Home » , » Η μοίρα των δωσίλογων

Η μοίρα των δωσίλογων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 | 9:54 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Σε τελετή που οργάνωσε ο Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο ζήτησε συγγνώμη από τους Xαρκί, τους Αλγερινούς που έδρασαν ως δωσίλογοι, στο πλευρό των γαλλικών αποικιοκρατικών στρατευμάτων, ενώ στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας διακρίθηκαν για την ιδιαίτερη σκληρότητα και τα εγκλήματα, όχι μόνο ενάντια στους αντάρτες αλλά και ενάντια στον άμαχο πληθυσμό που υποστήριζε τους αντάρτες. 

Και γιατί ζήτησε συγγνώμη. Γιατί το γαλλικό κράτος, όταν παραδέχτηκε την ήττα του (Ντε Γκολ). παράτησε στην Αλγερία την πλειοψηφία των δωσίλογων (αφού πρώτα τους αφόπλισε), οι οποίοι φυσικά αντιμετώπισαν τη δίκαιη οργή του λαού και την τιμωρία από τα όργανα της νικηφόρας εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης. Μια μειοψηφία μεταφέρθηκε στη Γαλλία και κλείστηκε σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κάθε ομοιότητα με τους δωσίλογους του Αφγανιστάν (παλιότερα μ’ αυτούς του Βιετνάμ) δεν είναι συμπτωματική. Ισως μετά από δεκαετίες κάποιος αμερικανός πρόεδρος να κάνει μια τελετή σαν αυτή του Μακρόν για να ζητήσει συγγνώμη από τους δωσίλογους του Αφγανιστάν, την πλειοψηφία των οποίων παράτησαν εκεί οι Αμερικάνοι (πήραν μόνο την ελίτ ή όσους είχαν γερό «μέσον»).

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger