουν μοιρολατρια, παθητικοτητα σημερα ειναι σε αξιολογο ποσοστο οι ιδιοι που στην κατοχη πυκνωναν τις γραμμες των αριστερων αντιστασιακων οργανωσεων.
ετσι μοιαζει η αιτια που καθοριζει να ειναι οι εξωτερικες συνθηκες
φαινεται εκτος απο τους καπιταλιστες που ειναι ικανοι να κερδοσκοπησουν με το σχοινι και το σαπουνι που θα τους κρεμασουν απο την αλλη μερια υπαρχουν ανθρωποι που παζαρευουν τις αλυσιδες τους
η υποβαθμιση της ζωης δεν εχει ξεπερασει το κρισιμο κατωτατο σημειο. το χειροτερο δηλαδη ειναι και η ... ελπιδα μας

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger