Να διαψεύσει την εκτίμησή μας ότι από την πρώτη στιγμή που η Ν.Δ., βρέθηκε στην κυβερνητική εξουσία, συνειδητά και σχεδιασμένα μεθοδεύει την παλινόρθωση ενός καθεστώτος σκληρής δεξιάς ανάλογο με αυτό που υπήρχε τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, επιχείρησε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.
Θεώρησε υπερβολική αυτή την αναφορά μας και περιορίστηκε στο να επικαλεστεί ότι η κυβέρνηση της "κανονικότητας" περιορίζεται να αντιγράψει τις πρακτικές της Απριλιανής χούντας. Μας είπε ότι η κυβέρνησή του νοσταλγεί εποχές όπως το 1969, τότε που η δικτατορία του Παπαδόπουλου ήταν στα "ντουζένια" της, με τους κομμουνιστές να κάνουν "διακοπές δαπάνες ελληνικού δημοσίου" στα ξερονήσια, τους χαφιέδες να οργιάζουν και τους χωροφύλακες "να είναι το κράτος" που θα έλεγε και ο πατήρ του νέου Μωυσή.
Με το δίκιο του εξοργίστηκε το κυβερνητικό στέλεχος όταν κάποιοι ζήτησαν να αποβληθεί απ' το DNA της δεξιάς, αυτό που δίνει και την ταυτότητα της παράταξης. Η αστυνομοκρατία και η κρατική καταπίεση δηλαδή.
Δεν φτάνει δηλαδή που με τους αγώνες τους κάποια αντικοινωνικά στοιχεία ανάγκασαν το σύστημα να περιβάλλει την αστική δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, έχουν την απαίτηση τώρα να ξεχάσει η συντηρητική παράταξη τις πρακτικές και παραδόσεις της;
Ας ενημερώσει κάποιος στους ανιστόρητους, ότι ήταν η Ν.Δ που επέβαλε στον Αρειο Πάγο να πάρει την απόφαση και να χαρακτηρίσει το πραξικόπημα του 1967 «στιγμιαίο αδίκημα», "ξελασπώνοντας" όλους τους χουντικούς που συμμετείχαν στις δικτατορικές κυβερνήσεις, ακόμα και τους πρώην πρωθυπουργούς Κόλλια, Μαρκεζίνη και Ανδρουτσόπουλο, οδηγώντας σε δίκη μόνο 24 πρωτεργάτες του πραξικοπήματος.
Να τους κάνει γνωστό ότι μετά την μεταπολίτευση ήταν η Ν.Δ που ακολούθησε όλη την πολιτική ατζέντα της χουντικής, "Εθνικής Παράταξης" για να αφομοιώσει την εκλογική της βάση, ενώ κάτι παρόμοιο κάνει και σήμερα για να οδηγήσει στο "μαντρί" της τους "ορφανούς" ψηφοφόρους του Μιχαλολιάκου.
Προς τι λοιπόν η έκπληξη, όταν ο υφυπουργός Παιδείας, Συρίγος δηλώνει ότι η αστυνομοκρατία επανέρχεται στα ΑΕΙ αφού «από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα»; Ιστορική ανακρίβεια και επικοινωνιακή αστοχία ήταν αυτό που είπε, αλλά ας μην κολλήσουμε σε λεπτομέρειες.
Και στο φινάλε μια χαρά συγκρατημένος ήταν στις απόψεις του ο κ. Συρίγος αφού δεν προανάγγειλε και λειτουργία "Σπουδαστικού της Ασφάλειας" μέσα στα Πανεπιστήμια.
Να θυμίσουμε ότι λίγα χρόνια πριν την εποχή που ονειρεύεται να αναβιώσει ο κ. υφυπουργός, ένας ομοϊδεάτης του ήταν πιο κυνικός. Συγκεκριμένα, το 1961 όταν "Σπουδαστικό" της ασφάλειας, μαζί με την παρακρατική ΕΚΟΦ, είχαν εξαπολύσει ένα κύμα διωγμών και εκφοβισμού σε όσους φοιτητές/ιες θεωρούσε πολιτικούς αντιπάλους της, η Δεξιά, στα Πανεπιστήμια και ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού επισκέφθηκε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να του κάνει διάβημα διαμαρτυρίας. έλαβε την απάντηση: «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε το χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού, Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».
Τόσο ξεκάθαρα. Τουλάχιστον τώρα ο κ. Συρίγος, το είπε ποιο ευγενικά και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
Δημοσίευση σχολίου