Home » , » Παρίσι 1961: η άγνωστη σφαγή Αλγερινών διαδηλωτών

Παρίσι 1961: η άγνωστη σφαγή Αλγερινών διαδηλωτών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 | 11:10 μ.μ.

Πηγή: Από την σπίθα στην φλόγα

Σήμερα συμπληρώνονται 60 χρόνια από την μαζική σφαγή που συντελέστηκε στις 17 Οκτώβρη του 1961 στο Παρίσι από την γαλλική αστυνομία ενάντια σε Αλγερινούς υποστηρικτές του αγώνα για ανεξαρτησία της Αλγερίας από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό.

Η σφαγή των Αλγερινών διαδηλωτών αναφέρεται συχνά ως "η πιο αιματηρή πράξη κρατικής καταστολής διαδηλώσεων στη Δυτική Ευρώπη στη σύγχρονη ιστορία". 

Συγκεκριμένα, στις 17 Οκτώβρη 1961 και καθώς ο πόλεμος της Αλγερίας για ανεξαρτησία πλησίαζε στο τέλος του, 30.000 Αλγερινοί μετανάστες ξεκίνησαν από τις παραγκουπόλεις για να διαδηλώσουν στο Παρίσι δείχνοντας την υποστήριξή τους στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλγερίας και την αντίθεσή τους στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στην αυξανόμενη βία και τρομοκρατία που αντιμετώπιζαν από τους Harkis (φιλογάλλοι Αλγερινοί) και τη γαλλική αστυνομία. 

Το αποτέλεσμα της κρατικής βίας και τρομοκρατίας που ασκήθηκε εκείνη την ημέρα, ήταν πνιγμένοι διαδηλωτές στον Σηκουάνα και τελικός απολογισμός νεκρών γύρω στους 200 Αλγερινούς.

Η σφαγή υποκινήθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας και συνεργάτη των Ναζί, Maurice Papon.

Μέχρι σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει απολογηθεί σχετικά με τη σφαγή

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger