Τεράστια θεωρείτε η νίκη που πέτυχε ο υποψήφιος της αριστεράς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Χιλή. Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα -με καταμετρημένο το 99,84% των ψήφων- δίνουν στον υποψήφιο που υποστηρίχτηκε από τα αριστερά κόμματα 35χρονο Γκαμπριέλ Μπόριτς 55,87% των ψήφων έναντι του 44,13% που έλαβε ο πολιτικός του αντίπαλος Χοσέ Αντόνιο Καστ που υποστηρίχτηκε από σύσσωμο τον δεξιό κόσμο της Χιλής. (Ο πατέρας του Καστ ήταν αξιωματικός των Ναζί, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και βρέθηκε στη Χιλή, όπως και πολλοί άλλοι Ναζί για να αποφύγει να δικαστεί σαν εγκληματίας πολέμου).
Μένει να δούμε αν ο νέος Πρόεδρος που μεταξύ άλλων είχε την υποστήριξη από το κομμουνιστικό κόμμα της Χιλή, -αν και το ίδιο θα προτιμούσε σαν υποψήφιο τον δήμαρχο της Ρικολέτα, Ντανιέλ Χαντουέ γιατί θεωρεί τον Μπόριτς λάιτ αριστερό- θα υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις καθώς και τις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την εκλογική του νίκη. Ο νέος πρόεδρος της Χιλής έχει υποσχεθεί για κατάργηση του ιδιωτικό συνταξιοδοτικού συστήματος, για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα για την την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας. και για "σοσιαλιστική, δημοκρατική, ελεύθερη και φεμινιστική Χιλή".
Αριστερό πρόεδρο αυτή η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε να δει σχεδόν μισό αιώνα από την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης και την δολοφονία Αλιέντε από το πραξικόπημα Πινοτσέτ στις 11 Σεπτέμβρη 1973 γι' αυτό ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας με συνθήματα όπως «Προχωράμε, πρόεδρος ο Μπόριτς», «Νικήσαμε», «Νικήσαμε, έχασε ο ναζί».
+ σχόλια + 2 σχόλια
Ας ελπισουμε οτι αυτος ο προεδρος θα ειναι πολυ διαφορετικος σε σχεση με το
``σοσιαλιστη`` Αλιεντε ο οποιος με τον ψευτοσιαλισμο του και τους βασταζους
του ΚΚΧ με το ειρηνικο περασμα στο σοσιαλισμο οδηγησαν στη σφαγη το λαο της χιλης Χιλιαδες εκτελεσεις βασανιστηρια αναγκαστικος ξενιτεμος και καθε ειδους διωξεις σε βαρος των αγωνιστων και γενικα του χιλιανου λαου ηταν το
φασιστικο καθεστως του Πινοσετ
Αυτός ο πρόεδρος, σύντροφε melito, μάλλον δεν έχει τίποτε από τις πολιτικές αρχές εκείνες που προέβαλε, τουλάχιστον στη θεωρία η Λαϊκή Ενότητα του Αλιέντε, άσχετα βεβαίως από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν ποτέ αυτές οι σοσιαλιστικές διακηρύξεις να πραγματοποιηθούν με τη διατήρηση του αστικού κράτους και της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας, του αστικού στρατού και της αστυνομίας του συστήματος κλπ. Τούτος εδώ όμως ο τωρινός αν και "αριστερός", δεν δηλώνει καν σοσιαλιστής τύπου Αλιέντε. Τούτος εδώ είναι δεδηλωμένα ένας "μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης" που πιστεύει ακράδαντα στη σύμπραξη και την αγαστή συνεργασία αστικού κράτους-ιδιωτικού κεφαλαίου και τα λοιπά γνωστά, προς όφελος προφανώς της αστικής τάξης. Δεν μπορεί επομένως να είναι κάτι διαφορετικό για το λαό από ό,τι ήταν πριν λίγα χρόνια η διακυβέρνηση της "σοσιαλίστριας" Μπατσελέτ στην προεδρία της Χιλής,που κατέληξε σε ανοιχτά αντιλαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τούτος εδώ ο τωρινός έχει "συμβούλους" δεδηλωμένους αντικομμουνιστές, όπως μια τύπισσα που είχε μπει επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, η όποια πήγε προ ημερών στις ΗΠΑ για να διαβεβαιώσει το μεγάλο αφεντικό ότι είναι αντίθετη στο πολιτικό καθεστώς της ... Κούβας! Το μόνο που μπορεί ίσως να αλλάξει σήμερα βρίσκεται στη δυνατότητα, αν ο Χιλιανός Λαός πάρει στα χέρια του την επικείμενη συνταγματική αλλαγή, να παλέψει στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα χωριά, οργανωμένος, για τίς βαθύτερες δυνατές συνταγματικές αλλαγές, έτσι ώστε, ξηλώνοντας τώρα ό,τι είχε αφήσει άθλιο σύνταγμα του φασίστα Πινοτσέτ (με το οποίο έγινε η ελεγχόμενη μετάβαση στον κοινοβουλευτισμό) διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες πολιτικής δράσης, λιγότερα κατά το δυνατόν εμπόδια και περισσότερες ελευθερίες για να μπορέσει δώσει πιο ανοιχτά και αποτελεσματικότερα την ταξική του πάλη εναντίον της κεφαλαιοκρατίας.
Δημοσίευση σχολίου