Home » , » Μια εκτίμηση για της Τουρκικές δημοτικές εκλογές

Μια εκτίμηση για της Τουρκικές δημοτικές εκλογές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 | 5:28 μ.μ.

Αναμφίβολα τα χθεσινά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία αποτέλεσαν ένα ηχηρό ράπισμα για τον Ερντογάν.

Σε μεγάλο βαθμό απέτυχε ο σχεδιασμός του Τούρκου Προέδρου και του κόμματος του να υλοποιήσει τις επιδιώξεις του, οι οποίες θα είχαν και εκλογικό θετικό αντίκρισμα για το κόμμα του.
Και αυτές εστιαζόταν στο να αποπροσανατολίσει το εκλογικό σώμα απ' την δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην γειτονικής χώρα, μέσω της μαύρης κινδυνολογικής προπαγάνδας.

Στις χτεσινές κάλπες διακυβευόταν η «επιβίωση του έθνους» ακούσαμε τον Ερντογάν να λέει, ενώ επαναλάμβανε συνεχώς  περί «ασφάλειας της Τουρκίας» και την απόκρουση «σχεδίων αποσταθεροποίησης της χώρας» που δήθεν επεξεργάζονται ξένες δυνάμεις και εσωτερικοί του αντίπαλοι στην Τουρκία. Είχε καλέσει, μάλιστα, τους ψηφοφόρους να «θάψουν» στις κάλπες τους  «εχθρούς της χώρας».  

Και αυτή η προπαγάνδα φυσικά συνδυαζόταν με την κρατική τρομοκρατία που είχε την μορφή συλλήψεων στελεχών του Κουρδικού κινήματος, απαγορεύσεις και απειλές. 

Ολα αυτά όμως αποδείχτηκαν ατελέσφορα. Οι κάλπες δεν έβγαλαν το επιθυμητό εκλογικό αποτέλεσμα για τον "Σουλτάνο".

Το να χάσει το κυβερνών κόμμα AKP, την Αγκυρα και την Κωσταντινούπολη (για πρώτη φορά μετά το 1993!) -σ' αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και η απόφαση του φιλοκουρδκού HDP να μην κατεβάσει υποψήφιους- ήταν καίριο πλήγμα για τον Ερντογάν.

Μια οικονομία "γονατισμένη" με τις προοπτικές της να διαγράφονται ακόμα χειρότερες, (αμέσως μετά τις εκλογές η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου),  δεν υπήρχε περίπτωση να μην επιδράσει στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Και αυτό το είδαμε και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως στην Σμύρνη, Αττάλεια, Αδανα κ.α.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι ενώ το κυβερνητικό κόμμα στην Τουρκία δέχτηκε βαρύτατο πλήγμα εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκλογική βάση, σε μια κοινωνία βαθύτατα διχασμένη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Ολες οι πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας θα ενταθούν. Συμβάλει σ' αυτό και οι ρήξη που υπάρχει στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Μια "εξαγωγή" των προβλημάτων του, με το να ανοίξει νέα εξωτερικά μέτωπα ο Ερντογάν, δεν πρέπει να αποκλείεται. Και αυτό πρέπει να μας ανησυχεί.  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger