Home » , » (Ξαν)άρχισαν τα όργανα

(Ξαν)άρχισαν τα όργανα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 | 6:59 μ.μ.

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Κάτι ήξερε ο Πολάκης, όταν από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συμβούλευε τους συντρόφους του πως πρέπει να βάλουν κάποιον στη φυλακή, αν θέλουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.
Δεν είχε, βέβαια, κατά νου τον πολιτικά τελειωμένο Γιάννο, οι δικαστικές περιπέτειες του οποίου είχαν αρχίσει πολλά χρόνια προτού ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Είχε τη Novartis και την Εξεταστική για την Υγεία. Και η μεν Novartis βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών και πρέπει να κάνει διάφορα μαγικά ο «Ρασπούτιν» για να βγάλει «ψωμί», όμως η Εξεταστική για την Υγεία βρίσκεται στα χέρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

Κάτι πρέπει να είχε ακούσει ο ψευτοπέτσακας των Σφακίων για δισταγμούς ως προς το «διά ταύτα», γι' αυτό και παρενέβη με το δικό του μοναδικό τρόπο, ζητώντας «φυλακή εδώ και τώρα». Συμβολικά το εννοούσε, βέβαια, γιατί φυλακή δεν μπορεί να πάει κανένας γι' αυτές τις υποθέσεις (και να ήθελαν, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες), όμως αρκεί και η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οταν αυτή θα αφορά εν ενεργεία πολιτικούς, γκεσέμια της αντιπολίτευσης, το ίδιο αποτέλεσμα με τη φυλακή μπορεί να φέρει (κι ο Γιάννος με τον Ακη δεν πήγαν αμέσως στη φυλακή, χρειάστηκαν να περάσουν κάμποσα χρόνια).

Υπάρχουν, βέβαια, εκείνοι που λένε ότι ο Πολάκης έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προανήγγειλε διώξεις πολιτικών αντιπάλων, οι οποίοι θα απαντήσουν ότι αντιμετωπίζουν στημένες διώξεις. Αυτά όμως είναι… «ψηλή κουλτούρα». Εύκολα μπορεί να δώσει απαντήσεις ο «Παυλάρας»: «Ηξερα όλα τα στοιχεία, εγώ τα βρήκα, εγώ τους έστειλα στον πάγκο. Ας αφήσουν τα σάπια κι ας απαντήσουν στις κατηγορίες».

Οταν μπαίνουν μπροστά ποινικές διαδικασίες προκειμένου να εκκαθαριστούν πολιτικές διαφορές, πάντοτε ο χώρος των «διωκτών» διχοτομείται. Υπάρχουν οι «Παυλάρες» που ζητούν «να τρέξει αίμα στην αρένα» για να ζαλιστεί το «πόπολο» από τη μυρωδιά του. Υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι οι ακραίες ενδοσυστημικές ρήξεις βλάπτουν και τα δύο στρατόπεδα, διώκτες και διωκόμενους. Το είδαμε και το 1989, όταν ο Μητσοτάκης και οι Κυρκοφλωράκηδες ήθελαν «να τρέξει το αίμα του Ανδρέα» και τον έστελναν στο Ειδικό Δικαστήριο, με μάρτυρες κάτι μπράβους τύπου Μαμανέα που μιλούσαν για «κουτιά από πάμπερς γεμάτα πεντοχίλιαρα», ενώ ο Καραμανλής (ο πρεσβύτερος) φρόντιζε να διαρρεύσει τη διαφωνία του, με το απόφθεγμα ότι «έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο δικαστήριο, τον στέλνεις στο σπίτι του».

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (ο Τσίπρας και οι φραπεδοπότες του Μαξίμου) φαίνεται πως επιλέγουν την πρώτη γραμμή. Ετσι, φρόντισαν να διαρρεύσουν στα «Νέα» (επικοινωνιακά έξυπνη κίνηση), ότι η συριζανελίτικη πλειοψηφία προσανατολίζεται να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη δημιουργία προανακριτικής επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς Υγείας, για συγκεκριμένες υποθέσεις. Πρόκειται για τους Α. Γεωργιάδη (23 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ), Μ. Σαλμά (υπερτιμολογήσεις αρθροσκοπήσεων), Α. Λοβέρδο και Μ. Βορίδη (ιδιωτικοποίηση νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν») και Δ. Αβραμόπουλο (προμήθεια αντιικών και εμβολίων γρίπης, θερμικές κάμερες, δάνεια ΚΕΕΛΠΝΟ, κτίριο ΚΕΕΛΠΝΟ και διαφημιστικές καμπάνιες ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δε θα μπούμε στην ουσία των υποθέσεων (δε γνωρίζουμε, άλλωστε, τα στοιχεία), όμως θα θέσουμε το ερώτημα: μέχρι πού θα το τραβήξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάρει απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει αν διαπράχτηκαν ποινικά αδικήματα από τους πρώην υπουργούς (βάσει των στοιχείων που θα καταθέσει η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής), ή θα αρκεστεί στην κοινοβουλευτική συζήτηση, με στόχο να εκθέσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και στο τέλος θα πει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί; Οχι ότι έχει καμιά σημασία για εμάς, αλλά από πολιτική άποψη έχει τη σημασία του (όπως έγινε και με την υπόθεση Novartis, που πρώτα έκαναν τον σκανδαλολογικό ντόρο και μετά -ως προανακριτική επιτροπή- αρνήθηκαν να μπουν στην ουσία, αλλά έστειλαν την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη με το γνωστό σόφισμα περί αδικημάτων που έγιναν «απ' αφορμή την άσκηση των καθηκόντων τους»).

Ο Μπουμπούκος, πάντως, που φαίνεται να είναι ο πιο πρόσφατος «ύποπτος για διάπραξη αδικήματος», εμφανίστηκε πουρνό-πουρνό στο πρωινάδικο του σαββιδοκάναλου κι αφού είπε -με τις γνωστές τσιρίδες του- ότι «η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία έχει εξελιχθεί στο απόλυτο φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «δεν μπορεί να υπάρξει πόρισμα από αυτή την Επιτροπή που να οδηγεί σε ενδεχόμενες προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες», πέρασε και στο ζουμί: «Οσον αφορά τις υποθέσεις έχουν όλες ξεκαθαριστεί. Οσον αφορά τα ποινικά αδικήματα, η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην υπόθεση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Novartis έχει αποφανθεί ότι η απιστία είναι παραγραφέν αδίκημα. Δεν μπορεί να είναι παραγραφέν για τον κ. Κουρουμπλή και να μην είναι για τους άλλους».

Δεν μας τα λέει καλά ο αντιπρόεδρος Μπουμπούκος. Ζητάει παραγραφή του αδικήματος που του προσάπτουν; Προτιμά να του μείνει η ρετσινιά, παρά να εκκαθαριστεί ποινικά η υπόθεσή του επί της ουσίας και να λάμψει η αθωότητά του; Η αντίδραση Μπουμπούκου «μυρίζει» πανικό και μάλλον θα τη «μαζέψει» τις επόμενες μέρες, γιατί οι συριζαίοι δε θα την αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Θα 'χουμε πόλεμο «μέχρις εσχάτων» στη Βουλή και στα μίντια, καθώς η σκανδαλολογία είναι το μόνο όπλο που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι άλλοι πρέπει να αμυνθούν.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger