Home » , » Χιλή: «Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Σε βασανίζουν, σε βιάζουν, σε σκοτώνουν»

Χιλή: «Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Σε βασανίζουν, σε βιάζουν, σε σκοτώνουν»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 | 7:43 μ.μ.

«Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Σε βασανίζουν, σε βιάζουν, σε σκοτώνουν», «Για μένα φροντίζουν οι φίλοι μου, όχι οι δολοφόνοι μου», «Αντίσταση».
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που ακούγονται εδώ και τρεις εβδομάδες από το στόμα εκατομμυρίων πληβείων οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση από την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, απαιτώντας να μπει ένα τέλος στις κοινωνικές ανισότητες που καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η αιφνίδια λαϊκή εξέγερση σε μια χώρα που δεν θεωρείται τυχαία η Νορβηγία της Λατινικής Αμερικής έχει σοκάρει ολόκληρο τον πλανήτη, εκτός από τον ίδιο τον λαό. Με πληθωρισμό 2%, ποσοστό φτώχειας 8,6% και ανάπτυξη 4% για το 2018, το χιλιανό μοντέλο είναι αξιοζήλευτο στη Λατινική Αμερική. Οταν όμως το 50% του πληθυσμού μοιράζεται μόλις το 2% του πλούτου στη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των 28 χωρών του ΟΟΣΑ, η εξέγερση ενός πειθαρχημένου λαού, όπως λέγεται για τους Χιλιανούς, είναι θέμα χρόνου.

Μόνο που η πειθαρχία στον πληθυσμό αυτής της χώρας επιβλήθηκε με την απόλυτη δύναμη των όπλων του αιμοσταγούς δικτάτορα Πινοσέτ και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση του συντηρητικού Σεμπαστιάν Πινιέρα στο όνομα όμως πια της δημοκρατίας.

Χάρη στον δικτάτορα Πινοσέτ και στο χέρι των Αμερικανών, η Χιλή έγινε το «εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού» και συνάμα το πειραματόζωο για την ελεύθερη οικονομία της αγοράς.
Το πείραμα εν μέρει πέτυχε αλλά έφερε άλλα προβλήματα «Δεν είναι η αύξηση 30 πέσο στο εισιτήριο του μετρά αλλά τα 30 χρόνια κακοποίησης» φωνάζουν οι πληβείοι. Είναι μια γενική διαμαρτυρία ενάντια στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger