Home » , » Αστυνομική ηγεσία και δικαστές καλύπτουν τους μπάτσους βασανιστές. Το επιβεβαιώνει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!

Αστυνομική ηγεσία και δικαστές καλύπτουν τους μπάτσους βασανιστές. Το επιβεβαιώνει και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!

Από giorgis , Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 | 7:37 μ.μ.

 Του Γ. Γ.

Διαβάζεις ένα μονόστηλο σε Κυριακάτικη φυλλάδα και καταλήγεις σε δυο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον για τα κριτήρια με τα οποία οι αστοί δημοσιογράφοι ιεραρχούν της ειδήσεις και δεύτερον τις «σχέσεις στοργής» που υπάρχουν μεταξύ κατασταλτικών μηχανισμών και δικαστικής εξουσίας. 

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η είδηση –η οποία για την οποία επαναλαμβάνουμε αφιερώθηκε μόνο ένα μονόστηλη- μας λέει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μετά από προσφυγή 12 κρατουμένων των φυλακών Γρεβενών, εξέτασε την καταγγελία τους και καταδίκασε την Ελλάδα.  

 «Τα μέλη της ΕΚΑΜ, χωρίς να προκληθούν, χρησιμοποίησαν υπερβολικά "tasers" σε 31 κρατούμενους που τους παραλύουν για 10 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποίησαν επίσης δύναμη, χτυπώντας τους, αναγκάζουν τους κρατουμένους να σέρνονται στο γυμναστήριο της φυλακής, να γδύνονται εντελώς και να στέκονται πρόσωπο με πρόσωπο», αναφέρονται μεταξύ άλλων στην προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση δέχτηκαν την βασιμότητα των καταγγελιών με την έκθεση του ιατροδικαστή να αναφέρει τα ίχνη του «taser» στο λαιμό των αιτούντων (κρατούμενων) και τα ίχνη των χτυπημάτων στο στήθος, τα χέρια, τα πόδια τους, ακόμη και στους όρχεις του Σ… (αναφέρεται όνομα) αιτούντος».

Το πιο ουσιαστικό απ’ όλα είναι ότι στη δικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου διαφαίνεται καθαρά η συνεργασία δικαστών και αξιωματικών της ΕΛΑΣ να «βγάλουν λάδι» τους βασανιστές μπάτσους. .
Σε ένα σημείο της απόφασης του ΕΔΔΑ  τονίζεται καθαρά ότι «η εισαγγελική έρευνα ήταν ανεπαρκής».  

«Ο αρμόδιος για την έρευνα εισαγγελέας και ο οποίος αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση δεν ήταν ανεξάρτητος, είτε ιεραρχικά είτε θεσμικά, από τις αρχές που εμπλέκονταν στο περιστατικό. Ορισμένες σκέψεις του εισαγγελέα στην έκθεσή του καταδεικνύουν την προκατάληψη του έναντι της αστυνομίας και τις προκαταλήψεις του εναντίον των κρατουμένων», αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Μάλιστα υπογραμμίζεται και ο ισχυρισμός των  κρατουμένων ότι η έρευνα ξεκίνησε αντίστροφα και εξετάστηκε από τον εισαγγελέα εάν οι κρατούμενοι τέλεσαν το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. «Αυτή η ενέργεια είχε σαφώς ως στόχο να αποτρέψει τους κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων, από τη συνέχιση της καταγγελίας τους για βασανιστήρια», αναφέρεται στην απόφαση.

Ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο κείμενο επικρίνονται αυτοί που πραγματοποίησαν την ΕΔΕ που έγινε η οποία «Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας από τους αξιωματικούς που εμπλέκονται στην έρευνα δεν είχαν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα και πρότεινε να κλείσει την υπόθεση, διότι τα γεγονότα που αναφέρουν οι κρατούμενοι ήταν ψευδή, αβάσιμα και υπερβολικά».

«Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία στην ελληνική αστυνομία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του ΕΔΔΑ. 
Η ίδια απόφαση υποχρεώνει το ελληνικό κράτος να δώσει αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 10.000 ευρώ στον καθένα από τους δώδεκα κρατούμενους που δικαιώθηκαν και επιπλέον δικαστικά έξοδα ύψους 1.500 ευρώ.

Εδώ έχουμε μια είδηση που μας λέει ότι και με την "βούλα" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποδεικνύεται ότι η φυσική ηγεσία των μπάτσων και οι εισαγγελικές αρχές καλύπτουν "όργανα της τάξεως" που δεν είναι τίποτε άλλο παρά βασανιστές και όμως αυτό το γεγονός για τους αστούς δημοσιολόγους αξίζει μόνο ένα μονόστηλο στα "ψιλά" της εφημερίδας γα να γνωστοποιηθεί. Δεν είναι εντυπωσιακό;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger