Home » , » Η Συρία είναι βαριά πληγωμένη, αν και οι ΗΠΑ απέτυχαν στον κύριο σκοπό τους

Η Συρία είναι βαριά πληγωμένη, αν και οι ΗΠΑ απέτυχαν στον κύριο σκοπό τους

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 | 10:34 μ.μ.

Γράφει ο  mitsos175.

“Στη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ της Συρίας, χωρίς όμως να έχουν γίνει πολλές λεπτομέρειες γνωστές για την ώρα σχετικά με την τοποθεσία, συμφώνησαν σήμερα Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μετέδωσε η Russia Today, οι πολύωρες συνομιλίες σήμερα στο Σότσι κατέληξαν σε συμφωνία για «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» ανάμεσα στους ένοπλους αντικαθεστωτικούς και τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ.

«Επικεντρωθήκαμε στην κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία της Ιντλίμπ, λαμβάνοντας υπόψιν την παρουσία πολυπληθών ενόπλων ομάδων», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του.
«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πριν τις 15 Οκτωβρίου. Η ζώνη αυτή θα έχει βάθος 15-20 χλμ, με την πλήρη οπισθοχώρηση των δυνάμεων της πρώτης γραμμής από εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ», διευκρίνισε.
«Ο έλεγχος στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα οργανωθεί από κοινού με κινητές περιπόλους από ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις», είπε ακόμη ο Πούτιν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Πούτιν η συμφωνία αυτή έχει την υποστήριξη και του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοιγκού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ, στον απόηχο αυτής της συμφωνίας. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες, μετά την τριμερή που είχε συγκαλέσει στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. Εκείνη η σύνοδος είχε αποτυπώσει και πάλι το χάσμα ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα σχετικά με τη βορειοδυτική αυτή επαρχία της Συρίας, που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της ένοπλης αντιπολίτευσης”.

Να λοιπόν που η Συρία κομματιάστηκε. Ο Άσαντ νίκησε μεν, αφού απόκρουσε την επέμβαση των Αμερικάνων και των υποτακτικών τους - από μισθοφόρους τρομοκράτες μέχρι Σουλτάνους και Σεΐχηδες - αλλά η Συρία είναι βαριά πληγωμένη.
Έχω όμως εμπιστοσύνη στους Σύριους, θα ξαναφτιάξουν τη χώρα τους ακόμα καλύτερη.

Οι Αμερικάνοι πήραν κι αυτοί (μέσω των Τούρκων) ένα μεγάλο κομμάτι. Η λυκοφιλία Ρωσίας – Τουρκίας έχει πλέον κοντινή ημερομηνία λήξης. Θα δούμε πως θα εφαρμοστεί η συμφωνία και από ποιους. Τα τσιράκια των ΗΠΑ απέτυχαν. Αλλά τα αφεντικά τους επέμεναν. Έχοντας ξοδέψει απίστευτα ποσά έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τελικά ένα κομμάτι της πολύπαθης χώρας.
Ο Τουρκικός στρατός μπήκε ανάμεσα στο Συριακό και τους τρομοκράτες συμμάχους της Δύσης, άρα ο Συριακός στρατός, για να ελευθερώσει ολόκληρη τη χώρα, θα συγκρούονταν με στρατό του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το λέω για όσους έχουν αυταπάτες.
Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου με αφορμή την επέμβαση ΝΑΤΟ - Ισραήλ στη Συρία, αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη φορά, που οι Αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να βάλουν ξανά σε εφαρμογή το σχέδιό για παγκόσμια κυριαρχία μέσω του πετρελαίου, σχέδιο που, όπως φαίνεται, δεν εγκατέλειψαν παρά την αποτυχία τους.

Οι Ρώσοι αναχαίτισαν τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ ελέγχουν σήμερα εδάφη, που δεν είχαν πριν τον πόλεμο. Μεγάλο μέρος της Β. Συρίας είναι υπό Τουρκική κατοχή. Ο Σουλτάνος έκανε παζάρια και με τις δυο μεγάλες δυνάμεις, όπως είχαμε πει. Τα παζάρια αφορούν τους αγωγούς, επομένως θα συνεχιστούν. Το τι θα αποφασιστεί, θα φανεί.

Είναι καλό που δεν έγινε ακόμα μια μεγάλη μάχη, στην οποία θα πέθαιναν πάρα πολλοί και που μπορεί να οδηγούσε σε Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι επίσης θετικό που ο Άσαντ κατάφερε να αποκρούσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Οι Αμερικάνοι δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον κύριο σκοπό τους στη Συρία: Να εγκαταστήσουν τις μαριονέτες τους στην εξουσία. Είναι μια νίκη που μας γεμίζει αισιοδοξία. Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στο παρελθόν, ηττήθηκαν σήμερα, επομένως δεν είναι τόσο ισχυρές, όσο θέλουν να δείχνουν. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger