Home » , » Aναζωπυρώνεται η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Aναζωπυρώνεται η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 | 3:12 μ.μ.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που μεταδίδονται σχετικά για το επεισόδιο το οποίο έδωσε το έναυσμα στον Μπιναλί Γιλντιρίμ να προβεί σε δηλώσεις ισχυριζόμενος ότι  η ελληνική πλευρά συνεχίζει την προκλητικότητα, και μίλησε για μία απόπειρα Ελλήνων πολιτών να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο νησί.

Αναφερόταν προφανώς στην κίνηση τρεις νεαρών να υψώσουν την ελληνική σημαία την περασμένη Παρασκευή στη βραχονησίδα "Μικρός Ανθρωποφάγος" κοντά στους Φούρνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο  «Στο Αιγαίο, γνωρίζουμε ότι κατά καιρούς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις με τη γείτονα Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν ανήκουν σε κανέναν. Βλέπουμε ότι γίνονται παρόμοιες ενέργειες, όπως έγιναν και στα Καρντάκ (σ.σ. όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τα Ίμια). Ήταν μια προσπάθεια να "φυτέψουν" μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα.

Το λιμενικό μας έκανε την απαραίτητη παρέμβαση και αφαίρεσε τη σημαία.

Προτείνουμε η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση στις σχέσεις μας. Θα απαντήσουμε ανάλογα σε μελλοντικές ενέργειες με αυτή την κατεύθυνση». 

Δημοσίευμα της εφημερίδας  Hurriyet ισχυρίζεται ότι ο Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, απέναντι από την πόλη Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου. Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Άγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».

Την ίδια στιγμή όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας δημοσιεύουν ρεπορτάζ και παραθέτουν φωτογραφίες οι οποίες πρωτοδημοσιεύτηκαν σε ιστότοπο της Σάμου, όπου υπάρχει και το παρακάτω κείμενο.

 Περηφάνια! Νεαροί Φουρνιώτες ύψωσαν την γαλανόλευκη στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς

Στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών απο τους Φούρνους Κορσεών, ύψωθηκε η γαλανόλευκη σημαία μας στο ψηλότερο σημείο. Για να την βλέπουν ΟΛΟΙ!

Οι νεαροί,οδηγήθηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλιου στο σημείο, όπου στη συνέχεια με περηφάνια και τιμή τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα .

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Μπράβο στα παλικάρια μας!!

Να σημειώσουμε πάντως εδώ ότι την Παρασκευή τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας το οποίο θεωρείται έγκυρο και προσκείμενο στην κυβέρνηση μετέδωσε ότι Τούρκοι κομάντος υποβρυχίων καταστροφών ανέβηκαν στο νησάκι "Ανθρωποφάς" και κατέβασαν την σημαία κάτι που έρχεται σε αντίφαση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος μιλάει για επέμβαση της ακτοφυλακής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται -από την τηλεόραση του Σκάι- το Πεντάγωνο διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ελληνικό νησί, αμφισβητώντας την πληροφορία ότι ελληνική σημαία έχει τοποθετηθεί σε ακατοίκητη βραχονησίδα, ενώ "δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έγινε αυτή η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού".

Να συμπληρώσουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα enikos αναφέρει:

"Ενημερώθηκα και εγώ για τη δήλωση Γιλντιρίμ, γι' αυτό και αποφάσισα να προσεγγίσω το σημείο για να διαπιστώσω τι έχει γίνει. Ωστόσο, έστω και με κιάλια, είδα τις ελληνικές σημαίες. Δεν τις κατέβασαν οι Τούρκοι", συμπλήρωσε ο Δήμαρχος. "Έχω οπτική επαφή. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι άλλο έχει συμβεί. Ξέρω μόνο ότι τις σημαίες τις έβαλαν παιδιά, Φουρνιώτες, που είχαν έρθει στο νησί για τις διακοπές του Πάσχα. Κι εγώ ενημερώθηκα για την πράξη τους, δεν το γνώριζα",
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger