Home » , » Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γ.γ του ΚΚΕ Γιάνη Κορδάτο

Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γ.γ του ΚΚΕ Γιάνη Κορδάτο

Από giorgis , Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 | 11:12 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Ο Γιάνης Κορδάτος -ο πρώτος, μάλλον, που έγραφε το όνομά του με ένα «ν» καθότι υπέρμαχος της δημοτικής που απέρριπτε τους πλεονασμούς των διπλών συμφώνων-γεννήθηκε την 1η Φεβρουάριου 1891 στη Ζαγορά του Πηλίου, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα και τελείωσε το ημιγυμνάσιο. Σπούδασε επίσης στη Σμύρνη, εσωτερικός στο Ελληνο-Γερμανικό Λύκειο του Γιαννίκη, όπου είχε καθηγητή των Ελληνικών τον Δημήτρη Γληνό, μετά στην Κωνσταντινούπολη, στο Ελληνο-Γαλλικό Λύκειο του Χατζηχρήστου, στο Κρατικό Γυμνάσιο του Βόλου και πάλι στην Πόλη (1910), όπου τελικά καταφέρνει να τελειώσει το Γυμνάσιο και να επιστρέφει στον Βόλο. Από εκεί σε λίγο θα κατεβεί στην Αθήνα για να γραφτεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου.
Από τη Νομική πήρε πτυχίο το 1917.

Με τις σοσιαλιστικές ιδέες ήρθε πολύ νωρίς σε επαφή και τις ασπάστηκε. Ταυτόχρονα ήταν οπαδός του δημοτικισμού και από τους πιο μαχητικούς στην υπεράσπιση της καθιέρωσης της δημοτικής γλώσσας.

Στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας -το μετέπειτα ΚΚΕ- εντάχθηκε αμέσως μόλις αυτό ιδρύθηκε. Το 1920 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του και λίγο αργότερα Γραμματέας του ενώ το 1922 ανέλαβε τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη».

Από το ΚΚΕ αποχώρησε περί το 1927. Εκτοτε ουσιαστικά αποστασιοποιήθηκε από την κομματική
δράση και αφιερώθηκε στην ιστορική έρευνα και στη συγγραφή ιστορικών βιβλίων.

Τον καιρό που ο Κορδάτος εντάχθηκε στο ΣΕΚΕ/ ΚΚΕ και αναδείχτηκε στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια, η φακελοποίηση προσώπων κομμάτων και οργανώσεων δεν υπήρχε, τουλάχιστον σε κεντρικό κρατικό επίπεδο.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger