Η Αρμενία έδινε και δίνει αναλογικά πολλά κονδύλια για την άμυνα της, πράγμα ως ένα σημείο αναμενόμενο καθώς είχε στο παρελθόν συνεχείς πολέμους με το γειτονικό της Αζερμπαϊτζάν
12,65 δις δολάρια ήταν το ΑΕΠ της Αρμενίας το 2020. 632.500.000 είναι ο προϋπολογισμός για την Άμυνα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ. 42,61 δις δολάρια, 3,36 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Αρμενίας. Δίνει λοιπόν 1,7 δις δολάρια για την Άμυνα 2,67 φορές περισσότερα.
Το ότι η Αρμενία έχασε πρόσφατα έναν πόλεμο, μάλιστα έπαθε μια από τις πιο ντροπιαστικές ήττες, δεν οφείλονταν στο ότι δεν έδινε χρήματα για όπλα. Γιατί κάτι τέτοιο αφήνουν να υπονοηθεί ορισμένοι ηλίθιοι ή καθάρματα που θέλουν να αγοράσουμε κι άλλα μαχητικά, πλοία κλπ, να πάρουν μίζες οι πολιτικοί και να χρεοκοπήσουμε.
Η Αρμενία έχασε τον πόλεμο πριν καν αρχίσει. Γιατί έκανε μια κούρσα εξοπλισμών στην οποία ήταν αδύνατο να νικήσει. Για κάθε 1 δολάριο που ξόδευε, το Αζερμπαϊτζάν μπορούσε να ξοδέψει πάνω από 3!
Επιπλέον έδειξε αλαζονεία, ανυποχώρητη στάση, θεωρώντας πως οι επιτυχίες του παρελθόντος εξασφάλισαν τις μελλοντικές. Το Αζερμπαϊτζάν έμαθε από τα λάθη του. Οι επιτυχίες της Αρμενίας οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία. Όταν λοιπόν η Αρμενία στράφηκε στις ΗΠΑ, απομάκρυνε το μεγαλύτερο χαρτί της: Τη συμμαχία με τη Ρωσία. Γι αυτό είπαμε πως δε θα επέμβουν οι Ρώσοι, όπως δεν επενέβησαν κι άφησαν τους Αζέρους να νικήσουν και να πάρουν τα εδάφη.
Ακόμα χειρότερα η Αρμενία βρέθηκε διπλωματικά απομονωμένη. Γιατί; Γιατί από αλαζονεία και για εσωτερική κατανάλωση (εθνικισμό) απέρριψε προτάσεις διαφόρων χωρών μεταξύ αυτών και των πονηρών Αζέρων, που ήθελαν οι Αρμένιοι να πολεμήσουν με τους δικούς τους όρους και σε χρόνο που τους συνέφερε.
Οι πολεμικοί ανταγωνισμοί οδηγούν συνήθως σε πόλεμο ή χρεοκοπία.
Το 1974 είχαμε μόνο εμείς τα F-4 που ήταν τότε ό,τι πιο σύγχρονο πετούσε στο Αιγαίο. Το β’ γενιάς Phantom «ήταν το κύριο και πιο σύγχρονο μαχητικό του αμερικανικού Ναυτικού και Αεροπορίας από το 1960 μέχρι το 1975 περίπου». Αναλογικά είναι το εξαιρετικό F-22 το οποίο δεν πουλάνε οι Αμερικάνοι.
Πιο όμως ήταν το αποτέλεσμα της εισβολής στην Κύπρο; Η Κύπρος χάθηκε πριν ξεκινήσει η εισβολή. Η χούντα με το πραξικόπημα αποδιοργάνωσε την άμυνα του νησιού. Χώρια η απομάκρυνση της Μεραρχίας το 1967, μετά από σφαγές που έκαναν οι φασίστες του Γρίβα.
Επομένως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν μια σύγκρουση, κι όχι μόνο τα όπλα. Όπως είπε ο Σουν Τσου, ο μεγαλύτερος θεωρητικός της στρατηγικής, «η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη».
Το να ξεκινήσουμε μια κούρσα εξοπλισμών, να πάμε γυρεύοντας για φασαρίες, να προωθούμε εθνικιστική υστερία, είναι κάτι που κάναμε στο παρελθόν πριν από μεγάλες καταστροφές και χρεοκοπίες. Δώστε λεφτά για ζήσουν άνθρωποι, όχι για να πεθάνουν.
Δημοσίευση σχολίου