Home » , » Πάμε Χάγη λοιπόν.

Πάμε Χάγη λοιπόν.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 | 11:55 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

Είναι απλό: Η Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο αφορά τον ίδιο θαλάσσιο χώρο της Συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας.

Οπότε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις που καμία πλευρά δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της άλλης; Δυο πράγματα: Το ένα είναι πόλεμος. Το άλλο προσφυγή σε διαιτητή, δηλαδή στη Χάγη.

Αν η Συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν 50:50 και δεν είχε προηγηθεί η επίσης κακή συμφωνία με την Ιταλία, όπου παραχωρήσαμε ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα θα είχε ελπίδες να πετύχει.
Όμως τόσο στην Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο η Ελλάδα δέχτηκε αυτό που λέει η Τουρκία: Πως τα νησιά δεν έχουν ουσιαστικά ΑΟΖ!

Αυτό σημαίνει η μειωμένη κυριαρχία και δεν έχει σημασία αν είναι 60-40, 55-45, ή ακόμα και 51-49. Άπαξ και δεχτήκαμε τόσο στο Ιόνιο όσο και το Λιβυκό μειωμένη κυριαρχία στα νησιά, κάναμε το χατήρι του Σουλτάνου.

Δείτε το χάρτη για τον οποίο πανηγυρίζουν τα Ελληνικά ΜΜΕ. Θα δείτε πως η απόσταση είναι μικρότερη από όσο έπρεπε, ειδικά στην περιοχή της Ρόδου.

Βεβαίως με την Αίγυπτο διεκδικούμε τα ίδια νερά με την Τουρκία.

Πόλεμος δε βλέπω να γίνεται, οπότε αυτό είναι κόλπο, για να προσφύγουμε τελικά στο δικαστήριο της Χάγης.
Εκεί οι Τούρκοι θα πουν πως “οι Έλληνες αποδέχονται μειωμένη κυριαρχία στα νησιά τους”, και τότε θα διαπραγματευτούμε πόσα θα χάσουμε στο Αιγαίο. Και τις άλλες περιοχές. Όπως είπε η Ντόρα θα “χάσουμε” το Καστελόριζο. Βασικά ό,τι υπάρχει πέραν των 6 μιλίων.
Φυσικά η συμφωνία έγινε για επικοινωνιακούς λόγους την εποχή που η ΝΔ είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Τα κρούσματα του ιού έσπασαν ρεκόρ, τα αναδρομικά τελικά δεν θα δοθούν, ο τουρισμός πέθανε και μαζί του η οικονομία, ενώ τα σκάνδαλα εξοργίζουν περισσότερο τον κόσμο.
Ακριβώς όμως γι αυτό, επειδή η κυβέρνηση πιέζονταν, δεν έπρεπε να κάνει βιαστικές κινήσεις, που θα στοιχίσουν σε κυριαρχικά δικαιώματα και που φυσικά εκμεταλλεύτηκαν οι Αιγύπτιοι διπλωμάτες, όπως ακριβώς οι Ιταλοί.

Είπαμε πως πάνε για συνεκμετάλλευση. Τα δικά τους δικά τους, τα δικά μας και δικά τους! Οι Ιταλοί βγήκαν κερδισμένοι, οι Αιγύπτιοι επίσης. Προφανώς τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας να πάρει.
Βεβαίως τα τρολάκια και τα ΜΜΕ έχουν πάρει γραμμή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Μας λένε πως με αυτή τη Συμφωνία μπαίνει κι η Αίγυπτος στο παιχνίδι. Μόνο που η Χάγη δεν είναι στην Αίγυπτο, ούτε στη Λιβύη και θα εξετάσει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τα μέρη δηλαδή που θα συμμετέχουν.

Και είπαμε τι θα πουν οι Τούρκοι. Εμείς τι θα απαντήσουμε στη μειωμένη κυριαρχία που ήδη δεχτήκαμε; Πως θέλουμε να τα πάρουν οι άλλοι εκτός από τους Τούρκους;

Μάλιστα όταν η απώλεια της τάξης του 10% (90% επήρεια) αφορά την Κρήτη και τη Ρόδο, πως θα μπορέσουμε να πείσουμε πως το μικρό σε έκταση Καστελόριζο και τα άλλα νησιά έχουν ΑΟΖ;

Η απώλεια εδάφους, εναερίου χώρου ή θαλασσίων υδάτων παραμένει απώλεια για την Ελλάδα ανεξάρτητα ποιο κράτος θα κερδίσει εις βάρος της. Αίγυπτος, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία κλπ.
Εκτός, αν μας ενδιαφέρει μόνο να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, οπότε να τα δώσουμε όλα στους άλλους!

Τη δεκαετία του 1990 ένας Μητσοτάκης με την υπογραφή του στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησε το Μακεδονικό πρόβλημα που ταλάνισε τη χώρα σχεδόν 30 χρόνια. Και τότε το έκανε για εσωτερική κατανάλωση και τότε πανηγύριζαν τα δεξιά ΜΜΕ για την πτώση των Κομμουνιστών.
Σήμερα ένας άλλος Μητσοτάκης βάζει πάλι βόμβα στα λεγόμενα “εθνικά θέματα” ανοίγοντας την Κερκόπορτα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Μέχρι την οριστική Ελληνική υποχώρηση, η οποία έχει προσυμφωνηθεί, αναμένουμε εθνικιστές εντάσεις και αποπροσανατολισμούς. Και φυσικά νέο γύρο εξοπλισμών με τις ανάλογες μίζες αξιωματούχων...

***

 Είναι προφανές ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί να γίνει τμήμα της ελληνοτουρκικής διενέξεως. Ούτως ή άλλως, ουδείς αμφισβητεί τη δική της θαλάσσια περιοχή. Βάσει της μέσης γραμμής, η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι τουλάχιστον η ίδια είτε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία είτε με την Ελλάδα. Ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη σε περίπτωση που Ελλάδα ή Τουρκία θελήσουν να «δελεάσουν» την Αίγυπτο προσφέροντας ευρύτερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή.

Ο Αγγελος Μ. Συρίγος, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Ν.Δ

Καθημερινή 13.12.2015
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger