Home » , » ΑΠΟΧΗ, ως υπόσχεση συμμετοχής

ΑΠΟΧΗ, ως υπόσχεση συμμετοχής

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 25 Μαΐου 2019 | 4:46 μ.μ.

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Ολοι οι δημοσκόποι, συζητώντας off the record με αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, προεξοφλούν ότι στις αυριανές εκλογές θα παρατηρηθεί το φαινόμενο της μαζικής αποχής από τις ευρωκάλπες και, αντίθετα, της «συνήθους» αποχής από τις κάλπες για δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Σ' αυτή την περίπτωση, λένε οι δημοσκόποι, το αστικό πολιτικό σύστημα θα βρεθεί σε αμηχανία, καθώς δε θα μπορεί να επικαλεστεί διάφορες ερμηνείες που θα συσκοτίζουν τον πολιτικό χαρακτήρα του φαινόμενου. Η μαζική αποχή από τις ευρωκάλπες, σε μια αναμέτρηση η οποία δε γίνεται για το «τι Ευρώπη θέλουμε», αλλά τα ίδια τα κόμματα εξουσίας της έχουν δώσει το χαρακτήρα πρόβας τζενεράλε για τις βουλευτικές εκλογές, σημαίνει συλλήβδην αποδοκιμασία του αστικού συστήματος και κοινωνική απονομιμοποίησή του.

Ο περιορισμός της αποχής ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έστησαν πολλές κάλπες ταυτόχρονα. Με τους δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους σε δήμους και δημοτικά διαμερίσματα, κάποιοι θα πάνε στην κάλπη για να σταυρώσουν συγγενείς και φίλους, οπότε μπορεί να «στραβωθούν» και να ρίξουν το μαγικό χαρτάκι και στην Ευρωκάλπη.

Η περί τη χρησιμότητα της αποχής συζήτηση έχει κουράσει (και πάλι). Οποιο ιδεολόγημα και να σκαρφιστούν οι ποικιλόχρωμοι εραστές του κοινοβουλευτικού κρετινισμού, ποτέ δε θα μπορέσουν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα: Πρόκειται μήπως ν' αλλάξει κάτι σε επίπεδο πρακτικής πολιτικής, μετά το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα; Γιατί η ψήφος σε όσους δηλώνουν αγωνιστικοί και ριζοσπαστικοί θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων; Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπορούν ν' αναπτυχθούν χωρίς την ψήφο; Γιατί είναι «απολίτικη» η αποχή, ενώ (υποτίθεται πως) είναι πολιτική η ψήφος που δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα, αλλά αντίθετα θα νομιμοποιήσει την προδιαγεγραμμένη πολιτική;

Θα το ξαναπούμε, λοιπόν.

Καλούμε σε αποχή σε ένδειξη μαζικής αποδοκιμασίας του αστικού πολιτικού συστήματος εξουσίας.

Καλούμε σε αποχή για να σηματοδοτήσουμε τη ρήξη με όλες τις εκφάνσεις της αστικής εξουσίας.

Καλούμε σε αποχή για να δηλώσουμε την εκ μέρους μας απονομιμοποίηση της ασκούμενης πολιτικής και των φορέων που την υπηρετούν από θέσεις κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης.

Καλούμε σε αποχή για να σταλεί το πιο ηχηρό μήνυμα (και) σ' αυτές τις εκλογές.

Καλούμε σε αποχή για να εκφράσουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, για να μπορεί να διεκδικήσει όσα του άρπαξαν τα τελευταία χρόνια, για να μπορεί να υψώσει αποτελεσματική αντίσταση στην αρπακτικότητα του κεφαλαίου και στην αναλγησία των πολιτικών του υπηρετών, για να ξαναβάλει -επιτέλους- στον ορίζοντά του το αίτημα της απελευθέρωσης της κοινωνίας από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το κάλεσμά μας δεν αφορά μόνο τις ευρωκάλπες, αλλά όλες τις κάλπες, γιατί όλες οι αυριανές εκλογές αφορούν επιλογή διαχειριστών του καπιταλισμού σε διάφορα επίπεδα. Η αποχή γίνεται ενεργή πολιτική πράξη μόνο όταν εντάσσεται στην προοπτική που σε συντομία περιγράψαμε παραπάνω.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger