Ο δημοσιογράφος προφήτης
Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια κινητοποίησε την Αντιτρομοκρατική, η οποία έφτασε στην Ηλιούπολη για έρευνες. Λίγο αργότερα όμως, το κλιμάκιο αποχώρησε με την εκτίμηση πως δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά για μαφιόζικη εκτέλεση.
Για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τις έρευνες ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης και βέβαια το επιστημονικό συνεργείο του Εγκληματολογικού που περισυνέλεξε κάλυκες και σφαίρες.
Η Αστυνομία άρχισε να διαρρέει στα πιεστικά μέσα ενημέρωσης πως είναι εγκληματική ενέργεια εκδίκησης. Τα στοιχεία έμοιαζαν ξεκάθαρα. Οι δολοφόνοι ήταν εκπαιδευμένοι, που χειρίζονταν συχνά όπλα, και όχι κάποιοι τυχαίοι ή τρομοκράτες.
Ενώ αυτή η πεποίθηση είχε κυριαρχήσει, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπήρξε μια σύσκεψη στελεχών της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης τρεις από τους αξιωματικούς, ανάμεσά τους ο αρχηγός της Αστυνομίας και ένας υπαρχηγός, δέχτηκαν τηλεφώνημα από έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο.
Ο δημοσιογράφος επέμενε, σχεδόν προσπάθησε να υποβάλλει, την άποψη πως, παρά τα όσα έλεγε η Αστυνομία, η εκτέλεση Γκιόλια δεν ήταν μαφιόζικο χτύπημα, αλλά τρομοκρατική ενέργεια. Κανένας από τους ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη.
Στις 8 το πρωί, μόλις δυόμισι ώρες από τη δολοφονία, το site zougla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έκανε μια ανάρτηση, όπου ο συντάκτης (πιθανόν ο ίδιος ο Τριανταφυλλόπουλος) τασσόταν υπέρ της άποψης ότι δεν είναι μαφιόζικο χτύπημα. Έγραφε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα, οι άθλιοι της δημοσιογραφίας απεφάνθησαν ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα, λες και ο Σωκράτης μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και το μπλογκ του είχε πάρε-δώσε με μαφιόζους».
Στα ενυπόγραφά του κείμενα ο Τριανταφυλλόπουλος παρουσιάζει τον Γκιόλια ως κάτι παραπάνω από μαφιόζο, άρα μπορεί να πει κάποιος πως το άρθρο που απέκλειε τη μαφιόζικη επίθεση ήθελε απλώς να οδηγήσει στο συμπέρασμα για τρομοκρατική επίθεση.
Τη θέση της τρομοκρατικής επίθεσης υπεραμύνθηκε ο παλιός εργοδότης του Σωκράτη Γκιόλια, όσο διάστημα οι αστυνομικοί έκαναν ακόμη βαλιστικό έλεγχο για να ταυτοποιήσουν τα όπλα της επίθεσης.
Τελικά ο Μάκης Τριανταφυλόπουλος επιβεβαιώθηκε, αφού το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε από την Αστυνομία πως τα όπλα που χτύπησαν τον Σωκράτη Γκιόλια ανήκαν στη Σέχτα Επαναστατών.
Μία βδομάδα μετά, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος προέβλεψε με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους η ΣΕΧΤΑ χτύπησε τον Γκιόλια. Δεν ψυχανεμίστηκε μόνο το χτύπημα, αλλά ήξερε με ακρίβεια και τους λόγους. Πραγματικά εντυπωσιακό.
Χάθηκαν στοιχεία και μαρτυρίες
Την ημέρα της δολοφονίας του Γκιόλια βρέθηκε στην Ηλιούπολη και ένα καμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί το Σάββατο και το οποίο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν το αυτοκίνητο διαφυγής των δολοφόνων. Μέχρι να ανακοινωθεί πως οι εκτελεστές του Γκιόλια ήταν μέλη της Σέχτας Επαναστατών, την έρευνα για τον φόνο είχε αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης.
Από τις μαρτυρίες που συνέλεξαν ol αστυνομικοί του τμήματος προέκυπτε πως ένα τζιπ με φιμέ τζάμια εμφανίστηκε αρκετές φορές κοντά στο σπίτι του Γκιόλια πριν από τη δολοφονία του. Την ύπαρξη αυτού του τζιπ επιβεβαίωσε και η σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια, η οποία το είχε δει το πρωί της Παρασκευής όταν έβγαιναν από το σπίτι.
Μάρτυρες κατέθεσαν στους αστυνομικούς πως το αυτοκίνητο που εμφανίστηκε ως αυτοκίνητο διαφυγής ήταν παρκαρισμένο στο σημείο τρία εικοσιτετράωρα πριν από την επίθεση. Ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε πως το είδε να φλέγεται στις πέντε, δηλαδή πριν εκτελεστεί ο Γκιόλιας και χρησιμοποιηθεί για διαφυγή.
Η εξέταση του αυτοκινήτου στο σημείο που ήταν παρκαρισμένο έδειξε πως ήταν παρκαρισμένο με μεγάλη επιμέλεια σε σημείο όπου απαιτούνταν μανούβρες, πράγμα που σημαίνει πως δεν είχε χρησιμοποιηθεί για διαφυγή, αλλά για αποπροσανατολισμό.
Κάποιοι δηλαδή ενδεχομένως του έβαλαν φωτιά, ενώ το είχαν παρκάρει για μέρες εκεί, ώστε να φανεί ως αυτοκίνητο διαφυγής, ενώ είχαν διαφύγει με άλλο.
Οι μαρτυρίες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν, αφού μετά την ανακοίνωση πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια την έρευνα ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική. Οποιαδήποτε μαρτυρία μάλλον θεωρήθηκε περιττή. Σε ερώτηση των συγγενών του Γκιόλια στον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι μαρτυρίες που εμφανίζουν άλλα δεδομένα, η απάντηση ήταν: «Αφού πρόκειται για τρομοκρατία, τα άλλα είναι περιττά».
«Θα με σκοτώσει ο...»
Η σύζυγος του Σωκράτη Γκιόλια, Αδαμαντία, η οποία έζησε όλη τη φρίκη της δολοφονίας ενώ ήταν έγκυος, κατέθεσε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής όσα είχε ζήσει Η κατάθεσή της ήταν αποσπασματική, αφού βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. (Ρίξτε μια ματιά κι εδώ).
Η Αντιτρομοκρατική δεν της ζήτησε ποτέ συμπληρωματική κατάθεση, όταν σε πιο ψύχραιμη κατάσταση θα μπορούσε να θυμηθεί πράγματα και καταστάσεις.
Δεν εξέτασε επίσης καθόλου το λάπτοπ, το οποίο ήταν εκείνο που της ζήτησε να κρύψει το ξημέρωμα της δολοφονίας.
Δεν εξετάστηκαν ούτε τα κινητά που χρησιμοποιούσε και τα οποία δεν ήταν με συνδέσεις στο όνομά του ώστε να υποστηρίξει η Αστυνομία πως τα είχε εξετάσει μέσω των παρόχων.
Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο αδελφός του Σωκράτη, Περικλής Γκιόλιας, έδωσε κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική, στον ίδιο τον επικεφαλής της υπηρεσίας, αντιστράτηγο Τζοΐτη. Σε αυτή τη μοναδική και λιτή κατάθεσή του ο Περικλής Γκιόλιας με επιμονή καταθέτει:
“0 αδελφός μου μετά από το χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER μου έλεγε πως θα τον σκοτώσει ο δημοσιογράφος (··· ) και η δολοφονία θα εμφανιστεί ως χτύπημα της ΣΕΧΤΑΣ”
Ο δημοσιογράφος για τον οποίο κατέθεσε ο Περικλής Γκιόλιας ήταν ακριβώς αυτός που επιχειρούσε να πείσει τους αξιωματικούς της Αστυνομίας το ίδιο πρωί της εκτέλεσης πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια και όχι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Η μαρτυρία του Περικλή Γκιόλια δεν δημιούργησε καμία ανακρπτκή συνέχεια. Αντίθετα του ζητήθηκε να καταθέσει πως στην ουσία δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση.
Οι νεκροί δεν μιλάνε, και οι ένοχοι λένε ό,τι θέλουν
Όσο αδύναμη στάθηκε η έρευνα στην υπόθεση Γκιόλια τόσο δυνατή ήταν η φημολογία. Στην προκήρυξη της ΣΕΧΤΑΣ ο Γκιόλιας εμφανίστηκε ως διαπλεκόμενος με επιχειρηματίες, με ντοπαρισμένους αθλητές και συμφέροντα. Ο ίδιος δεν ζούσε για να το διαψεύσει.
Η συζήτηση έντεχνα μάλλον μετατοπίστηκε από το ερώτημα «ποιος σκότωσε τον Γκιόλια» στο ερώτημα «πόσο καθαρός ήταν ο Γκιόλιας».
To blog fimotro, του οποίου διαχειριστής είναι ο Γιάννης Παπαγιάννης, έκανε ανάρτηση με τίτλο «ΣΕΧΤΑ: έκαναν εκβιασμούς μαζί με τον αδερφό του». Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Γκιόλια, η Αυριανή του Γιώργου Κουρή, προστάτη του Γιάννη Παπαγιάννη, βγαίνει με πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο: «Να διατάξετε γενικό έλεγχο κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μπορεί να βγει μεγάλο λαβράκι».
Στο άρθρο η εφημερίδα ζητά να ανοίξουν οι λογαριασμοί της οικογένειας Γκιόλια.
Δηλαδή, αντί να ζητήσει να βρεθούν οι δολοφόνοι, αφήνει να εννοηθεί πως η ΣΕΧΤΑ είχε κάθε δίκιο να τιμωρεί τον Γκιόλια.
Γύρω από τον Σωκράτη Γκιόλια δημιουργείται μια ενοχοποιητική φημολογία, στον αντίποδα ερευνών που δεν γίνονται. Κανένας από αυτούς που είχαν συμφέρον και κίνητρο να τον δουν νεκρό δεν ελέγχεται.
Η υπόθεση Γκιόλια μετατρέπεται σε υπόθεση εξιχνίασης των άνομων ενεργειών Γκιόλια. Σαν να μην τον σκότωσε κανένας που να πρέπει να απολογηθεί γι' αυτό.
Πριν από ένα χρόνο, ένας εύστοχος και αδίστακτος εκτελεστής σκότωσε πέντε ανθρώπους στην Κύπρο. Ακολούθησε μια μέθοδο που έμοιαζε πολύ με την εκτέλεση Γκιόλια. Με πολλά στοιχεία ενοχής, ένας Ελλαδίτης συνελήφθη ως εκτελεστής. Από την πρώτη στιγμή η υπόθεση μύριζε ΣΕΧΤΑ. Το παραδεχόταν και η Ελληνική Αστυνομία. Τα στοιχεία που έχουν βγει από τις ανακρίσεις στην Κύπρο ουδέποτε ζητήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές. Ενώ, αντίθετα, όσα ζητήθηκαν από τις κυπριακές Αρχές ως ανακριτική αρωγή δεν δόθηκαν ως σήμερα.
Η ΣΕΧΤΑ εξαφανίστηκε ξαφνικά. Δημιουργήθηκε και διογκώθηκε επικοινωνιακά όταν ακόμη είχε ρίξει μερικές σφαίρες γύρω από το ALTER του Κουρή , σαν να ήταν μια ισχυρή οργάνωση, επικίνδυνη όσο και οι ιστορικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ξαφνικά το ενδιαφέρον των αρχών για τη ΣΕΧΤΑ εξαφανίστηκε μαζί με αυτήν και με το φαινόμενο troktiko. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Δημοσίευση σχολίου