Home » , , » Αίσχος! Σχετικά με την προβολή της Χρυσής Αυγής (και όχι μόνο) από την ιστοσελίδα alfavita.gr

Αίσχος! Σχετικά με την προβολή της Χρυσής Αυγής (και όχι μόνο) από την ιστοσελίδα alfavita.gr

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 | 8:24 μ.μ.

Tου  Παναγιώτη Γαβάνα

Ο φασισμός όπου γης σηκώνει και πάλι κεφάλι. Όποιος πολιτικά συνειδητοποιημένος δεν το βλέπει ή δεν θέλει να το δει, είτε είναι αφελής είτε ηλίθιος με διδακτορικό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φωνή που δίνεται στους φασίστες να προπαγανδίζουν δημόσια από τα αστικά μέσα ενημέρωσης τη φαιά-εγκληματική τους ιδεολογία. Ασφαλώς, τη δουλειά τους κάνουν, διότι γνωρίζουν ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού.

Πως γίνεται, όμως, μια ιστοσελίδα με διαχειριστή τον Χρήστο Κάτσικα –όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται προς τα έξω- ο οποίος είναι στέλεχος του ΜΛ ΚΚΕ (η γνωστή μαοϊκή ομάδα), να προβάλλει δημόσια το φασιστικό λόγο και, μάλιστα, από ένα μέσο ενημέρωσης που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο χώρο της εκπαίδευσης;

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε μια εκδήλωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής για τα Ίμια στις 2 Φεβρουαρίου, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχιφασίστας Νίκος Μιχαλολιάκος, διάρκειας μίας ώρας και 17 λεπτών, που μετέδωσε ολόκληρη η ιστοσελίδα alfavita.gr σήμερα (4.2.2019 και ώρα 13:20) με τίτλο «Η αμήχανη στιγμή που ασθενοφόρο διακόπτει ομιλία του Μιχαλολιάκου».
Με ποιο πρόσχημα; Για να αποθανατιστεί η στιγμή κατά την οποία διακόπηκε για μισό λεπτό η ομιλία του Μιχαλολιάκου από ένα ασθενοφόρο, από το οποίο ακουγόταν σειρήνες και να ακολουθήσει η φράση του αρχιφασίστα: «Ασφαλώς και το ασθενοφόρο μπορούσε να περάσει από άλλο δρόμο, νομίζουν πως μπορούν με αυτά τα καραγκιοζιλίκια να μας πτοήσουν».

Τίθεται ευθέως το ερώτημα: Οι ανεγκέφαλοι της ιστοσελίδας alfavita.gr, για μισό λεπτό διακοπής της ομιλίας ενός αρχιφασίστα, έπρεπε να προβάλλουν ολόκληρη την ομιλία του; Δε θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα μόνο αυτή η στιγμή  και να ακολουθήσει ένα καυστικό σχόλιο; Δεν είναι ικανοί ούτε για αυτό; Τελικά, μήπως έλαβαν τα «χρυσά αργύρια του Ιούδα»; Μια εύλογη ερώτηση κάνουμε…

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η εν λόγω ιστοσελίδα, εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει πλήρως τον προσανατολισμό της. Οι διαχειριστές της δεν φαίνεται να έχουν καν την αίσθηση ότι μέσα απ’ αυτήν εκφράζεται ένα μέρος των εκπαιδευτικών (και όχι μόνο). Εκτός κι αν νομίζουν ότι απευθύνονται σε κάφρους. Η πορεία της δείχνει ότι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους διαχειριστές της είναι δυο:

Πρώτο, το άγχος τους να δείξουν ότι η ιστοσελίδα τους διαβάζεται από πολλούς. Έτσι, κάθε τρεις και τόσο, σκαρφίζονται διάφορα αστικά δημοσιογραφικά τερτίπια, ώστε να αυξάνονται τα «κλικ» στα άρθρα ή στα αρθρίδια (άλλη αρρώστια κι αυτή), που δίνουν στη δημοσιότητα. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Μερικά από αυτά: Ένα άρθρο προβάλλεται διαρκώς, ή «σπάει» σε κομμάτια και δίνεται ξεχωριστά στη δημοσιότητα ώστε να αυξηθούν τα «κλικαρίσματα». Ένα κείμενο που απευθύνεται λχ μόνο σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή σε μια μόνο ειδικότητα, παρουσιάζεται μ’ έναν γενικό τίτλο σαν να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς, διότι η alfavita.gr έχει ανάγκη από προβολή. Πολύ πριν αναρτηθούν οι πίνακες με τα περίφημα μόρια των εκπαιδευτικών, η εν λόγω ιστοσελίδα φροντίζει για την «ενημέρωσή» μας, αρχίζοντας μ’ ένα μπαράζ δημοσιεύσεων «διά πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν», προκαλώντας άγχος σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, λες και δεν μπορεί κάποιος να το μάθει άμεσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Δεύτερο, ίσως και το πιο ουσιαστικό, την ιστοσελίδα alfavita.gr φαίνεται να την απασχολεί το χρήμα, το πολύ χρήμα, το καπιταλιστικό χρήμα (ή καλύτερα το κεφάλαιο κατά Μαρξ, μιας και το κεφάλαιο δεν ταυτίζεται με το χρήμα). Τα παραδείγματα είναι και πάλι αναρίθμητα:

Τι συναλλαγές υπάρχουν μεταξύ της εν λόγω ιστοσελίδας και της αστικής ΣΥΡΙΖΑίικης φυλλάδας «Εφημερίδας των Συντακτών»; Γιατί αυτή η τόσο επίμονη προβολή της;
Σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Χρήστος Κάτσικας αρθρογραφεί σ’ αυτήν, ή πρόκειται και για κάτι άλλο; Πως είναι δυνατό, κάτω από κείμενα που επικρίνουν τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου, να υπάρχουν διαφημίσεις εταιριών για εντατικά μαθήματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Δεν ακυρώνεται έτσι το «πνεύμα» των κειμένων; Πως ερμηνεύεται η διαρκής, μονότονη διαφήμιση πανεπιστημίων της Κύπρου, τα οποία ζητούν 5 έως 6 χιλιάδες ευρώ για μεταπτυχιακά εδώ και πολύ καιρό, μάλιστα πριν ακόμη ψηφιστεί το νομοσχέδιο;
Διαφημίσεις τις οποίες θα βρει επίσης κάποιος κάτω από κείμενα που επικρίνουν το νόμο; Δεν ακυρώνεται έτσι το θεμελιώδες αίτημα του κόσμου της Αριστεράς για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση; Όπως φαίνεται τελικά, «το χρήμα δεν έχει ούτε μυρουδιά ούτε σχήμα». Όποιος βουτήξει το κουτάλι του σ’ αυτό, μετά δεν του αρκεί ούτε η κουτάλα. Τα όμορφα μαοϊκά λογάκια εκστομίζονται μόνο για να στολίζουν τους αστικούς φερετζέδες.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό είναι μπλεγμένες οι «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις» (και πάει λέγοντας). Έχουν φωνή; Αν δεν έχουν να την αποκτήσουν! Εκτός κι αν έχουν χωθεί στον αστικό βούρκο σε τέτοιο βαθμό, που αδυνατούν να αρθρώσουν λέξη, είτε ακόμη και για λόγους συμφερόντων. Η ιστορία της Αριστεράς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τέτοιου είδους παραδείγματα.

Τέλος, η ιστοσελίδα alfavita.gr οφείλει μια δημόσια συγγνώμη απέναντι στο αναγνωστικό της κοινό -αν το σέβεται πραγματικά- για την προβολή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ειδάλλως, για την πράξη της αυτή θα μείνει στιγματισμένη στη συνείδηση των αντιφασιστών και κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger