Home » , » Και πάλι για τον Μίκη Θεοδωράκη

Και πάλι για τον Μίκη Θεοδωράκη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 | 2:07 π.μ.

Γράφει ο mitsos175 

Αποκλειστικό! Γκούφυ: Ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε από στην Πολυεθνική "The Walt Disney Company", να μην χρησιμοποιείται το όνομα του από το πασίγνωστο καρτούν Μίκυ Μάους!
Ως γνωστό το όνομα μας είναι η ψυχή μας, καθώς, όπως λέει η παροιμία, πρώτα βγαίνει το όνομα και μετά το χούι. Και καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά η ψυχή, πράγμα απόλυτα λογικό.

Έτσι ο γνωστός καλλιτέχνης Μίκης Θεοδωράκης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη χρήση του ονόματός του από το Μίκυ Μάους. "Είμαι τρία χρόνια μεγαλύτερος από το ποντίκι" δήλωσε ο συνθέτης, "άρα το πήρα πρώτος. Η χρήση του ονόματος αποτελεί παραχάραξη της ιστορίας μου, δημιουργεί σύγχυση, ενώ εγείρει δικαιώματα και βλέψεις στα τραγούδια μου. Δεν θα περάσει το χατίρι της εγκληματικής πολυεθνικής" βροντοφώναξε.

 "Ζητώ τώρα δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε πως θα λέγεται στο εξής ο κύριος Μάους. Προτεινόμενες ονομασίες είναι Δυτικός Μίκυ Μάους, Νέος Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους Τζούνιορ, εδώ δεν αποκλείεται και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό: Αμερικανομίκης"...

Σέβομαι πολύ τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι για μένα σύμβολο. Μεγάλωσα με τα τραγούδια του, τα οποία μου δημιουργούν έντονα συναισθήματα, περισσότερο από άλλα τραγούδια. Τον αγαπώ και τον θαυμάζω.
Όταν όμως κάνει λάθος οφείλω να του το πω, ακριβώς επειδή τον σέβομαι. Γιατί πιστεύω πως είναι ακόμα ο μεγάλος αγωνιστής που ήταν κάποτε. Ο άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στο φασισμό.

Αγαπητέ Μίκη, το να ζητάμε δημοψήφισμα για άλλους λαούς, δεν είναι δημοκρατία. Είναι άλλοθι για πόλεμο.
Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: Δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία. Δεν θα πω τώρα, αν έχουμε δίκιο ή πόσο δίκιο, θα τα πω αλλού. Αλλά γνωστή είναι κι η θέση των Βορείων Μακεδόνων. Τι κάνουμε σ' αυτό το αδιέξοδο;

α) Μένουμε στη θέση μας όπως έχει κι αυτοί στη δική τους. Μόνο που δεν είμαστε οι δυο μας στον πλανήτη. Τα περισσότερα κράτη δέχονται την άποψη πως κάθε λαός αποφασίζει μόνος του, πως θα λέγεται. Εμείς πχ λεγόμαστε Έλληνες. Πως θα μας φαίνονταν, αν κάποιος έλεγε "δεν θέλω να λέγεστε έτσι";
Τα κράτη λοιπόν τη λένε Μακεδονία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού το Πρώην Γιουγκοσλαβική αναφέρεται στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

β) Βρίσκουμε μια μέση λύση. Αυτό πήγε να γίνει λόγω της συγκυρίας. Ως μέση, η λύση δεν ικανοποιεί απόλυτα ούτε την Ελλάδα, ούτε τη Βόρεια Μακεδονία. Ικανοποιεί βέβαια τις ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός λύνει κάποια προβλήματα. Είναι ένα βήμα. Αν απορρίψουμε τη συμβιβαστική λύση, τι μένει;

γ) Πόλεμος! Οι άνθρωποι, όταν έχουν μεγάλες άλυτες διαφορές πάνε στα δικαστήρια. Δυστυχώς στα κράτη μιλάνε τα όπλα. Ένας πόλεμος με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι περίπατος. Μπορεί να σημάνει μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, με μας να πολεμάμε τελικά με πολύ περισσότερους αντιπάλους, απ' ότι αρχικά υπολογίζουν οι εθνικιστές.

Μίκη, μπορούμε να μιλάμε για μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε εξ ονόματος άλλων λαών. Ότι μας κάνουν οι ξένοι ιμπεριαλιστές, που επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας, δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς. Ως μεγάλος έχεις δει πολλά. Κάθε φορά που πήγαμε να το παίξουμε "υπερπατριώτες" μικρύναμε την Ελλάδα.
Σου ζητώ να θυμηθείς ποιος πραγματικά είσαι...

_____________________

Από τον αναγνώστη μας Κώστα Μ., λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:

       ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
                             ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Τον Ιούλιο του 1967, σε μία χουντική φιέστα στα "Δειλινά", ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδούν σε πρώτη εκτέλεση τον ύμνο της Χούντας.
Λίγες μέρες πριν, ο Μπιθικώτσης είχε λάβει την εξής επιστολή από τoν Μίκη Θεοδωράκη:

«Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Υμνο της Επαναστάσεως”.

Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια.
Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στον βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.

Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας.

Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά.
Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά».

Ο λαός μας, σε ρόλο αποστολέα, παραφράζοντας αυτή την επιστολή, με αφορμή την πολιτική τοποθέτηση του Μίκη για την Συμφωνία των Πρεσπών και την κάθοδο του στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στις 04.02.2018, και την επανάληψη του ατοπήματος με τη συμμετοχή του και στο αυριανό συλλαλητήριο της 20.01.2019, του απευθύνει την παρακάτω επιστολή :

Μίκη.

Διαβάσαμε με κατάπληξη ότι θα συμμετάσχεις και σε αυτό στο συλλαλητήριο των πατριδοκάπηλων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Νομίζουμε πως είσαι αρκετά μεγάλος (σοφός) για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις.

Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μη γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην τρέχεις πίσω από τους πατριδοκάπηλους τους δημαγωγούς και τους αγύρτες.

Μη ρίχνεις στο βούρκο το πολύτιμο όνομα σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Γιατί εσύ το πρωτοπαλίκαρο του λαού, τιμημένος με το βραβείο Λένιν, γίνεσαι  τώρα επίσημος προπαγανδιστής του εθνικισμού.

Να ξέρεις πως θα είσαι ένας θλιβερός, ελεεινός, αξιοθρήνητος και ανεκδιήγητος, ένας αχάριστος και τιποτένιος προδότης και σαλτιμπάγκος που γέννησε ο λαός μας.

Να ξέρεις: το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων είναι ο πατριωτισμός. Αλλά πατριωτισμός μόνο για τη Μακεδονία και όχι για το Αιγαίο και τη Θράκη; Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε από την πανίσχυρη Τουρκία ή από τα ανύπαρκτα Σκόπια;

Ο δημοκρατικός λαός που σε ανέδειξε και σε στήριξε στα πέτρινα χρόνια.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

20 Ιανουαρίου 2019 στις 10:17 π.μ.

πολύ σωστά τα λέτε

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger