Από μικρό παιδάκι εντάσσεται στον Σύνδεσμο της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας (SKOJ), και μόλις σε ηλικία 15 (!) ετών, το 1941 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας.
Μετά την εισβολή των δυνάμεων ρου Αξονα στις 10 Απρίλη του 1941, η Λέπα βρέθηκε να πολεμάει τους κατακτητές με το όπλο στο χέρι.
Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους, η Λέπα Ράντιτς και άλλα μέλη της οικογένειας συνελήφθησαν από Ούστασε, -μέλη μιας Κροατικής ναζιστικής, υπερεθνικιστικής οργάνωσης που συνεργαζόταν με τους κατακτητές- και φυλακίζεται.
Με τη βοήθεια μελών του ΚΚΓ, η Λέπα και η αδερφή της Ντάρα κατάφεραν δραπετεύουν από τη φυλακή στις 23 Δεκέμβρη του 1941.
Η Λέπα εντάσσετε στο αντάρτικο, και σε μια μάχη με τους κατακτητές τον Φλεβάρη του 1943 συλλαμβάνεται. Υποβάλλεται σε απάνθρωπα δικαστήρια για να προδώσει τους συντρόφους της. Μένει ακλόνητη.
Καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Οδηγείτε στην αγχόνη. Ακόμα και αυτή την στιγμή οι Γερμανοί της προτείνουν να σώσει την ζωή της κατονομάζοντας τους ηγέτες και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η περήφανη απάντηση της Λέπα ήταν: "Δεν είμαι προδότρια του λαού μου. Αυτοί που ρωτάτε θα αποκαλυφθούν όταν θα καταφέρουν να εξοντώσουν εσάς τους κακούργους, μέχρι και τον τελευταίο".
Με τη θηλιά γύρω από το λαιμό της, και λίγα δευτερόλεπτα πριν χάσει την ζωή της η Λέπα Ράντιτς κραυγάζει: «Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι παρτιζάνοι! Λαέ πάλεψε για την ελευθερία σου! Μην παραδοθείς στους κακοποιούς! Εγώ θα πεθάνω, αλλά υπάρχουν αυτοί που θα με εκδικηθούν»
Δημοσίευση σχολίου