Home » , » Το μεγάλο κενό

Το μεγάλο κενό

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 | 4:30 μ.μ.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, το εργατικό κίνημα εκφραζόταν από τη Δεύτερη ή Σοσιαλιστική Διεθνή. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ήταν ισχυρά σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη. Είχαν υπό τον πολιτικό έλεγχό τους τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, είχαν κοινοβουλευτικές ομάδες, ήταν σημαντικές δυνάμεις στην πολιτική ζωή των καπιταλιστικών χωρών.

Η Δεύτερη Διεθνής σάπιζε, βουτηγμένη στον ρεφορμισμό και τον κοινοβουλευτισμό. Σε όλα σχεδόν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όμως, λειτουργούσε μια αριστερή πτέρυγα που βρισκόταν σε διαρκή σύγκρουση με την οπορτουνιστική ηγεσία.

Αυτή η αριστερή πτέρυγα αντιτάχτηκε από επαναστατικές (αν και ασυνεπείς) θέσεις στη στροφή των οπορτουνιστικών ηγεσιών προς τον αστικό εθνικισμό. Αυτό, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από το να στηρίξουν τη «δική τους» αστική τάξη στον πόλεμο που ξέσπασε, σέρνοντας το προλεταριάτο στο σφαγείο των ιμπεριαλιστών.

Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο το κόμμα των Μπολσεβίκων. Το μοναδικό αυτόνομο επαναστατικό κόμμα σε όλη την Ευρώπη. Με συνεπή θέση για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο.

Στον επαναστατικό αναβρασμό που επικράτησε περί το τέλος και μετά το τέλος του πολέμου, οι Μπολσεβίκοι μπόρεσαν -ακριβώς επειδή ήταν ένα συγκροτημένο και έμπειρο κόμμα- να οδηγήσουν την αστικοδημοκρατική-αντιαπολυταρχική ρωσική επανάσταση του Φλεβάρη του 2017 μέχρι τη σοσιαλιστική της ωρίμανση και τη νίκη της με την ένοπλη εξέγερση του Οκτώβρη του 2017.

Τα επαναστατικά εξεγερτικά κινήματα σε άλλες χώρες ηττήθηκαν. Οι επαναστατικές μειοψηφίες που τα καθοδήγησαν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, δεν είχαν ούτε τη συγκρότηση, ούτε τη θεωρητική και προγραμματική πληρότητα, ούτε τον έμπειρο ηγετικό πυρήνα των Μπολσεβίκων, για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Ο επαναστατισμός τους και η εξεγερτική διάθεση των προλεταριακών μαζών δεν στάθηκαν ικανές να εξασφαλίσουν τη νίκη.

Ομως, μέσα από αυτές τις εξελίξεις, τη νίκη των Μπολσεβίκων στη ρωσική αυτοκρατορία, από τη μια, και τις ήττες στη Δυτική Ευρώπη, γεννήθηκε μια νέα, ανώτερη μορφή οργάνωσης του διεθνούς εργατικού κινήματος: το κομμουνιστικό κίνημα. Τα καλύτερα στοιχεία των παλιών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και νέες δυνάμεις που ξεπήδησαν από τον επαναστατικό αναβρασμό δημιούργησαν νέα κόμματα, τα κομμουνιστικά κόμματα, και συγκρότησαν την Τρίτη, την Κομμουνιστική Διεθνή.

Η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων σφράγισε τον λεγόμενο Μεσοπόλεμο. Για πρώτη φορά από την εποχή των Μαρξ και Ενγκελς το προλεταριάτο εμφανιζόταν στην ιστορία ως «τάξη δι εαυτήν», διεκδικώντας την πολιτική εξουσία και όχι οριακές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος άρχισε αλλιώς και εξελίχτηκε αλλιώς. Τα κομμουνιστικά κόμματα αναδείχτηκαν σε ηγεσίες του αντιφασιστικού αγώνα, αλλά και σε ηγεσίες των αντιστασιακών κινημάτων στις υπό ναζιφασιστική κατοχή χώρες. Το πέρασμα του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού στην αντεπίθεση καθόρισε την έκβαση του πολέμου. Οπου μπήκε ο Κόκκινος Στρατός βοήθησε καθοριστικά τα κομμουνιστικά κόμματα στον αγώνα τους. Ετσι μπόρεσαν να εκκαθαρίσουν τα φασιστικά στοιχεία και να εγκαθιδρύσουν λαϊκοδημοκρατικά καθεστώτα. Οπου το προλεταριάτο δεν πήρε την εξουσία, η αστική τάξη αναγκάστηκε να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στο εργασιακό επίπεδο, στο επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης, στο επίπεδο της λεγόμενης κοινής ωφέλειας.

Με λίγα λόγια, το πολιτικά οργανωμένο προλεταριάτο σφράγισε -με θετικό ή αρνητικό τρόπο- την ιστορία του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα με τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Αρνητικά ως σοσιαλδημοκρατία, θετικά ως κομμουνιστικό κίνημα.

Σήμερα; Σήμερα, απλούστατα, δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτικά οργανωμένο προλεταριάτο. Εν αντιθέσει με ό,τι έγινε μετά τον εκφυλισμό και την προδοσία της Δεύτερης Διεθνούς, όταν οι επαναστατικές μειοψηφίες οργανώθηκαν γρήγορα στα κομμουνιστικά κόμματα, χάρη στον κοσμογονικό χαρακτήρα της Οκτωβριανής Επανάστασης και στην αμέριστη και ανιδιοτελή βοήθεια των Μπολσεβίκων, μετά την επικράτηση του αναθεωρητισμού και της αντεπανάστασης στο ΚΚΣΕ και την ΕΣΣΔ, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η μετάλλαξη των κομμουνιστικών κομμάτων υπήρξε ταχύτατη, έτσι που έμεινε μόνον ένας τίτλος χωρίς καμιά σχέση με το περιεχόμενο.

Ο μαοϊσμός, που για ένα διάστημα παρέστησε τον ηγέτη του διεθνούς αντιρεβιζιονισμού, αποδείχτηκε εξίσου αντεπαναστατικός. Την εποχή που οι μαοϊκές μειοψηφίες έκλειναν επί της ουσίας τον πολιτικό τους κύκλο. Στη μεν Ε«Σ»«Σ»Δ κατέρρεε με πάταγο το κρατικοκαπιταλιστικό καθεστώς, έχοντας «ροκανίσει» μέσα σε τρεις δεκαετίες ό,τι είχε συσσωρεύσει η περίοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η δε Κίνα μετατρεπόταν σε εργατικό κάτεργο του διεθνούς καπιταλισμού, συσσωρεύοντας βαθμιαία οικονομική ισχύ που της επιτρέπει σήμερα να προβάλλει ως μια από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη.

Το πολιτικό και ιδεολογικό σοκ για το προλεταριάτο ήταν διπλό. Αυτό το σοκ εκμεταλλεύθηκαν οι δυνάμεις του κεφαλαίου για να διακηρύξουν τον θάνατο του κομμουνισμού και το τέλος της Ιστορίας, δηλαδή το τέλος της πάλης των τάξεων.

Σήμερα, λοιπόν, που ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, το προλεταριάτο είναι απόν ως «τάξη δι’ εαυτήν». Είναι παρόν μόνο ως κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Οι αστικές δυνάμεις είναι κυρίαρχες, οργανωμένες σε διακριτά ιμπεριαλιστικά μπλοκ. Οι όποιες επαναστατικές μειοψηφίες είναι πολιτικά, θεωρητικά και οργανωτικά αδύναμες. Σε κατάσταση πολύ χειρότερη απ’ αυτήν που βρίσκονταν οι επαναστατικές μειοψηφίες λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Σε βαθμό που να μην δυσκολεύεσαι να τις χαρακτηρίσεις κατ’ όνομα επαναστατικές. Φτάνουν μέχρι του σημείου να υποστηρίζουν, άλλες την ιμπεριαλιστική Ρωσία του Πούτιν και άλλες τη μαριονέτα των ιμπεριαλιστών της Δύσης Ουκρανία. Με σκεπτικά που προκαλούν θλίψη. Για τα πρώην ρεβιζιονιστικά κόμματα δεν το συζητάμε. Ακόμα και όταν καταγγέλλουν τον πόλεμο σαν ιμπεριαλιστικό (όπως οι «δικοί μας» ρεβιζιονιστές του Περισσού), δεν μπορούν να οδηγήσουν το προλεταριάτο ούτε ένα βήμα παραπέρα, γιατί δεν έχουν επαναστατική στρατηγική και τακτική (αντίθετα, είναι υποταγμένοι στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, την αστική νομιμότητα και τη λογική των «εθνικών κινδύνων»), οπότε η καταγγελία ακούγεται κούφια, χωρίς περιεχόμενο.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός που μας δείχνει το μεγάλο κενό: την απουσία πολιτικά οργανωμένου προλεταριάτου που να μπορεί να ασκήσει «εφ’ όλης της ύλης» αντιπολίτευση στην αστική πολιτική, η οποία κυριαρχεί καταθλιπτικά. Σε τέτοιες στιγμές, ο λεγόμενος ακτιβισμός, ο οικονομισμός, ο αυθορμητισμός φαίνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις: νεροπίστολα που δεν μπορούν να «πονέσουν» την πάνοπλη κεφαλαιοκρατία.

Η παραπάνω επισήμανση δεν περιέχει ίχνος απαισιοδοξίας. Εντοπίζει την πραγματικότητα όπως ακριβώς είναι, για να διατυπώσει το καθήκον υπό το οποίο πρέπει να συνασπιστούν οι πρωτοπόροι προλετάριοι και όλοι όσοι αναφέρονται στην ιστορική αποστολή του προλεταριάτου.

Π.Γ.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

6 Μαρτίου 2022 στις 6:06 μ.μ.

Ολα τα άλλα καλά στο παραπάνω άρθρο, αλλά η Κόντρα δεν έχει καθόλου δίκιο όταν εξισώνει το επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας,επί της εποχής Μάο Τσε-Τουνγκ με τους ρεβιζιονιστές. Τι πάει να πει "παρέστησε για ένα διάστημα τον ηγέτη του αντιρεβιζιονισμού"; Το επαναστατικό ΚΚ της Κίνας ήταν η κυρία δύναμη της πάλης ενάντια στον ρεβιζιονισμό, ενόσω καθοδηγούνταν πραγματικά από τις ιδέες του Μάο. Η Κόντρα όμως ακολουθεί εδώ μια εντελώς λαθεμένη, ισοπεδωτική θεωρία εναντίον αυτού που ονόμασαν "μαοϊσμό", ήδη από το 1978 οι ηγέτες της Αλβανίας, δηλ. οι σύμμαχοι και συναγωνιστές ως τότε της επαναστατικής Κίνας! Αυτοί τότε ουσιαστικά στράφηκαν εναντίον όλης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην επαναστατική Κίνα. Στον "αντιμαοϊκό" αυτό δρόμο τους οι Αλβανοί θεωρητικοί του 1978-82 συναντήθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο με τους άσπονδους παλιούς "φίλους" τους, τους μπρεζνιεφικούς της ΕΣΣΔ και, παρόλες τις άλλες μεταξύ τους διαφορές, χτύπαγαν πλέον την επαναστατική Κίνα του Μάο με κοινές ουσιαστικά θέσεις. Εκεί το έφτασαν το πράγμα, αντί φυσικά (οι Αλβανοί) να στρέψουν την επίθεσή τους στον δεξιό αναθεωρητισμό που πήρε το τιμόνι στην Κίνα μετά το 1977 κι οδήγησε στην καπιταλιστική παλινόρθωση στον οικονομικό τομέα, στο κάτεργο των εργατών όπως γράφει η Κόντρα. Όμως η Κίνα του Μάο ήταν μια χώρα που όχι μόνο δεν αποτελούσε κάτεργο, αλλά που απελευθέρωσε τον εργάτη από τον καπιταλισμό και τον έκανε κυρίαρχο του τόπου του. Αυτό ξαφνικά το λησμόνησαν οι Αλβανοί του 1978-79. Δηλαδή τότε, μετά το 1978, "μάς τα έκαναν όλα ίσωμα" οι φίλοι μας οι Αλβανοί,για να ανακηρύξουν αποκλειστικά τους ...εαυτούς τους ως το άλφα και το ωμέγα του μαρξισμού της εποχής. Φυσικά ο δρόμος που πήραν ενάντια σε όλα τα διδάγματα της κινεζικής επανάστασης οδηγούσε στην ισχυροποίηση των ρεβιζιονιστικών νεοαστικών στοιχείων στην ίδια την Αλβανία, και στην περίπτωσή της η επικράτηση αυτής της κλίκας, που σχεδίαζε την παλινόρθωση, ήταν ολότελα καταστροφική για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη μικρή βαλκανική χώρα. Σε μια δεκαετία έγινε απόλυτη εξουσία και ρήμαξε τη χώρα.Η οργάνωση από την οποία προέρχεται η τωρινή Κόντρα, υπήρξε οπαδός της Αλβανίας και της αλβανικής λαθεμένης θεωρίας εναντίον της επαναστατικής Κίνας του Μάο. Μέχρις ότου, διαισθανόμενη προφανώς πού οδηγεί την Αλβανία ο διαβόητος ρεβιζιονιστής Ραμίζ Αλία, η, καθ' ημάς, λεγόμενη τότε "ΣΑΚΕ" (η νυν Κόντρα) φρόντισε να ...αποκηρύξει πλέον ολότελα οτιδήποτε είχε σχέση την Αλβανία! Ήταν φθινόπωρο του 1989, ενάμισης χρόνος σχεδόν πριν από το μοιραίο για την Αλβανία 1991. Δηλαδή η "ΣΑΚΕ" δεν αποκήρυξε τον Αλία αλλά ολόκληρη τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη γειτονική χώρα. Ακριβώς ό,τι είχαν κάνει οι Αλβανοί εναντίον του Μάο, τώρα γινόταν από την ανάποδη: η ΣΑΚΕ αποκήρυσσε τον Ενβέρ Χότζα!! Κατά διαβολική σύμπτωση,η επίθεση αυτού του είδους γινόταν πάντα με συμβολικό στόχο έναν θεωρητικό και πολιτικό ογκόλιθο του επαναστατικού κινήματος από τους... στενότερους οπαδούς ή συμμάχους του, μόνο μετά το θάνατο αυτού του ηγέτη! Ποτέ ενόσω εκείνος ζούσε. Μήπως, μπορείτε να θυμηθείτε, φίλοι αναγνώστες ποιος ήταν ο πρώτος που δίδαξε αυτή την απαράδεκτη τακτική και εναντίον ποιου νεκρού ηγέτη την εφάρμοσε εν έτει 1956;...

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger