Home » , » Πολιτικός χώρος Ηλέκτρα Αποστόλου

Πολιτικός χώρος Ηλέκτρα Αποστόλου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 | 4:29 μ.μ.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Σύντομο αυτοπαρουσιαστικό κείμενο του πολιτικού χώρου ''Ηλέκτρα Αποστόλου''. 

Πολιτικός χώρος Ηλέκτρα Αποστόλου

Η ανάγκη της δημιουργίας του πολιτικού χώρου Ηλέκτρα Αποστόλου, προέκυψε σαν επιλογή αγωνιστών/αγωνιστριών του λαϊκού κινήματος (εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών/τριων, κατοίκων της γειτονιάς), να συγκροτήσουν μια πολιτική κινηματική δομή του μαζικού λαϊκού κινήματος στην περιοχή του Γκύζη, ένα πολιτικό κέντρο αγώνα, ένα σημείο συνάντησης και οργάνωσης των συλλογικών ταξικών-λαϊκών αντιστάσεων στη γειτονιά και στους μαζικούς αγώνες.

i) Η επιλογή της γειτονιάς του Γκύζη και του ονόματος της Ηλέκτρας Αποστόλου

Η επιλογή της γειτονιάς του Γκύζη, δεν έγινε ασύνδετα με το πολιτικό περιεχόμενο και την κατεύθυνση του πολιτικού χώρου Ηλέκτρα Αποστόλου, αλλά επιλέχθηκε με κριτήριο τον φτωχό εργαζόμενο λαό της περιοχής, ντόπιο και ξένο, καθώς και την κεντρικότητα του σημείου εντός του μητροπολιτικού ιστού. Ταυτόχρονα, λόγω και της τεράστιας ιστορίας λαϊκών-ταξικών αντιφασιστικών αγώνων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, από την εποχή της παλλαϊκής αντίστασης απέναντι στον γερμανικό-ιταλικό φασισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, μέσα από την δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, όπως και της δολοφονημένης ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΑΣ κατοίκου του Γκύζη από τα γερμανικά τανκς Παναγιώτας Σταθοπούλου, αγώνων που φτάνουν ως την μετεμφυλιακή περίοδο, την δικτατορία και την μεταπολίτευση.

Η επιλογή του ονόματος του χώρου θέλει να τιμήσει την κομμουνίστρια-αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος Ηλέκτρα Αποστόλου, για τις τιτάνιες υπηρεσίες που προσέφερε στον αγώνα του εργαζόμενου λαού για απελευθέρωση, λευτεριά, ανεξαρτησία και λαοκρατία μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος της περιόδου του '40 και της ολόπλευρης, καθημερινής και στρατευμένης πάλης της. Μιας πάλης που προκάλεσε την δολοφονική μανία των φασιστών, ντόπιων και ξένων, οι οποίοι βασανίζοντας την έβλεπαν ότι βασανίζουν έναν ολόκληρο αδάμαστο και ένοπλο λαό.

Το όνομα της Ηλέκτρας Αποστόλου συμβολίζει τους αγώνες απέναντι στον φασισμό, την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους αγώνες για την απελευθέρωση της γυναίκας, μέσα από την επίμονη και καθημερινή προσπάθειά της να εντάξει τις εργαζόμενες γυναίκες του λαού στην παλλαϊκή αντίσταση. Συγκεκριμένα, είτε μέσα από την στράτευσή και την καθοδήγηση της οργάνωσης Λεύτερη Νέα, είτε μέσα από την καθοδήγηση της κομματικής οργάνωσης της Αθήνας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος της εποχής.

ii) Ποιοι είμαστε πολιτικά και προς ποια κατεύθυνση αγωνιζόμαστε

Οι αγώνες και οι στόχοι του λαϊκού κινήματος, μπορούν να βρουν την εκπλήρωση τους μόνο στους μαζικούς, λαϊκούς, μαχητικούς και πολύμορφους αγώνες της σημερινής περιόδου, απέναντι στην δριμύτατη επίθεση που εξαπολύεται από το σύστημα καταληστεύοντας τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, μαζί και τον δικό μας. Μια επίθεση που εκφράζεται μέσα από τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις κατ' επιλογήν των ντόπιων και διεθνών αφεντικών τους, μέσα από την όξυνση της κρατικής κατασταλτικής βίας και τον φασισμό, που αποτελεί άριστη εφεδρεία του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος παίρνοντας μορφές θεσμικής και παρακρατικής βίας ανάλογα με τις εκάστοτε ιδιομορφίες της κάθε χώρας. 

Επίσης, μέσα από την αυξανόμενη ένταση της φασιστικοποίησης της πολιτικής και δημόσιας ζωής, που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας σε μια περίοδο κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω, θα ηττηθούν μόνο μέσα από την συνολική ήττα και την ανατροπή του καπιταλιστικού - ιμπεριαλιστικού συστήματος και γι' αυτό προωθούμε την κατεύθυνση της αναμέτρησης μαζί του, κόντρα και αντίθετα στις φωνές που πριμοδοτούν την ανάθεση και την μεταρρύθμιση.

Θα παλέψουμε για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του φτωχού εργαζόμενου λαού και των προσφύγων, μεταναστών. Σκοπεύουμε να λάβουμε πρωτοβουλίες για να πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας, σε κατεύθυνση πάλης απέναντι στο φασισμό, τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Σκοπεύουμε να εμπλέξουμε τόσο τον κόσμο της γειτονιάς, όσο και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του κινήματος, στην συγκρότηση αγώνων σε οργανωμένη-μετωπική-πολύμορφη-μαχητική-μαζική κατεύθυνση, με στόχο την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού κινήματος, της οργανωμένης και συλλογικής αυτοάμυνας.

Εμπνεόμαστε από το σύνθημα “oι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες’’ αλλά απελευθερώνονται μόνοι τους, με τις δικές τους δυνάμεις, μέσα από την οργάνωση της πάλης και της δυναμικής τους αντίστασης, κι έτσι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες που αναπτύσσονται διεθνώς απέναντι στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα. Πρωταρχικά και κύρια, θέλουμε να συμβάλλουμε και να δυναμώσουμε τους λαϊκούς αγώνες που αναπτύσσονται στο τόπο μας, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι για την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού που βιώνουμε ως τμήμα του εργαζόμενου λαού.

Δεν αποδεχόμαστε κανένα τεχνητό διαχωρισμό μέσα στην εργατική τάξη και τον λαό, που επιβάλλεται από το κεφάλαιο ή τους φασίστες, και θέλουμε να συμβάλλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην ενεργή συμμετοχή των γυναικών του εργαζόμενου λαού στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες. Εκτιμούμε πως μόνο μέσα από την ανατροπή του συστήματος θα επιτευχθεί πραγματική και ουσιαστική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων, λευτερώνοντας τις εργαζόμενες γυναίκες του λαού από την διπλή εκμετάλλευση στο σπίτι και στην δουλειά.

iii) Οι αρχικές μας στοχεύσεις

Το επόμενο διάστημα, θα φροντίσουμε μέσα από τις πρωτοβουλίες πάλης που θα λάβουμε σαν πολιτικός χώρος Ηλέκτρα Αποστόλου και με την σταθερή και ορατή λειτουργία του Στεκιού μας, να καταστεί δυνατό να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε από κοινού στους ταξικούς-λαϊκούς αντιφασιστικούς αγώνες που αναπτύσσονται απέναντι στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, έχουμε στόχο να είμαστε παρόντες και στις αναγκαίες διεκδικήσεις που αναπτύσσονται μέσα στην εργατική-λαϊκή γειτονιά του Γκύζη, απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό, την ταξική αφαίμαξη και την κοινωνική λεηλασία.

«Ηλέκτρα μας.

Η ώρα της λευτεριάς έφτασε, μα συ δε λείπεις.

Είναι τ' όνομά σου γραμμένο πλάι - πλάι

στ' όνομα της λευτεριάς

το αίμα σου μέσα στις φλέβες μας,

η καρδιά σου στην καρδιά μας»

Ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την Ηλέκτρα Αποστόλου 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger