Home » , » Ο έρωτας και η φιλία ήταν κορυφαία συστατικά στη ζωή του Μαρξ

Ο έρωτας και η φιλία ήταν κορυφαία συστατικά στη ζωή του Μαρξ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 | 4:34 μ.μ.

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

 Δεν καταλαβαίνω καθόλου τη διαπίστωση της φίλης αρθρογράφου, ότι για τους κομμουνιστές τα ερωτικά ποιήματα του Καρλ Μαρξ "είναι θέμα ταμπού"! 
Γιατί να είναι θέμα ταμπού, αγαπητή Άννα; Ξένος τάχα μας είναι ο έρωτας; Τι πιο όμορφο, τι πιο βαθιά ανθρώπινο, τι πιο μοναδικό από το ερωτικό συναίσθημα; Μα τι; 

Οι κομμουνιστές δεν είναι ούτε μηχανές χωρίς συναισθήματα ούτε ανέραστες σεμνότυφες πουριτανές "δεσποινίδες ετών τριάντα εννέα, χωρίς τα καλοκαίρια". Κάθε πραγματικός κομμουνιστής είναι βαθύτατα ανθρώπινος σε όλες του τις εκδηλώσεις
Μην συγχέουμε τις τραγικές καταστάσεις της ζωής στην παρανομία, μέσα σε ένα διαρκές καθεστώς διώξεων, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι με το θάνατο, που μπορεί να υποχρεώνουν κάποιους αγωνιστές να συμπεριφέρονται εξ ανάγκης με έναν τρόπο ψυχρό κι εντελώς "μηχανικό", λες και είναι φτιαγμένοι από μέταλλο ή μάρμαρο, και να δείχνουν υπεράνω συναισθημάτων ... 

Ένα ρητό της λατινικής γραμματείας λέει: Homo sum: nihil humani a me alienum puto (Είμαι άνθρωπος: τίποτε το ανθρώπινο δεν το θεωρώ ξένο για μένα). Τη φράση αυτή του Τερέντιου ο Καρλ Μαρξ τη θεωρούσε πλήρως αντιπροσωπευτική του δικού του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής του. Το εξομολογείται ο ίδιος σε σημείωσή του σε ένα λεύκωμα της κόρης του. 
Πολλοί μάλιστα εκ παραδρομής θεωρούσαν τη φράση αυτή ως δικό του απόφθεγμα. 

Ο έρωτας και η φιλία ήταν κορυφαία συστατικά στη ζωή του Μαρξ, ενός τέτοιου Ανθρώπου, που έκλεισε βαθιά μες στην καρδιά του την ανθρωπότητα και την ανάγκη της να βγει από το σκοτάδι και να ζήσει όπως επιβάλλει η έννοια "Άνθρωπος". 
Συνεπώς η ομορφιά του ψυχικού κόσμου ενός τέτοιου εκλεκτού Ανθρώπου, και μάλιστα από την πρώτη του νιότη, πριν ακόμη διαμορφώσει την επιστημονική κοσμοθεωρία του,πριν μπει καν στον επαναστατικό αγώνα για την Εργατική Τάξη και για όλη την ανθρωπότητα, δεν μπορεί παρά να βρίσκει το καθρεφτισμά της και στην ποίησή του. Γι' αυτό και ο τόμος των ποιημάτων του που μας παρουσιάζει η φίλη αναγνωστήρια και αρθρογράφος πρέπει να διαβαστεί, με την ευαισθησία εκείνη που διακρίνει κάθε συνειδητό κι ωραίο άνθρωπο, όπως οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας. 

Ευχαριστούμε θερμά την Άννα Π για τη βιβλιοπαρουσίαση και την πρότασή της προς όλους κι όλες να το μελετήσουν και αυτό το έργο, με την πρώτη ευκαιρία.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger