Home » , , , » ΚΚΕ και λαϊκή αντιβία

ΚΚΕ και λαϊκή αντιβία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 | 8:12 μ.μ.

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

Χτες το Βαθύ Κόκκινο αναδημοσίευσε ιστορικής αξίας άρθρο από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Απρίλη του 1946, όταν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κόμματος για μαζική λαϊκή αυτοάμυνα ενάντια στη μοναρχοφασιστική λευκή τρομοκρατία, οι κάτοικοι ενός χωριού των Ιωαννίνων, με την καθοδήγηση φυσικά της Κομματικής και της ΕΑΜικής τους οργάνωσης, αφόπλισαν τους επιδρομείς τρομοκράτες χωροφύλακες του καθεστώτος που επέδραμαν ενάντια στο χωριό τους. 

Και ο συναγωνιστής συντάκτης του τωρινού δημοσιεύματος με πολλή πίκρα, καθώς μέσα του συγκρίνει το χτες με το σήμερα, αναφωνεί: Κι όμως υπήρξε εποχή που το ΚΚΕ πανηγύριζε για τη λαϊκή αντιβία ...   

Μα παράδειγμα που πήγατε και βρήκατε τώρα και σεις, συναγωνιστή συντάκτη! Λες και μιλάμε για το ίδιο κόμμα, επειδή είναι ίδια η ... ταμπέλα...  Άλλο το ΚΚΕ του 1946 και άλλο αυτό το πράγμα που παρουσιάζεται ως "συνέχειά" του μετά την αστική μεταπολίτευση του 1974 (στην πραγματικότητα, μετά την επιβολή του ρεβιζιονισμού στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και στο ΚΚΕ, βλ. την πραξικοπηματική "ολομέλεια" του 1956 και όσα την ακολούθησαν...). 

Από κει και πέρα, για να μπορούμε να μιλήσουμε για την άσκηση λαϊκής αντιβίας ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω παράγοντες:

Α) Να υπάρχει επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, το οποίο να διαπαιδαγωγεί τις λαϊκές δυνάμεις στην προοπτική της επανάστασης με κορύφωμα την ένοπλη εξέγερση σε πανεθνική κλίμακα.

Β) Συνεπώς, ένα τέτοιο κόμμα θα διδάσκει το ίδιο το κίνημα καθημερινά για το ποια είναι η ουσία των μηχανισμών της κρατικής καταστολής και γιατί αυτοί δρουν κατασταλτικά κι αδίστακτα, χωρίς καμία ανθρώπινη αναστολή, όταν διατάζονται από το καθεστώς. Συνεπώς, θα έχει ήδη βαθιά εμπεδωθεί στις μάζες ότι η κρατική βία δεν προέρχεται άθελά τους από κάποιους μισθωτούς "σκληρά εργαζόμενους" που φοράνε στολή, αλλά από πραιτοριανούς του καθεστώτος, πλήρως συνειδητοποιημένους εχθρούς του λαού, της εργατικής τάξης, της επανάστασης, των κομμουνιστών πρωτοπόρων της. Και

Γ) Η αντιβία του λαού στην καθεστωτική βία είναι μορφή άμυνας του κινήματος, ενόσω δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για ένοπλη ανατροπή του εκμεταλλευτικού καθεστώτος από το στρατό της επανάστασης, οπότε επιτιθέμενος γίνεται πια ο επαναστατικός λαϊκός στρατός. 

Συνεπώς, οι περιπτώσεις που θα χρησιμοποιείται η λαϊκή αντιβία, πέρα από την καθημερινά αναγκαία προσπάθεια να ανακόπτεται μια ομάδα των κρατικών πραιτωριανών που κινείται για να βαρέσει στο ψαχνό μια μαζική συγκέντρωση, πρέπει να είναι υπόθεση καλά μελετημένη εκ των προτέρων και να υπακούει σε κανόνες ενός επιτελικού σχεδιασμού του επαναστατικού κόμματος για κάθε συγκυρία. 

Η σκοπιμότητα με βάση τις συνθήκες της συγκυρίας είναι αυτή που θα καθορίσει την έκταση, τη μέθοδο και τα μέσα άσκησης της αντιβίας μιας οργανωμένης συγκέντρωσης των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά υπάρχει η γενική εκ των προτέρων εκτίμηση και ο γενικός σχεδιασμός για το πώς πρέπει να εκδηλωθεί η λαϊκή αντίσταση σε μια ενδεχόμενη επίθεση των πραιτωριανών, με ποια μέσα και σε ποια έκταση ή με ποια κλιμάκωση της λαϊκής αντιβίας πρέπει να δοθεί η απάντηση. 

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την προσπάθεια να περικυκλωθεί και να αφοπλιστεί ένας πραιτοριανός κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός που δοκιμάζει να επιτεθεί σε μια συγκέντρωση του λαού, πρέπει να υπάρχει σχέδιο που να φροντίζει κρατήσει μακριά, όσο γίνεται, το μηχανισμό αυτό του καθεστώτος από τη μεγάλη μάζα των διαδηλωτών. Μιλάμε δηλαδή εδώ για ύπαρξη αλυσίδων άμυνας- προφύλαξης μιας λαϊκής συγκέντρωσης από την επίθεση των "μπάτσων" και των παρακρατικών, πριν καν εκδηλωθεί μια τέτοια επίθεση. Δηλ. προηγείται οτιδήποτε άλλου μια προσπάθεια να ματαιωθούν τα σχέδια των πραιτωριανών πριν εφαρμοστούν. 

Όλα τα υπόλοιπα, τα μέσα πάλης που θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στους ένστολους μπράβους του καθεστώτος που ήδη επιτίθενται τα κρίνει η σκοπιμότητα της συγκυρίας. Και είναι σαφώς πολύ πιο ανεβασμένα, όσο μια συγκυρία οδηγεί πλέον στην επαναστατική σύγκρουση με το καθεστώς. 

Τον Απρίλη του 1946 το επαναστατικό ΚΚΕ βρισκόταν πια σε μια τέτοια συγκυρία. Το δεύτερο αντάρτικο είχε ήδη ξεκινήσει. Σε λίγο ο Δημοκρατικός Στρατός θα έκανε επίσημα την εμφάνισή του ως οργανωμένος στρατός της επανάστασης.  Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση, ο σχεδιασμός, η διαπαιδαγώγηση των ίδιων των λαϊκών μαζών, στο πώς να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κρατικούς τρομοκράτες, είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για ένα πραγματικό ΚΚ και δεν μπορεί να αφεθεί στην αυθόρμητη ή πολύ περισσότερο στην αυθαίρετη απόφαση ξεχωριστών ατόμων. Κι αυτό γιατί πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες που σκαρώνει ο κρατικός μηχανισμός της καταστολής. 

Συμπέρασμα: Βία στη βία του καθεστώτος, ναι- όχι όμως ανοργάνωτη και σπασμωδική, όχι βία που θα ξεφεύγει από το πλαίσιο των μέσων που απαιτεί η σκοπιμότητα της κάθε συγκυρίας. 

Η λαϊκή αντιβία είναι μέσο κι όχι αυτοσκοπός του επαναστατικού κινήματος, επομένως υπάγεται στην καθοδηγητική γραμμή για την τακτική του αγώνα σε κάθε συγκυρία. Αυτά όλα δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας από μας να έχει την αφέλεια πλέον να τα ζητήσει από έναν μηχανισμό σαν αυτόν που φέρνει τον τίτλο του "ΚΚΕ" στη σημερινή φάση. Εδώ έχουμε ένα καθαρά κοινοβουλευτικό ρεφορμιστικό μηχανισμό, ο οποίος δεν έχει καμία πρόθεση πραγματικής σύγκρουσης με το σύστημα κι ανατροπής του καθεστώτος. 

Ταυτόχρονα, όλος ο σχεδιασμός της ηγεσίας αυτού του κόμματος, πέρα από τυχόν φιλολογικές θεωρητικές αναφορές, στην πράξη επιδιώκει τη συσκότιση -μες στη συνείδηση του λαού- του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού καθεστώτος. Πάρτε μια συνηθισμένη πολιτική περιοδεία ενός "κομμουνιστή ηγέτη" αυτού του κόμματος σήμερα, σε μια πόλη ή περιοχή της χώρας μας. Θα παρατηρήσετε ότι πάντα μεταξύ των πρώτων επισκέψεων που θα κάνει αυτό το στέλεχος, επικεφαλής κλιμακίου, είναι ...στην αστυνομική διεύθυνση, στο στρατιωτικό διοικητή, στους δικαστές και εισαγγελείς αυτής της πόλης. 

Δεν υπάρχει συνεπώς σε αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως "ΚΚΕ" ούτε καν η στοιχειώδης προλεταριακή επαναστατική αντίληψη για τους μηχανισμούς του καθεστώτος, και φυσικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός λαϊκής αντιβίας ενάντια στην κρατική βία και τρομοκρατία. Ακόμα και σήμερα που με τη γενικευμένη πορεία φασιστικοποίησης του αστικού καθεστώτος η αστική δημοκρατία γίνεται σκέτο τσόφλι χωρίς κρόκο, ενώ η κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο και μορφή εντείνεται και δεκαπλασιάζεται.  

 

Έτσι φτάνουμε πια σε γκροτέσκες πραγματικά καταστάσεις, όπου ο γραμματέας ή οι βουλευτές ή στελέχη τοπικά αυτού του υπαρκτού "κομμουνιστικού κόμματος" να χαριεντίζονται δημοσίως με τους "μπάτσους", τους "καραβανάδες" και τους δικαστάδες, να υπόσχονται ... προσπάθεια "ικανοποίησης των δικαίων αιτημάτων" και "επίλυσης των προβλημάτων των ... εργαζομένων" του κατασταλτικού καθεστωτικού μηχανισμού. 

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται τακτικά στο σημερινό "Ριζοσπάστη" από τις συναντήσεις των στελεχών του επίσημου "κομμουνιστικού κόμματος" με τον κύριο αστυνομικό διοικητή, τον πρόεδρο εφετών ή τον κύριο εισαγγελέα .. Κωλοπετεινιτσης.         

(Όλα μέλι κι όλα γάλα, μέσα στην καλή χαρά/ τα "παιδιά με τις στολές" τους κι άλλο ας πάρουνε παρά.../ δικαιώματα καινούργια κι επιδόματα τρανά/ τους στηρίζει ως και "το Κόμμα" έστω κι αν δεν κυβερνά...)                                           

Ενώ μετά από κάποια "περιποίηση" που τυχόν επεφύλαξαν οι "σκληρά εργαζόμενοι" πραιτωριανοί πάνω σε μέλη του κόμματός τους, που τα πήρε κι αυτά η μπόρα μαζί με τους ...άλλους ή με τους πολλούς, τότε τα στελέχη "του κόμματος" κι ο "Ριζοσπάστης" διαμαρτύρονται με στεντόρεια τη φωνή για τη βιαιότητα των μέσων που χρησιμοποιούνται ενάντια στο λαϊκό κίνημα από τους εντολοδόχους της κυβέρνησης κλπ... Αυτούς που πρέπει να πάρουν καλύτερο μισθό για τη σκληρή δουλειά τους κι όχι "τρεις κι  εξήντα παίρνετε, μόνο για να δέρνετε"... 

Τελευταίο κατά σειρά παρόμοιο περιστατικό, όπου οι φίλοι μας του "επίσημου κόμματος" ένιωσαν σαν τις απατημενες "αρραβωνιάρες", ήταν ο ξυλοδαρμός κι η σύλληψη κάμποσων κομματικών συνδικαλιστών του "ΠΑΜΕ", μαζί με δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Περισσού, στη Σαλονίκη, την ημέρα της πρόσφατης πανελλαδικής απεργίας, για διαμαρτυρία ενάντια στην απόβαση των φονιάδων του ΝΑΤΟ στη συμπρωτεύουσα. 

Μην περιμένετε όμως να βγουν τα συμπεράσματα που επιβάλλεται να βγουν από το μηχανισμό που σήμερα λέγεται "ΚΚΕ". Ούτε καν από εκείνους τους δυο κυρίους που έφαγαν το ξύλο και που τους έδεσαν με χειροπέδες, τον ένα πάνω σε ... αναπηρικό καροτσάκι. Αύριο μεθαύριο αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θα κάνουν πάλι, τούτη τη φορά ... φιλική επίσκεψη στο ίδιο ... Τμήμα. Θα κάνουν, για να μοιράσουν εκεί ... προεκλογικό υλικό τους στους "σκληρά εργαζόμενους", αυτούς που δέρνουν.     

(Πάταξον μεν, ψήφισον δε, αγαπητέ μου "μπάτσε",/μαζί κι εσύ "καραβανά" και δικαστή καπάτσε... /Τέτοια αυταπάτη γίνεται πραγματική απάτη,/μι' απάτη που τη "λούζεται" των εργατών η πλάτη.../Και δεν ξαναματάγινε 'να τέτοιο καλαμπούρι,/όταν το ξύλο θα το τρως, να λες πως φέρνει ... γούρι!.) 

Έτσι έχουν τα πράγματα, σύντροφοι- συναγωνιστές, και τα συμπεράσματα είναι ευνόητα, ή μάλλον αυτονόητα...

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

20 Απριλίου 2022 στις 10:28 μ.μ.

Νίκος ένας κοινός αντίκκε τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο .

21 Απριλίου 2022 στις 9:01 π.μ.

Σου επιστρέφεται ατόφιος αυτός τρισάθλιος, υβριστικός χαρακτηρισμός, που τον έχεις κάνει ψωμοτύρι και εσύ και όλοι οι όμοιοί σου. Aντικουκουές, δηλαδή ρεβιζιονιστής κι αντικομμουνιστής ως το μεδούλι, Κόκκινε-ψευτοκόκκινε, είσαι και φαίνεσαι.

21 Απριλίου 2022 στις 9:44 π.μ.

Στις επόμενες εκλογές ο Νίκος θα πάει να ψηφίσει; Υποθέτω ναι. Αυτό που θα ψηφίσει διεκδικεί είσοδο στη βουλή; Πάλι ναι. Άρα θα δεχτεί αυτό το κόμμα και ο Νίκος μαζί, την οποία χρηματοδότηση από το κρατος και τους κανόνες που διέπουν την αστική εξουσία. Ή θα πάνε με τις πέτρες εκεί μέσα; Η επανάσταση φίλε δε γίνεται με γιούργια και άναρχα επειδή έτσι νομίζουν κάποια μυαλά. Χωρίς επαναστατική κατάσταση και καλή οργάνωση είναι κάτι αποτυχημένο. Αν βιάζεται ο Νίκος και ο κάθε Νίκος ας την ξεκινήσουν.

22 Απριλίου 2022 στις 10:22 π.μ.

Καμία σχέση με αναρχία. ΚΚΕ(μ-λ) και δαγκωτό.
Και εννοείται πως εδώ δεν υφίσταται καμιά κρατική επιδότηση του μ-λ κόμματος. Ούτε μια δεκάρα από το αστικό κράτος, ούτε για προεκλογική καμπάνια, ούτε για πολιτική δράση. Ουαί κι αλίμονο, αν οι κομμουνιστές δρουν με επιδότηση ή με επιχορήγηση του αστικού καθεστώτος. Mα πάνω από όλα ενότητα όλων των Μ-Λ αυτής της χώρας, για ένα νέο πραγματικό ΚΚΕ.

22 Απριλίου 2022 στις 1:14 μ.μ.

Ε οχι δα, ο Νικος είναι καπετάνιος στην Πάρνηθα και  σε επαφη με κατι συντρόφους  στο Σχιστο που εχουν βγει στο κλαρι μετα απο μια συμπλοκη με κατι χωροφυλάκους 
Οι συντροφοι απο τον Ταυγετο σου γνέφουν καπετανιε....Τραγουδι θα γινεις στα στοματα των γυναικων και 
μοιρολόι....τραχυ..
αχαχ .αχ βγηκα στο βουνο αχ..,,με μοναρχοφασιστες χτυπηθηκα ,  και τωρα με τα ΜΑΤ....  

υγ
Ια, ια, ια,  δεν ειμαι αναρχια,   εχω ομως μια,,,, μικροαστική αδημονία

22 Απριλίου 2022 στις 7:31 μ.μ.

Αμάν, Διονύση, αυτά κατάλαβες εσύ από το άρθρο που έγραψα παραπάνω για τη λαϊκή αντιβία; Λέω εγώ σε αυτό το άρθρο πουθενά ότι ήδη βρισκόμαστε σε επαναστατική κατάσταση; Είδες πουθενά στο άρθρο να διακηρύσσεται από μένα κάτι για ... ένοπλες συγκρούσεις σε αυτή εδώ μάλιστα τη συγκυρία; Πού πηγαίνεις και τα βρίσκεις όλα αυτά -κι εσύ και μερικοί άλλοι σαν τον Μπάμπη; Αν διαβάσεις το άρθρο, θα δεις ότι γράφει πως η χρήση της λαϊκής αντιβίας σε μη επαναστατικές συνθήκες είναι μια υπόθεση που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή και σχεδιασμό, κι ότι είναι ένα μέσο άμυνας απέναντι στην καθεστωτική τρομοκρατία. Ούτε επίθεση του προλεταριάτου για να ανατρέψει το καθεστώς αποτελεί η χρήση μεθόδων αντιβίας ούτε φυσικά αυτοσκοπό των ταξικών αγώνων σε τέτοιες συνθήκες. Και ακόμη γράφω ότι κάθε αμυντική ενέργεια αντιβίας πρέπει να καθοδηγείται επιτελικά από το επαναστατικό κόμμα για να μην εκφυλίζεται ούτε σε προσωπικές τυχόν αντεκδικήσεις, ούτε βέβαια σε κάποια άχρηστη ατομική 'τρομοκρατία' ή σε άσκοπο και ατελέσφορο μπλανκισμό ή φοκκισμό ορισμένων μειοψηφικών ομάδων, ξεκομμένων από την εργατική τάξη. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και έλεγχος των μεθόδων αντιμετώπισης της κρατικής τρομοκρατίας από το εργατικό κόμμα, για να μη γίνονται εύκολα προβοκάτσιες του καθεστώτος εις βάρος του λαϊκού κινήματος. Αυτά λέει το άρθρο μου. Τα υπόλοιπα που γράφετε εναντίον μου ορισμένοι αναγνώστες, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα των γραφομένων μου και διόλου δεν σας τιμούν, αφού δείχνουν ότι είτε δεν διαβάσατε ή δεν καταλάβατε καθόλου ωτο κείμενο. Είναι επιθέσεις που προέρχονται μόνο και μόνο επειδή εγώ κάνω συνειδητή κριτική και πολεμική στην κομματική εκείνη ηγεσία που εσείς πιστεύετε ότι αποτελεί πραγματικά το κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδας. Μην παρασύρεστε λοιπόν από τη γενικότερη πολιτική μας διαφωνία επί του θέματος αυτής της κομματικής ηγεσίας, όταν θέλετε κάνετε κριτική σε συγκεκριμένες και υπαρκτές θέσεις μου. Αν έχω άδικο στα συγκεκριμένα που γράφω, αν πιστεύετε ότι όντως αδικώ την ηγεσία σας κι ότι αυτή δεν έχει σχέση με ρεφορμισμό και υποταγή στο καθεστώς ή ότι δεν φλερτάρει για ψήφους ακόμη και με τις κρατικές δυνάμεις της καταστολής, τότε κάντε μου συγκεκριμένη κριτική ή πολεμική επ' αυτών με ντοκουμέντα. Όχι με τέτοιου είδους κραυγές που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Αν σφάλλω, αποδείξτε μου έμπρακτα ότι αυτά που αναφέρω για την ηγεσία του Περισσού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα μπορέσετε όμως να κάνετε κάτι τέτοιο,όταν η πεισματάρα η πραγματικότητα άλλα μας αποδεικνύει καθημερινά;

22 Απριλίου 2022 στις 9:35 μ.μ.

Απο ποτε οι κομμουνιστες εγιναν "ηθικολόγοι" (εννοωντας την αστικη εννοια) και απορριπτουν ενα μέσο(επιδότηση) που θα κατατεθει για τις αναγκες του αγωνα της εργατικης ταξης...
Μηπως εμεις δεν εχουμε πληρωσει,,,Τα περισσότερα.
Οι Μπολσεβίκοι δεν ειχαν καποιους χρηματοδότες (και απο τον λαο φυσικα,, και απο αλλους τροπους ) Τι ηταν θεοσεβουμενοι που αρνουνται την πραγματικοτητα...?

Τωρα αυτη η κουβεντα ειναι ατελείωτη και θα κουρασει.

26 Απριλίου 2022 στις 9:29 π.μ.

Νικο το λαθος ειναι καταδικο σου γιατι γραφεις σε μια σελιδα που καταντησε
παραρτημα του Ριζισπαστη και του Περισσου ενω γινεσαι βορα των προβοκατορων
που εχει αμολυσει ο Περισσος εναντιον των μ_λ αγωνιστων

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger