Home » , » Σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου 1976, πεθαίνει ο κομμουνιστής βαρύτονος Πολ Ρόμπσον.

Σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου 1976, πεθαίνει ο κομμουνιστής βαρύτονος Πολ Ρόμπσον.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 | 2:00 μ.μ.

“Επειδή ο πατέρας μου ήταν σκλάβος και ο λαός μου πέθανε για να χτιστεί αυτή η χώρα, πρόκειται να ζήσω εδώ όπως εσείς. Και δεν πρόκειται να με αποθαρρύνουν άνθρωποι με φασιστικές ιδέες. Έγινε ξεκάθαρο;”

O Ρόμπσον, κομμουνιστής αφρο-αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός του θέατρου, ήταν γνωστός για τη δράση του υπέρ του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των αφρο-αμερικανών και αντι-ιμπεριαλιστής. Μπήκε από νωρίς στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής τρομοκρατίας.

To 1949 ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Σοβιετική Ένωση. Το 1950 η αμερικανική κυβέρνηση του στέρησε το διαβατήριο. Το Ιούνη του 1956 οδηγήθηκε μπροστά στην Κοινοβουλευτική “Επιτροπή Μη-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων” (HUAC) – ένα ανακριτικό σώμα που πρωτοστατούσε στην αντικομμουνιστική τρομοκρατία.

Αποσπάσματα από τις συγκλονιστικές παρεμβάσεις του Ρόμπσον απέναντι στους ανακριτές: 

“HUAC: Είστε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;“
Ρόμπσον: “Τι εννοείτε λέγοντας Κομμουνιστικό Κόμμα; Εξ’ όσων γνωρίζω πρόκειται για ένα νόμιμο κόμμα, όπως το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα. Εννοείτε ένα κόμμα ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί για το λαό μου και για όλους τους αμερικανούς και τους εργάτες ωστε αυτοί να ζουν με αξιοπρέπεια; Αυτό το κόμμα εννοείτε;
“HUAC: “Είστε τώρα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;”
Ρόμπσον: “Θα θέλατε να έρθετε στην κάλπη όταν ψηφίζω και να δείτε;”
Πρόεδρος: “Σας καλώ να απαντήσετε στην ερώτηση”

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger