Πηγή: Του Δημήτρη Ζιαζιά - Επίκουρου παθολόγου στο ΠΓΝ Πατρών και πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, Documento
Zούμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας μας εν καιρώ ειρήνης. 20.000 αθώες ζωές έχουν χαθεί. Χιλιάδες ακόμη καταγράφονται ως «υπερβάλλουσα» θνησιμότητα λόγου της διάλυσης του ΕΣΥ. Χιλιάδες ακόμη θα χαθούν λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας και της «παράλληλης» πανδημίας.
Η περίφημη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα αποδεικνύει το προφανές. Οτι χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει άλλη στρατηγική, άλλη πολιτική. Εάν είχε πάρει άλλες αποφάσεις. Εάν είχε υλοποιήσει έστω μέρος από αυτά που φωνάζουν οι υγειονομικοί.
Εάν είχε βάλει τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία του λαού πάνω από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές της εμμονές και το κέρδος του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Αν στην αρχή τα συστήματα υγείας και οι χώρες της Δύσης πιάστηκαν στον ύπνο, δύο χρόνια μετά είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην παίρνει ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, μην τύχει και κληρονομήσει η ελληνική κοινωνία ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα περίθαλψης.
Δεν ζήτησε κανείς να κάνει τη χώρα πρώτη στην Ευρώπη σε αναλογία ΜΕΘ - πληθυσμού ούτε να έχει «κάθε πολίτης μια δική του ΜΕΘ». Μπορούσε όμως να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να μην εκτοξεύεται η θνητότητα με 200+ διασωληνωμένους.
Μπορούσε να μην κοροϊδεύει με πλασματικά νούμερα κλινών ΜΕΘ, να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να δώσει κίνητρα επαναπατρισμού σε δεκάδες χιλιάδες που έφυγαν στο εξωτερικό.
Μπορούσε δηλαδή, έστω υπό το βάρος των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και της κοινωνικής κατακραυγής, να μην αφήνει πονηρά και υστερόβουλα το σύστημα υγείας να καταρρέει για να κερδοσκοπεί το ιδιωτικό κεφάλαιο υγείας.
Μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, γιατί το σχέδιο είναι, ακόμη και με κόστος δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, να βγει κερδισμένος ο ιδιωτικός τομέας υγείας σε βάρος του δημοσίου. Να πολλαπλασιαστεί η ήδη κολοσσιαία ιδιωτική δαπάνη υγείας που ματώνει την ελληνική οικογένεια. Να πριμοδοτηθεί πάση θυσία, πατώντας σε νεκρούς, το ιδιωτικό κεφάλαιο που βλέπει την υγεία ως χώρο λεηλασίας των δημόσιων υποδομών και απρόσκοπτης κερδοφορίας.
Αρα οι χιλιάδες νεκροί είναι ή όχι δολοφονίες αθώων με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση;
Υ.Γ: Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, τι προτίθεται να κάνει τώρα που αυτή δημοσιοποιήθηκε, ενόψει του πέμπτου κύματος που προβλέπεται δριμύτερο από τα προηγούμενα;
Δημοσίευση σχολίου