Home » , » Ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 | 6:11 μ.μ.

Ολα τα είχαμε ένα θερμό επεισόδιο με την γείτονα χώρα, εξαιτίας της επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας που εκδηλώνει η τουρκική αστική τάξη.μέσω της κυβέρνησης της Αγκυρας, μας έλειπε.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών είναι στα 6 ναυτικά μίλια.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δημοσιεύτηκαν στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης 7 αιτήματα της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς τη Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές πλησίον της Ρόδου, της Καρπάθου, και της Κρήτης. Και οι 7 περιοχές είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Για ενέργειες «με τις οποίες η Άγκυρα αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», κάνει λόγο ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μας φαίνεται πάντως λίγο προβληματική η τοποθέτηση του Δένδια: «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα». Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό στην διπλωματική γλώσσα. Γνωρίζουμε όμως ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν τετελεσμένα. Και δεν θα αναφέρουμε τις εισβολές της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ. Αρκεί να θυμηθούμε την κατάληψη της μισής Κύπρου και το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Ιμίων.

 Νομίζουμε ότι η δήλωση που έκανε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος υποναύαρχος ΠΝ και Περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με την Λαϊκή Συσπείρωση στην ιστοσελίδα alt.gr τοποθετεί τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις:

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στα πλαίσια του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και οι δυο χώρες συμμετέχουν στον γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, είτε αυτόνομα, είτε στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που συμμετέχουν.

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, είναι γνωστό, ότι στα Δωδεκάνησα η Τουρκία αμφισβητεί Ελληνικά νησιά. Επίσης δεν αναγνωρίζει στα νησιά, όπως η Ρόδος, το Καστελόριζο, η Στρογγύλη, δικαίωμα, πλην των χωρικών τους υδάτων (6 ν.μ.), σε Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα (200 ν.μ.).

Οι μύθοι ότι οι ΗΠΑ , το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά-εδαφικά δικαιώματα της χώρας έχουν καταρριφθεί. Νομίζω κλείνοντας, ότι εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα  ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας του τελευταίου διαστήματος, συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου. Το έδαφος στη χώρα μας άλλωστε προετοιμάζεται με δηλώσεις ηγετικών στελεχών αστικών κομμάτων.

Αυτό που πρέπει να απαιτήσει ο λαός είναι: καμιά αλλαγή συνόρων,  απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Επίσης να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ξένες βάσεις και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger