Home » , , » Το καθεστώς της δεξιάς και του εγκλήματος. - Ενα δημοσίευμα τους Ριζοσπάστη που υπήρξε σαν σήμερα το 1947

Το καθεστώς της δεξιάς και του εγκλήματος. - Ενα δημοσίευμα τους Ριζοσπάστη που υπήρξε σαν σήμερα το 1947

Από giorgis , Τρίτη 10 Μαΐου 2022 | 6:00 μ.μ.


Του Γ.Γ

Αξίζει να παραθέσουμε ένα μεγάλο απόσπασμα από το κύριο πρωτοσέλιδα άρθρο με το οποίο κυκλοφορούσε ο "Ριζοσπάστης" σαν σήμερα στις 10 Μάη 1947.

Αλλα έντεκα κορμιά ξαπλώθηκαν χτες στη Λαμία κάτω από τις σφαίρες των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Ανάμεσα τους μια υπέροχη ηρωίδα από τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, η δασκάλα Ευαγγελία Κουσαντζά. Επεσαν κι αυτοί θυσία στο βωμό της ελληνικής λευτεριάς. Τους τουφέκισαν "εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων" με την καταδικαστική απόφαση του εκτάκτου στρατοδικείου για "υπόθαλψιν ανταρτών"

Η κοπέλα απολογήθηκε θαρραλέα όπως και οι υπόλοιποι σύντροφοι της. 

ΚΟΥΣΑΝΤΖΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.

Στέλεχος του ΚΚΕ. Δασκάλα. Από τον Παλαμά Θεσσαλίας.

Πιάστηκε και Βασανίστηκε πολλές φορές. 

Πιάστηκε στα Βουνά των Αγράφων (Νιάλα) μ’ άλλους αγωνιστές και πέρασε στις 5 του Μάη 1947 από το στρατοδικείο Λαμίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με άλλους 10 και εκτελέστηκε στις 9 Μάη 1947 στη Λαμία.

Στο στρατοδικείο, καθώς και στον τόπο της εκτέλεσης, κράτησε ηρωική στάση. 

Στον τόπο της εκτέλεσης, η Βαγγελιώ Κουσάντζα , η απλή δασκάλα του λαού, βροντοφώναξε στους τυράννους: "Λίγος ακόμα είναι ο καιρός σας στην εξουσία. Τέτοιο είναι το κράτος σας. Ικανό να εκτελεί γυναίκες και πατριώτες. Τη θέση που δίνετε σε μας σήμερα, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, πολύ σύντομα θα την πάρετε εσείς (...) Ο λαός μας δε θα μας λησμονήσει. Ζήτω το ΚΚΕ!".

Και στήσανε όλοι το χορό. Το χορό της λεβεντιάς και της αθανασίας: το χορό του Ζαλόγγου. Η δασκάλα η Βαγγελιώ πρώτη τραγούδησε το "Εχετε γεια βρυσούλες". 

Μπροστά στο απίστευτο θέαμα, το εκτελεστικό απόσπασμα που ήταν από φαντάρους του 106 Τάγματος, δεν πυροβόλησε. Κι αναγκάστηκαν να κουβαλήσουν δήμιους - μαυροσκούφηδες και χωροφύλακες για να εκτελέσουν τη δολοφονία.

Τελευταία έπεσε η Βαγγελιώ Κουσάντζα . Μέ τρυπημένο το κορμί στεκότανε ορθή και ζητωκραύγαζε για το κόμμα. Την αποτέλειωσαν με τη χαριστική βολή.

Και μετά απ΄ αυτή την παρένθεση συνεχίζουμε με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του "Ρ" της 10 Μάη 1947:  

Προχτές τουφεκίστηκαν στα Γιαννιτσά άλλοι τρεις. Πριν μερικές μέρες στην Κοζάνη άλλοι 20 μαζεμένοι. Το σύνολο των εκτελεσμένων με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων μέσα στους εννιά μήνες των εκτάκτων στρατοδικείων του Τσαλδάρη ανέβηκαν στους 195. Απ' αυτούς οι 159 είναι άντρες πολίτες, οι 30 στρατιώτες, ένας ιερωμένος και 5 γυναίκες. 

Αφότου υπάρχει ελληνικό κράτος δεν είχε εκτελεστεί ποτέ γυναίκα, ούτε ιερωμένος με απόφαση δικαστηρίων. Οπως δεν είχαν και εκτελεστεί και ανήλικοι. Το "κράτος δικαίου" ισοπέδωσε εμπρός στον τάφο τις ηλικίες και τα φύλα.

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί εύκολα ένα καθεστώς με τέτοια πώρωση και τέτοια ψυχρή αποθηρίωση όπως το καθεστώς των λαοπρόβλητων. Ιδίως με την σημερινή κυβέρνηση της Δεξιάς. Ο Παπανδρέου με τον Ζέρβα ζουν με το αίμα σαν τις ύαινες, ο Γονατάς και ο Αλεξανδρής έχουν την ασυνειδησία του εγκληματία, ο Τσάλδαρης παριστάνει τον άνθρωπο που θέλει να αποφύγει τις εκτελέσεις, αλλά δεν τον αφήνουν οι άλλοι, ο Βενιζέλος με τον Κανελλόπουλο δέχονται τις εκτελέσεις σαν να παίζουν με την τράπουλα και από πάνω τους ο γηραλέος αχύρινος πρωθυπουργός που εγκρίνει τα πάντα...

Θα έπρεπε, έπειτα από εννέα μέρες πείρα να είχαν πεισθεί ότι δεν φέρνουν το παραμικρό αποτέλεσμα ούτε με τις σφαγές από τις κρατικές συμμορίες των ΜΑΥδων, ούτε με τους ντουφεκισμούς των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Αντίθετα, ρίχνουν λάδι στη φωτιά εξαγριώνουν τον πληθυσμό και σπρώχνουν προς τα βουνά χιλιάδες πολίτες που σκέπτονται ότι είναι καλύτερα να παλέψουν στήθος με στήθος παρά να πέσουν κάτω από το δολοφονικό μαχαίρι ή τη σφαίρα.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger