Home » , » Ενας ακόμα νεκρός στη Μόρια

Ενας ακόμα νεκρός στη Μόρια

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 | 2:42 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Ενα παιδί έχασε τη ζωή του στη Μόρια της Λέσβου. Για την ακρίβεια, ακόμα ένα παιδί. Γιατί δεν είναι το πρώτο. Κι όσο διατηρείται αυτό το κολαστήριο, δε θα είναι το τελευταίο.

Το παιδί τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από συμπλοκές που έγιναν στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής. Και πώς να μη γίνονται συμπλοκές, όταν 20.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας για την παραμονή τους στη χώρα; Δε θα μπούμε στη λογική να αξιολογήσουμε τι συνέβη και γιατί κατέληξε εκεί το πράγμα. Αν κάτι πρέπει να σχολιάσουμε, αυτό είναι το πόσο εγκαταλελειμμένοι είναι οι άνθρωποι εκεί, πόσο έρμαια της τύχης.

Η αστυνομία ήταν εκεί, ωσεί παρούσα, και παρέμενε άπραγη. Δεν μας κάνει εντύπωση. Αξιο λόγου είναι περισσότερο ένα σχόλιο υπαλλήλου του ΕΚΑΒ, που είδε το φως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορά την αντίδραση που είχε συνάδελφός του όταν κλήθηκε να παραλάβει τον τραυματία και να τον διακομίσει άμεσα στο νοσοκομείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι σε καίριες θέσεις βγάζουν όλη τη ρατσιστική χολή που έχουν απέναντι στους πρόσφυγες.

Στην περίπτωσή μας, ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ, αντί να προβεί σε άμεσες κινήσεις, προτίμησε να κάνει ρατσιστικά περιπαικτικά σχολιάκια και να κινείται με το πάσο του (παρακάτω θα παραθέσουμε τη συγκλονιστική μαρτυρία συναδέλφου του. Μάλλον στο μυαλό του κάποιες ζωές δεν αξίζουν τόσο για να χαλάσει τη «ζαχαρένια» του. Ας του θυμίσει κάποιος, παρολαυτά, ότι σ’ αυτή τη θέση είναι για να βοηθάει να σώζονται ζωές και όχι για να κρίνει σε ποιον πρέπει να κάνει γρήγορα και σε ποιον όχι. Αν έχει αυτή την άποψη, βρίσκεται σε λάθος πόστο.

Παράλληλα, οι ροές στο νησί συνεχίζονται, με λίγο πιο μειωμένο ρυθμό. Ωστόσο, οι νέοι πρόσφυγες αφήνονται τελείως αβοήθητοι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λόγω της πανδημίας, παραμένουν εκτός Κέντρου Υποδοχής (αυτό ισοδυναμεί με απόλυτη αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίας ή σε ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα μ’ αυτούς). Οργανώσεις δίνουν υπνόσακους και σκηνές και οι πρόσφυγες «στήνουν» όπου βρουν στην ύπαιθρο, μέσα στο κρύο και τη βροχή.

Ο «σχεδιασμός» είναι να μεταφερθούν αφενός στη δεύτερη δομή που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στη Μαλακάσα (ήδη βρίσκονται εκεί 1.200 πρόσφυγες, όλοι σε σκηνές προς το παρόν) και αφετέρου στις Σέρρες. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, όμως, παραμένουν εντελώς εκτεθειμένοι. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και απαιτούνται αυξημένα μέτρα για να διασφαλιστεί η ζωή των περισσότερων ανθρώπων.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger