Home » , , » 21 Φλεβάρη 1945 αρχίζει η δίκη-παρωδία των αρχιδοσιλόγων

21 Φλεβάρη 1945 αρχίζει η δίκη-παρωδία των αρχιδοσιλόγων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 | 1:54 μ.μ.

Οκτώ το πρωί 21 Φλεβάρη 1945. μέρα Τετάρτη, αρχίζει επιτέλους η πολυθρύλητη δίκη των αρχιδοσιλόγων.
Στη μισοάδεια ακόμα αίθουσα του Πλημμελειοδικείου Αθήνας αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρώτα γκρουπ του ακροατηρίου.

Μεγάλο, παλλαϊκό το ενδιαφέρον. Φανατικοί λάτρες, παλιοί νοσταλγοί μεγάλων και συνταρακτικών δικών δεν θα μπορούσαν να χάσουν μια τέτοια ευκαιρία!
Επρόκειτο για μια σημαντική πολιτική δίκη. Πολλοί ήταν οι ανυπόμονοι και περίεργοι να γνωρίσουν από κοντά εκείνους που συνέργησαν στον τεμαχισμό της πατρίδας τους και έγιναν οι συνεργάτες των ορκισμένων εχθρών του λαού μας στην εξόντωσή του.

Η αίθουσα γέμισε από νωρίς κυρίως από τους μπράβους που έρχονταν να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους.

Το τραπέζι των συνηγόρων συγκλονίζεται από θορυβώδεις και έντονες συζητήσεις. Καταστρώνονται σχέδια, διαμορφώνεται η στρατηγική της υπεράσπισης.

Ο συνήγορος Μπουρίκος φτάνει μάλιστα ως το σημείο να υποστηρίζει σε ιδιαίτερη συνομιλία, πως «αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι, ένοχος επίσης πρέπει να είναι και ο Μακαριότατος Δαμασκηνός - αντιβασιλιάς - που όρκισε κατοχικές κυβερνήσεις και τους ύπουργούς τους!».
Και είχε ουσιαστικά δίκιο όχι μόνο γι' αυτό το λόγο. Αλλά, όπως έγραψε αργότερα στις 28 Όκτώβρη 1945 η αγγλική πολιτική επιθεώρηση «Δή Γουήκ» ήταν πράγματι δοσίλογος.

Η επιθεώρηση έγραφε: «...ο αντιβασιλέας (τον είχε διορίσει ο Τσόρτσιλ στις 26.12.44) οφείλει τη θέση του αποκλειστικά στους Άγγλους και βρίσκεται κάτω από τις εκβιαστικές απειλές των μοναρχικών να βγάλουν στη φόρα τις επιστολές που είχε στείλει στο Γ. Τσολάκογλου. Οι επιστολές αυτές έχουν βγει στο παζάρι και η μια απ' αυτές πουλήθηκε για πολλές χρυσές λίρες. Ο φόβος ότι ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να δημοσιεύσει αυτές τις επιστολές κάνει τον αντιβασιλέας να μη μπορεί να κλείσει μάτι τη νύχτα».

Μπαίνουν στην αίθουσα οι κατηγορούμενοι. Πρώτος κάνει την εμφάνισή του ο I. Ράλλης με το μονόκλ κι ακολουθούν «σε φάλαγγα κατ’ άνδρα» οι Τσολάκογλου. Μουτούσης. Λούβαρης, Κανακουσάκης κ.α.
Αμίλητοι προχωρούν ανάμεσα στους φρουρούς χωροφύλακες. Επικρατεί σιωπή. Ολοι τους σοβαροί προσπαθούν να φαίνονται «αξιοπρεπείς». μα δεν το καταφέρνουν. Αυτό είναι κάτι πέρα απ’ τις δυνάμεις τους!

Η τεχνητά θερμή ατμόσφαιρα που πάνε να δημιουργήσουν οι συνήγοροι που τους περικυκλώνουν με φιλοφρονήσεις, χειραψίες, υποκλίσεις και με τα «κύριε πρόεδρε» και «κ. υπουργέ» δε στάθηκαν ικανά ν’ απαλείψουν την κατήφεια και να σπάσουν την παγερότητα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger