Home » , » Ο Άγγελος Κατσαρός

Ο Άγγελος Κατσαρός

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 | 12:00 μ.μ.

Του Τάσου Κατσαρού

Δημοσιεύω, για πρώτη φορά, το πορτρέτο του πατέρα μου Αγγέλου Κατσαρού, πολιτικού κρατουμένου στις φυλακές Αβέρωφ. Για τους νεότερους, οι φυλακές Αβέρωφ ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Άρειος Πάγος και γκρεμίστηκαν το 1971. 

Την προσωπογραφία  έφτιαξε ο επίσης πολιτικός κρατούμενος στις ίδιες φυλακές, εικαστικός και μετέπειτα υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στο δήμο Θεσσαλονίκης, Αγάπιος Σαχίνης. Ο Αγάπιος εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στις ίδιες φυλακές με τον πατέρα του, Δημήτρη και ήταν αν όχι ο μικρότερος, ένας απ' τους μικρότερους πολιτικούς κρατούμενους των συγκεκριμένων φυλακών. Για όσους θυμούνται απ' τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, ο Αγάπιος ήταν ένας απ' αυτούς που άλλαξαν τις πινακίδες στέλνοντας τα Νατοϊκά στρατεύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, όταν αυτά πήγαιναν να βομβαρδίσουν τη Σερβία! 

Το πορτρέτο που δημοσιεύω είναι φτιαγμένο με κάρβουνο.

Ο Άγγελος Κατσαρός αποφυλακίστηκε, 22 μήνες μετά, τα Χριστούγεννα του 1970, διανύοντας, ως πολιτικός κρατούμενος συνολικά 18 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, απ' την εποχή του εμφυλίου έως και τη χρονιά που προανέφερα!

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger