Home » , » Επεσαν οι μάσκες του τσαμπουκά

Επεσαν οι μάσκες του τσαμπουκά

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 | 5:44 μ.μ.

Τα όσα έγιναν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, θρυμμάτισαν τη μάσκα του τσαμπουκαλή πρωθυπουργού, που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο Τσίπρας απ' αφορμή τη διελκυστίνδα της κυβέρνησης με την ΕΚΤ και το Eurogroup σχετικά με την «προστασία της πρώτης κατοικίας».

Το Μαξίμου είχε διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταθέσει μονομερώς τη ρύθμιση που είχε συμφωνήσει με τους τραπεζίτες και την οποία δεν ενέκριναν οι «θεσμοί». Υποτίθεται ότι θα το έκανε την Παρασκευή 22 του Μάρτη. Η Παρασκευή πέρασε… άπρακτη, την Τρίτη πήγε στο EuroWorkingGroup ο Χουλιαράκης και την Τετάρτη κατατέθηκε μια ρύθμιση, που ο Δραγασάκης δεν είχε πρόβλημα να παραδεχτεί ότι «είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο», συμπληρώνοντας ότι σ' αυτόν τον συμβιβασμό «κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος».

Ο Δραγασάκης χρησιμοποίησε κάθε ικμάδα της ρητορικής του ικανότητας για να αποδείξει ότι «η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τις ανάγκες των δανειοληπτών στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που έγινε με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ώστε να βοηθήσει εκείνα τα νοικοκυριά που πήραν δάνεια, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών είναι σε δυσκολία να τα εξυπηρετήσουν» και γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις κράτησαν τόσο καιρό. «Αν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των θεσμών θα είχαμε κλείσει προ πολλού τη συμφωνία», είπε σε μια έξαρση του λόγου του.

Μια μέρα μετά, δόθηκε έμπρακτα η απάντηση. Η κυβέρνηση που -διά στόματος Δραγασάκη- κομπορρημονούσε ότι «το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», ήρθε ν' αλλάξει ουσιαστικά την ίδια την τροπολογία που κατέθεσε. Τα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτη κατοικία προστατεύονταν -σύμφωνα με την τροπολογία- μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ. Με… τροπολογία στην τροπολογία, το ποσό κατέβηκε στα 100.000 ευρώ. Ηταν απαίτηση της ΕΚΤ, εξήγησαν με μισόλογα Τσακαλώτος και Δραγασάκης. Ετσι, πήραμε μια ακόμα απόδειξη στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

«Προστασία με αστερίσκους» ήταν ο πρωτοσέλιδος «ξύλινος» τίτλος της κυβερνητικής ΕφΣυν την Τετάρτη. Ακόμα και μια κυβερνητική «ντουντούκα» δυσκολευόταν να πανηγυρίσει. Βλέπετε, από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», έφτασαν σε μια ρύθμιση που βάζει στον αυτόματο πιλότο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να κρατήσει το σπίτι που αγόρασε με δάνειο. Για να μπορέσει να πάρει την κρατική επιδότηση (το ποσό της οποίας δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, η οποία θα περάσει πρώτα από την κρησάρα της τρόικας), θα πρέπει να μπορεί να πληρώσει τη δόση που θα του βγάλει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι κανόνες της οποίας καθορίζονται από τους τραπεζίτες και όχι από τις λαϊκές ανάγκες. Κι αν δεν μπορεί; Τότε θα χάσει το σπίτι του.

Ο αριθμός των πρώτων κατοικιών που προστατεύονται έχει συρρικνωθεί δραματικά. Και θα συρρικνωθεί κι άλλο, γιατί και η τροπολογία που ψηφίστηκε θα γίνει φύλλο και φτερό, όπως έγινε και στην Κύπρο.

Πηγή: Κόντρα
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger