Home » , » Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλύπτει τις δουλεμπορικές πρακτικές

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλύπτει τις δουλεμπορικές πρακτικές

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 | 10:48 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ 

Προκλητικός ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει σάλος από τον ωμό εκβιασμό της εταιρίας e-food προς τους εργάτες. Τους έχει στείλει ένα ραβασάκι με το οποίο τους βάζει το μαχαίρι στο λαιμό: ή θα γίνετε freelancer με μπλοκάκι ή η σύμβασή σας δεν θα ανανεωθεί.

Οι περίπου 2.700 εργάτες δουλεύουν με τρίμηνες συμβάσεις, οι οποίες ανανεώνονται. Οι περισσότεροι δεν έχουν σύμβαση με την e-food αλλά με τη γνωστή εταιρία ενοικίασης εργαζόμενων Manpower. Οι διαρκώς ανανεούμενες τρίμηνες συμβάσεις είναι η «πισινή» της εταιρίας. Οποιος δεν «αποδίδει» φεύγει στο τρίμηνο. Για να μην απολυθούν αλλά να έχουν την «τύχη» να ανανεωθεί η σύμβασή τους για ένα ακόμη τρίμηνο, οι εργάτες ξετεντώνονται στη δουλειά, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Είναι κάποια από «τα παιδιά με τα μηχανάκια», για τα οποία το αστικό στρατόπεδο έχυνε κροκοδείλια δάκρυα την περίοδο της καραντίνας. Τα «παιδιά» που τα υποχρέωσαν να βγουν στο δρόμο ακόμα και με τον χιονιά.

Η εταιρία κάνει τώρα ένα επόμενο βήμα. Αντί για μεροκαματιάρηδες, οι εργάτες θα πρέπει να γίνουν… ελεύθεροι επαγγελματίες! Με μπλοκάκι, με δικό τους μέσο μεταφοράς, πληρώνοντας μόνοι τους την ασφάλισή τους. Xωρίς δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα άδειας. Χωρίς άδεια. Χωρίς ασφάλιση σε περίπτωση αστυχήματος. Θα πληρώνονται με το κομμάτι. Με την παραγγελία που θα παραδίδουν. Ο ενδιάμεσος χρόνος θα είναι… όλος δικός τους. Κάποιες παραγγελίες το πρωί, κάποιες το απόγευμα, κάποιες το βράδυ, ό,τι προκύψει τέλος πάντων και ο εργάτης 18 ώρες στην τσίλια μπας και του «κάτσει» καμιά παραγγελία. Δεν είναι εργάτης με ωράριο, με τις όποιες κανονικότητες είχε το επάγγελμα (εντατικοποίηση και ξεθέωμα μεν, αλλά τουλάχιστον έπεφτε το μεροκάματο). Τώρα θα έχει… δικό του μαγαζί και για να καταφέρει να πάρει το μεροκάματο που προηγουμένως έπαιρνε στο οχτάωρο θα πρέπει να δουλέψει δεκαοχτάωρο (κι αν καταφέρει να μαζέψει και τίποτα για την ελάχιστη ασφάλιση των 230 ευρώ το μήνα). Τώρα είναι κανονικός σκλάβος, με το αφεντικό να διαχειρίζεται όχι μόνο τον κανονικό χρόνο εργασίας, αλλά ολόκληρη την ημέρα. Μιλάμε για πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον υπουργό Εργοδοσίας Χατζηδάκη; Οτι κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την «εσφαλμένη και ατυχή επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους» για να χτυπήσει το αντεργατικό του (του Χατζηδάκη) τερατούργημα. Διότι, «τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ το δικό του (του Χατζηδάκη) αντεργατικό τερατούργημα «ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες καθώς εισάγει τον συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους».

Το μόνο πρόβλημα για τον νεοφιλελεύθερο Χατζηδάκη είναι ότι η εταιρία έκανε μια «εσφαλμένη και ατυχή επικοινωνία» με τους εργάτες. Το καλύτερο θα ήταν να αφήνει τις συμβάσεις να λήγουν, να μην τια ανανεώνει και να αναζητά άλλους «ελεύθερους επαγγελματίες» ντελιβεράδες. Γεμάτος από άνεργους νέους είναι ο τόπος, άσε που το επάγγελμα χαρακτηρίζεται από κινητικότητα.

Κατά τα άλλα, τίποτα το παράνομο δεν υπάρχει. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αυτού του σύγχρονου δουλεμπόριου ρυθμίστηκαν με το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη και αποπνέουν έναν… ευρωπαϊκό αέρα.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 11:18 μ.μ.

Να προσθέσω πως εργαζόμενοι τέτοιας μορφής, η οποία συνδυάζει τα μειονεκτήματα του ελεύθερου επαγγελματία και του υπαλλήλου χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα, πληρώνουν ΦΠΑ 23%. Πληρώνουν επίσης φόρο εισοδήματος και κάθε χαράτσι που επιβάλει το κράτος των τοκογλύφων και των δανειστών.
Μάλιστα πες ότι καθυστερούν να σου πληρώσουν αυτά που σου χρωστάνε. Την έβαψες! Γιατί εφορία, ΕΦΚΑ, κλπ θα κυνηγήσουν εσένα! Δεν τους ενδιαφέρει αν έχεις, σου λένε “δώσε τα ή πρόστιμο!”
Προσωπικά άντεξα ελάχιστους μήνες αφού βγήκα ζημιωμένος.
Επίσης αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από τους εργοδότες είναι παλιός. Η διαφορά είναι πως όταν βρίσκουν πλάτες και η ανεργία είναι στο Θεό είναι πολύ δύσκολο να πεις όχι.
Ξέρουν καλά οι νεοδημοκράτες πως πρώτα σε παίρνουν στη δουλειά υπάλληλο και μετά κάνεις έναρξη επιχείρησης. Το λέω αυτό γιατί κάποιοι πονηροί γαλάζιοι ανθρωποφάγοι συγκρίνουν εντελώς ανόμοια! Τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει δικό του μαγαζί με τον υπάλληλό του!
Προφανώς το αφεντικό μπορεί να ανοίξει και να κλείσει το μαγαζί όποτε γουστάρει, αν και συνήθως θα εργαστεί πολύ για να βγάλει τα έξοδα. Ο υπάλληλος όμως δεν μπορεί να πει “έρχομαι όποτε θέλω” γιατί θα τον διώξουν και μάλιστα χωρίς καμία αποζημίωση.
Μετά, αν δεν βρει δουλειά, θα πρέπει να κάνει κλείσιμο της “επιχείρησης”, κι εκεί είναι άλλο μανίκι! Γιατί έχει ή δεν έχει δουλειά και επομένως χρήματα, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Όσοι έχουν φυσικά όχημα αναλαμβάνουν να βάζουν οι ίδιοι τα καύσιμα και να το συντηρούν με δικά τους έξοδα.
Προφανώς πρόκειται για εκβιασμό. Είναι χειρότερο από Μεσαίωνας. Ούτε δουλοπάροικοι δεν κυνηγιούνται τόσο. Για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει πριν να υπολογίσεις όλα τα έξοδα μάλιστα και τυχόν απρόβλεπτα, όπως πχ ένα νέο χαράτσι όπως η έκτακτη εισφορά να δεις πόσα θα βγάλεις το μήνα για να μείνουν να ζήσεις.
Αυτό το αίσχος ήταν και επί ΣΥΡΙΖΑ. Με τους δουλέμπορους της ΝΔ γίνεται η κύρια μορφή εκμετάλλευσης. Ευτυχώς ο κόσμος αντέδρασε. Και αντέδρασε γιατί ξέρει καλά τι παίζεται.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger