Home » , , » Συνέντευξη με συντρόφους από την συλλογικότητα Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών

Συνέντευξη με συντρόφους από την συλλογικότητα Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 | 11:21 μ.μ.


Του Γιώργη Γιαννακέλλη

Γιατί οι άνθρωποι υπάρχουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουνε
μια θέση
στη ζωή των άλλων.
Ή
ένα θάνατο
για τη ζωή των άλλων…  

Τάσος Λειβαδίτης

Είμαστε σε μια εποχή που βασιλεύει η εσωστρέφεια, και ο εγωκεντρισμός. Η τάξης μας είναι εντελώς κατακερματισμένη, ο συνδικαλισμός απαξιωμένος και η ανυπαρξία ενός ελπιδοφόρου, μαζικού ταξικού εργατικού κινήματος, πιο ορατή από ποτέ. 

Μ' αυτά τα δεδομένα το εγχείρημα των συντρόφων που συμμετέχουν στην συλλογικότητα Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών, είναι μια αισιόδοξη νότα. 

Τυχαίνει να γνωρίζω αυτούς τους συντρόφους/ιες αρκετό καιρό. Συμμετέχουμε μαζί σε κινηματικές διαδικασίες, μοιραζόμαστε σκέψεις και προβληματισμούς. 

Στην χρονική περίοδο που επιχειρείτε η παλινόστηση ενός κράτους  σκληρής δεξιάς, το οποίο συμπορεύεται με την παραχάραξη ακόμα και της νεότερης ιστορίας μας, μια συλλογικότητα που δεν υποκλίνεται στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό, δεν θεωρεί ότι έχει το αλάθητο, δεν έχει καμιά σχέση με την «ψηλή πολιτική κοινοβουλίου» και παράλληλα υπερασπίζεται τις επαναστατικές παραδόσεις του κινήματος, (ΕΛΑΣ-ΔΣΕ-ΟΠΛΑ), τουλάχιστον κατά την άποψη μου, είναι μια χαμογελαστή παρουσία στην ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε. 

Αλλωστε η Μαρξιστική άποψη που διατυπώνει ανοιχτά η ΛΑΔ ότι δηλαδή, ο ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός θα γίνει επαναστατικά και ένοπλα ή δεν θα υπάρξει, σπάνια ακούγεται από κινηματικές οργανώσεις. Και από μόνο του αυτό, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Μια συλλογικότητα που με δουλειά «μυρμηγκιού» προσπαθεί να αποκτήσει ταξικές ρίζες, παλεύοντας να μπολιάσει το αυθόρμητο με το συνειδητό, να προωθήσει "απ' έξω" την ταξική συνείδηση ώστε να γίνει κτήμα του κόσμου της εργασίας, έχοντας πυξίδα την ρήση του Λένιν ότι η «ζωντανή ψυχή του μαρξισμού» είναι η «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης», θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί από το «Βαθύ Κόκκινο» στην προσπάθεια που κάνει στην οργανωτική διεύρυνση της και στην επιδίωξη μαζικότερης απεύθυνσης των πολιτικών της θέσεων.

Αν τελικά η Λαϊκή Δράση/Ομάδα Κομμουνιστών, Αγωνιστών θα κατορθώσει να οικοδομήσει ένα σχετικά μαζικό -για τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες-  λαϊκό, εργατικό αντικαπιταλιστικό σχηματισμό, δημιουργώντας ένα αξιοσημείωτο ρεύμα ρήξης και ανατροπής μένει να το δούμε.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ανοίγματος που κάνει η Λαϊκή Δράση- Ομάδα Κομμουνιστών-Αγωνιστών την Κυριακή 15 Μάη στις 18:00  στον Πολιτικό Χώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου»-Σούτσου&Κάλβου στο Γκύζη με θέμα την παρουσίαση της Λαϊκής Δράσης και την απεύθυνση καλέσματος σε κομμουνιστές, εργαζόμενους και αγωνιστές για συμμετοχή στις γραμμές της Ομάδας  κάναμε μια συζήτηση με τους συντρόφους/ιες της οργάνωσης Φανή, Σπύρο και Αργυρώ.

- Ας ξεκινήσουμε από τα τυπικά. Ποιο ήταν το ερέθισμα σας που σας οδήγησε στην αναγκαιότητα δημιουργίας άλλης μιας οργάνωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς;

Aργυρώ: Αρχικά, δεν θέλουμε να καταγραφούμε σαν ακόμη μια οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Δεν διαχωρίζουμε την αριστερά σε κοινοβουλευτική ή εξωκοινοβουλευτική, αλλά σε επαναστατική μαρξιστική-λενινιστική ή μη επαναστατική. 

 Υπό αυτή την έννοια, το ερέθισμα που μας ώθησε στην δημιουργία της Λαϊκής Δράσης, πέρα από την κινηματική-ταξική εμπειρία που μας οδήγησε στην αποδοχή ως μοναδικής επαναστατικής θεωρίας τον μαρξισμό-λενινισμό, είναι μια κοινή παραδοχή μέσα στις γραμμές μας πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα και συνεπακόλουθα επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Νέου Τύπου, με βάσει τις μαρξιστικές-λενινιστικές αρχές. 

Αυτό ως συμπέρασμα, μας δημιούργησε την ανάγκη να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό σχηματισμό ο οποίος να μπορεί να απαντήσει στις αναγκαιότητες της ντόπιας εργατικής τάξης όσο και στην κατάσταση που βρίσκεται ο εγχώριος κομμουνιστικός παράγοντας. 

Κατά την γνώμη μας, θα λέγαμε πως η ομάδα έχει ακόμα χαρακτήρα επαναστατικού ομίλου, ο οποίος προσπαθεί να εκπαιδεύσει όχι μόνο στην θεωρία, αλλά κυρίαρχα στην κατεύθυνση της λαϊκής δράσης, της ενεργητικότητας και της μαχητικής πολιτικής. 

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, δεν είναι κομμουνιστική ομάδα ή οργάνωση με την στενή έννοια του όρου, αλλά ένα σημείο που αγωνιστές οργανώνονται μεταξύ τους με σκοπό να κατακτήσουν την μαρξιστική-λενινιστική θεωρία και να την δοκιμάσουν στην πράξη, να εκπαιδευτούν πολυεπίπεδα για να είναι έτοιμοι να δουλέψουν μέσα στην εργατική τάξη και τον λαό τη συγκρότηση ενός επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Νέου Τύπου, η συγκρότηση του οποίου είναι υπαρξιακή για την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία του τόπου μας. 

 -       Ποιες ήταν οι βασικές παρεμβάσεις σας στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι μέχρι τώρα και ποιες οι εμπειρίες που αποκομίσατε;

Αργυρώ: Αυτή η ερώτηση έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Ας πούμε πως η ιδρυτική ομάδα της Λαϊκής Δράσης συναντήθηκε μέσα στην Κόκκινη Γραμμή- Ομάδα για την Εργατική Αντεπίθεση από την οποία αποχωρήσαμε τον Γενάρη του 2019 και έπειτα συγκροτήσαμε την Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση η οποία δρούσε  και μέσα στο Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο με αγωνιστές και αγωνίστριες που συναντηθήκαμε εκεί.

Βασικό συστατικό και ενοποιητικός μας άξονας για τα σχήματα που συμμετείχαμε και για το διάστημα που επιλέξαμε να παραμείνουμε σε αυτά- όπως την Κόκκινη Γραμμή- αποτέλεσε κατά πόσο απαντούσαν με υλικούς όρους στις αναγκαιότητες που τίθονταν μπροστά στο λαϊκό κίνημα.

Το μέτωπο πάλης που αποτέλεσε το συγκροτητικό μας σημείο συνάντησης  ήταν ο μαχητικός αντιφασισμός.

Κακά τα ψέματα, η άνοδος του φασιστικού παρακράτους δεν ήταν τυχαία. 

Στην Ελλάδα ο παρακρατικός φασισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την διαιώνιση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αποτελεί την παράλληλη κατασταλτική οργάνωση των επίσημων και νόμιμων μπουραντάδων της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Κατά την γνώμη μας, οι οργανώσεις με αναφορά στο κομμουνιστικό κίνημα και σε όποια τάση του -αλλά ας μιλήσουμε κυρίαρχα για αυτές που δηλώνουν πως εκπορεύονται από την ιδεολογία του μαρξισμού/λενινισμού - έχουν πάρει διαζύγιο με την μαχητική αντιφασιστική πρακτική, την συγκρότηση της λαϊκής περιφρούρησης και της λαϊκής αυτοάμυνας. 

Το φασιστικό παρακράτος αναπτύχθηκε, δυνάμωσε, έλαβε θεσμική-κοινοβουλευτική εκπροσώπηση αλλά το κομμουνιστικό κίνημα ήταν ανέτοιμο να το αντιμετωπίσει, κυρίως για πολιτικούς λόγους και ως απόρροια αυτού και για οργανωτικούς. 

Πάγια θέση μας είναι πως πέρα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, υπάρχει η αναγκαιότητα της οργανωτικής αντιπαράθεσης με το φασιστικό παρακράτος, η οποία πέφτει στις πλάτες των συνειδητοποιημένων- οργανωμένων αγωνιστών τόσο για να εφαρμοστεί όσο και για να μεταγγιστεί στον εργαζόμενο λαό για να συγκροτηθούν πυρήνες Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας. 

Κεντρικό συμπέρασμα μας από την συμμετοχή μας στο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα, είναι πως ένας πολιτικός σχηματισμός με κομμουνιστικό προσανατολισμό ήταν αναγκαίος να συγκροτηθεί και αυτός ο κινηματικός πλούτος εμπειρίας θεωρούμε πως υπάρχει άφθονος στο εσωτερικό μας, κερδήθηκε στις μάχες απέναντι στο φασιστικό παρακράτος και στον μετωπικό αντιφασιστικό αγώνα.

 Ας πιαστούμε λίγο από την έννοια του μετωπικού αγώνα. Για μας κάθε αγώνας πρέπει να μπορεί να λαμβάνει μετωπικό χαρακτήρα και χαρακτήρα κοινής δράσης, είτε απέναντι στο παρακράτος είτε απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την εγχώρια ντόπια ολιγαρχία. 

Το ζήτημα της μετωπικής πάλης, είναι αδυνατισμένο στο εσωτερικό του κινήματος. Οι περισσότερες δυνάμεις, όταν μιλούν για μετωπική πάλη, εννοούν την εφαρμογή των προγραμματικών τους διακηρύξεων και όχι την minimum σύνθεση για να υπάρξει κίνηση μαζών. 

Τέλος, η συμμετοχή μας στο αντι ιμπεριαλιστικό κίνημα μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και σχήματα, μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως το αντι ιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης είναι και αυτό αντίστοιχα υποβαθμισμένο, εξαιτίας της θεωρητικόπολιτικής αδυναμίας της πλειοψηφίας των οργανωμένων δυνάμεων με αναφορά στο κομμουνιστικό κίνημα να αντιληφθούν την ιμπεριαλιστική εξάρτηση σαν ένα σχήμα που προκαλεί δεινά και καταληστεύει διπλά τον εργαζόμενο λαό. 

Υπό αυτή την έννοια, η ανάγκη της οργάνωσης της μαχητικής λαϊκής δράσης, η ανάγκη συγκρότησης μαχητικού αντιφασιστικού-αντι ιμπεριαλιστικού κινήματος και η ανασυγκρότηση ενός κομμουνιστικού προσανατολισμού προσδιορισμένου στην παραδοσιακή μαρξιστική-λενινιστική θεωρία μέσα από το σχήμα θεωρία-πράξη-θεωρία μας οδήγησαν στην συγκρότηση αρχικά της Λαϊκής Αντιφασιστικής Δράσης και την μετεξέλιξή της σε Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών.

 -    Από τότε που η κυβερνητική εξουσία βρέθηκε στα χέρια των «αρίστων», η καπιταλιστική επέλαση και η κρατική καταστολή πέρασαν σε ανώτερα επίπεδα. Η καινούργια συμφορά που «επισκέφτηκε» τα λαϊκά στρώματα ονομάζεται «αστρονομικοί λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας». Κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σαν μέτρο αντίδρασης παροτρύνουν τους πολίτες σε νομικές προσφυγές, αφήνοντας τον λαϊκό παράγοντα σε ρόλο θεατή. Εμείς ως «Βαθύ Κόκκινο», εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πλατεία συζήτηση με συμμετοχή όλων των αντικαπιταλιστικών-αναρχικών οργανώσεων για να καθορίσουμε μορφές πάλης -αν χρειαστεί και σε αντίθεση με την αστική νομιμότητα- ώστε αν δεν μπορούμε να ματαιώσουμε, έστω να περιορίσουμε αυτό το κυβερνητικό έγκλημα.  Ποια είναι η άποψη σας;

Σπύρος: Κατά την γνώμη μας, τα δεινά που βιώνει ο εργατικός-λαϊκός παράγοντας είναι αποτέλεσμα μιας δομικής και όχι απλά κυκλικής κρίσης που περνάει το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και για να την ξεπεράσει παίζει το χαρτί ενός παγκόσμιου πολέμου που προκαλείται από τον κυρίαρχο αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους στενότερους συμμάχους τους. 

Υπό αυτή την έννοια, όποια κυβέρνηση και αν λειτουργεί σαν πολιτικό προσωπικό της ντόπιας εξαρτημένης ολιγαρχίας, είτε ΣΥΡΙΖΑ-είτε ΝΔ, όπως τώρα, θα λάβει μέτρα ληστρικά απέναντι στον εργαζόμενο λαό ώστε να επανακάμψει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και κατέχει τα μέσα παραγωγής. 

 Η φοροεπιδρομή μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, όπως αντίστοιχα και σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας- αύξηση στα βασικά είδη αγαθών- χρήζει συνολικής απάντησης.

 Απαιτεί την συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου που θα ξεκινήσει σαν συντονισμός πολιτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα του κινήματος αλλά και σωματείων- μαζικών φορέων ο οποίος θα μπορεί να εμπνεύσει τον λαό να κατέβει στο δρόμο και να κινητοποιηθεί. 

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι τα πιο καταπιεσμένα στρώματα του λάου, που είναι και το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να ξαναπιστέψει στις δυνάμεις του και να ξαναεμπιστευτεί τις ταξική πάλη ως την μόνη κινητήρια δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στα  προβλήματα του. Όσες πολιτικές δυνάμεις αντιληφθούν  αυτή την κατεύθυνση θα αναπτυχθούν και θα μπορέσουν να παίξουν το ρολό πρωτοπορίας μέσα στο κίνημα, όσες όχι, θα βαλτώσουν και ακόμη χειρότερα θα  γίνουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη οποιασδήποτε υγιούς  προσπάθειας να ανατρέψει αυτή την ζοφερή κατάσταση.

Κυρίαρχη κατεύθυνση αυτού του συντονισμού, πέρα από την μετατροπή του σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, οφείλει να είναι η αμφισβήτηση της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, δηλαδή της ηγεμονικής πολιτικής που ασκεί ο ευρωαμερικάνικος ιμπεριαλισμός με συνεργάτη του την εξαρτημένη ντόπια ολιγαρχία .

Μέσα σε ένα τέτοιο συντονισμό, δεν μπορεί να λείπει ο αγώνας απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Η φτώχεια και η ακρίβεια που βιώνουν οι λαοί δεν είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση για το ετοιμοθάνατο σύστημα τους. Η υποτίμηση της ζωής των προλετάριων και των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος που έχει ο ιμπεριαλισμός και η αστική τάξη που στηρίζεται σε αυτόν να ορθοποδήσει, να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη.

 Η συγκρότηση τοπικών επιτροπών και λαϊκών πολιτοφυλακών που να  απαγορεύουν να κόβεται το ρεύμα, η οργάνωση του λαϊκού παράγοντα ώστε να μπορεί να επανασυνδέει το ρεύμα, με ταυτόχρονο αγώνα ώστε το ρεύμα να γίνει δημόσιο και δωρεάν αγαθό. 

Στον 21ο  αιώνα δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για το ρεύμα. 

Αυτό είναι βασική ανάγκη της σύγχρονης ζωής του ανθρώπου διπλά στο νερό, την τροφή, την στέγαση, την ένδυση, την παιδεία και την περίθαλψη. Δεν ζούμε στην εποχή των σπηλαίων, δεν μπορεί να ζήσει άνθρωπος χωρίς το ρεύμα.   

Η υποταγή στην αστική νομιμότητα δεν χωράει σε τέτοιες εποχές, η διαμαρτυρία δεν μπορεί παρά να συμπληρώνεται από μαχητική δράση, και η μαχητική δράση από ένα συνολικό σχέδιο ανατροπής της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανεξαρτησία και τον Σοσιαλισμό. 

-    Αρκετές πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ν.Δ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να ανακόψει την ραγδαία φθορά της. Σ’ αυτή την διαδικασία συμμετέχουν σχεδόν όλες οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. 

Επειδή εμείς δεν είμαστε ένας ενημερωτικός, «ανεξάρτητος» και «αντικειμενικός» ιστότοπος, έχουμε διατυπώσει την θέση μας: Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν έχουν καμιά σημασία από ταξική άποψη. Οι εκλογές λειτουργούν σαν αιμοδότης του αστικού συστήματος και η συμμετοχή των κομμουνιστών γίνεται μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί την ταξική πάλη, κάτι που σύμφωνα με την ανάλυσή μας, δεν συμβαίνει σήμερα. Η δικιά σας τοποθέτηση;

Φανή«Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές και στην πάλη από το βήμα της βουλής είναι υποχρεωτική για το Κόμμα του επαναστατικού προλεταριάτου ακριβώς για να διαπαιδαγωγήσει τα καθυστερημένα στρώματα της τάξης του, ακριβώς για να ξυπνήσει και να διαφωτίσει τις καθυστερημένες, κακομοιριασμένες και αμόρφωτες μάζες του χωριού. Όσο καιρό δεν θα έχετε τη δύναμη να διαλύσετε το αστικό κοινοβούλιο και οποιοδήποτε άλλο αντιδραστικό ίδρυμα άλλου τύπου, είστε υποχρεωμένοι να δουλεύετε μέσα σ’ αυτά ακριβώς γιατί εκεί μέσα υπάρχουν ακόμη εργάτες που τους έχουν αποβλακώσει οι παπάδες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα των απομακρυσμένων χωριών» Ι.Β.ΛΕΝΙΝ

Επιλέγουμε αυτό το παράθεμα του Λένιν για να απαντήσουμε στο ζήτημα των εκλογών καθώς τα ζητήματα που έθεσε ο Λένιν δεν φαίνεται να έχουν επιλυθεί .

Με βάσει την αρχική τοποθέτησή μας στην συνέντευξη, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ένα επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα την δοσμένη περίοδο.

Παλεύουμε για να συγκροτηθεί και θεωρούμε πως μπορούμε και πρέπει να συνενωθούμε με άλλες κομμουνιστικές/εργατικές οργανώσεις-ομάδες-πυρήνες Πανελλαδικά  σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Επίσης, θεωρούμε πως δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο με ριζοσπαστικό- ανεξαρτησιακό χαρακτήρα από ΝΑΤΟ-ΕΕ την δοσμένη περίοδο που να συμπεριλαμβάνει κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις πέρα από τεχνητές συγκολλήσεις οργανώσεων.

 Άρα η στάση μας σε γενικές γραμμές απέναντι στις εκλογές καθορίζεται έκτος των αντικειμενικών αναγκών και από αυτά τα υποκειμενικά κριτήρια και τις υποκειμενικές αδυναμίες του εγχώριου εργατικού/κομουνιστικού κινήματος

Εμείς παλεύουμε για να συγκροτηθεί επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα και για ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, ο κοινοβουλευτισμός οργανώσεων και κόμματων κομμουνιστικής αναφοράς , ως αστική αντίληψη και πρακτική της πολιτικής – όπως τον ανέλυσαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του προλεταριάτου Μαρξ /Ένγκελς/ Λένιν  - και οι «εκλογικές συνεργασίες» θεωρούμε πως αποτελούν την ίδια όψη του νομίσματος της αστικής νομιμότητας. 

Οι εκλογές αποτελούν ένα ωμό εκβιασμού του διεθνούς ιμπεριαλισμού και της εξαρτημένης ντόπιας ολιγαρχίας, ειδικά, όταν δεν υπάρχει συγκροτημένος επαναστατικός κομμουνιστικός υποκειμενικός παράγοντας για να τις εκμεταλλευτεί.

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, με τις όποιες προγραμματικές διαφορές τους, δεξιά «σοσιαλδημοκρατία» και κεντροδεξιά-σκληρή δεξιά υπηρετούν την πολιτική της ντόπιας ολιγαρχίας και του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Ωστόσο, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, πως η δυνατότητα συμμετοχής κοινοβουλευτικών ή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων με αναφορά στο κομμουνιστικό κίνημα είναι αποτέλεσμα ταξικών-λαϊκών κατακτήσεων και αγώνων και ως ένα βαθμό δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει την ένταση της ταξικής πάλης. 

Δεν στέκουμε σε καμιά περίπτωση αφ’ υψηλού απέναντι στις δημοκρατικές ελευθερίες και κατακτήσεις εντός της Αστικής Δημοκρατίας, δηλαδή της συγκεκριμένης μορφής δικτατορίας της εξαρτημένης άρχουσας τάξης του τόπου μας. 

Από αυτό όμως μέχρι ένα κόμμα να ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς του στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι είναι τελικά και η απόσταση ανάμεσα σε ένα επαναστατικό κόμμα και ένα κόμμα που έχει αποδεχθεί την αστική νομιμότητα ως τον μόνο δρόμο.

 Η στάση μας στις επόμενες εκλογές, ακριβώς γιατί θα είναι οι πρώτες με την υπάρχουσα σύνθεση της ομάδας και με αυτό τον προσανατολισμό, η οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε ακριβώς γιατί αποτελεί τακτικό ζήτημα και με άξονα τα κριτήρια που περιγράψαμε παραπάνω, θα ανακοινωθεί επίσημα απέναντι στην εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία. 

-     Ποια είναι κατά την άποψη σας η σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού και πώς εκτιμάτε την κατάσταση που υπάρχει στο αντικαπιταλιστικό κίνημα;

Σπύρος:  Όπως αναφέραμε παραπάνω, βρισκόμαστε σε μια δομική κρίση του συστήματος  και όχι μιας τέτοιας που κατά καιρούς λέγεται ως κυκλική. 

Η Ρωσο-Νατοϊκή Σύγκρουση στην Ουκρανία επισφραγίζει πως βρισκόμαστε επίσημα προ των πυλών ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου όπως έχουμε γράψει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια και από όταν ξεκίνησε η πανδημία.  

 Ο Ηγεμονικός Αμερικάνικος Ιμπεριαλισμός αποτελεί τον κυρίαρχο εμπρηστή του Γ’Π’Π για το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής και των πλουτοπαραγωγικών πηγών με σκοπό να λειτουργήσει με όρους ατμομηχανής για το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης τώρα κορυφώνονται, αλλά έχουν χτυπήσει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες πολύ πριν τον πόλεμο.

Κρατικές-καπιταλιστικές δολοφονίες από τον COVID-19, διάλυση κάθε της δημόσιας και δωρεάν υγείας, ταξικοί φραγμοί στην παιδεία, διάλυση συνδικαλιστικών-λαϊκών ελευθεριών, κατάργηση του 8ωρου, αύξηση τιμών και ενέργειας. Η εργατική τάξη βρίσκεται σε επίπεδο εξαθλίωσης. 

Οι αντικειμενικές συνθήκες ωριμάζουν και το ξέσπασμα του Γ’Π’Π που είναι αναπόφευκτος, όταν συμβεί, θα μας φέρει μπροστά σε νέες αντι ιμπεριαλιστικές και σοσιαλιστικές επαναστάσεις.

Αυτό σημαίνει πως αυτό που λείπει είναι η οργάνωση του υποκειμενικού παράγοντα. Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. 

Σχεδόν ανύπαρκτο ποσοστό οργάνωσης της εργατικής τάξης σε σωματεία-συνδικάτα, χαμηλή ένταξη οργάνωσης σε  συλλογικότητες και λαϊκές συνελεύσεις γειτονιών, μικρή συμμετοχή της νεολαίας σε φοιτητικούς συλλόγους και μαθητικά σχήματα. Και αυτή η αδυναμία αποτυπώνεται σε όλο το φάσμα του κινήματος αγγίζοντας την αριστερά, τον κομμουνιστικό  και τον αναρχικό χώρο εξίσου.  

Παρά την όξυνση της εξαθλίωσης, η οργάνωση του υποκειμενικού παράγοντα και συνεπακόλουθα της συνειδητής πρωτοπορίας του- κομμουνιστική οργάνωση- είναι αναντίστοιχη της περιόδου στην οποία έχουμε εισέλθει.

Αυτά δεν πρέπει να μας τρομοκρατούν ούτε να χάνουμε την πίστη μας απέναντι στον εργατικό λαϊκό παράγοντα και την ταξική πάλη.

Αντικειμενικά, θα ξεσπάσουν-όπως ήδη ξεσπάνε σπασμωδικά- ταξικοί και νεολαιίστικοι αγώνες, απέναντι στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο που μας σέρνουν οι Αμερικάνοι πατρώνες μαζί με τα εγχώρια τσιράκια τους .

Αυτή η μεγάλη αναταραχή, πρέπει για εμάς τους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές να αποτελεί υπέροχη κατάσταση. 

Θα συγκροτήσουμε τα κινηματικά εργαλεία μαζικής παρέμβασης και πάλης, με όσους θέλουν να σηκώσουν το γάντι, θα δυναμώσουμε τα εργαλεία κινηματικής παρέμβασης που ήδη συμμετέχουμε, και με δουλειά μυρμηγκιού θα δουλεύουμε για την στρατηγική κατεύθυνση της οργάνωσης του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος που θα παίξει τον ρόλο της πραγματικής πρωτοπορίας για τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία. 

-      Απέναντι στον τερατώδη προπαγανδιστικό κυβερνητικό μηχανισμό, ο οποίος ασκεί, με δημόσιο χρήμα, μια Μακιαβελικά επικοινωνιακή πολιτική, απ’ ότι γνωρίζω, η συλλογικότητά σας, αντιπαραθέτει το εκδοτικό εγχείρημα «Από την Σπίθα στην Φλόγα» και μια σειρά εκδηλώσεις στον πολιτικό χώρο ¨Ηλέκτρα Αποστόλου». Μιλήστε μας, λίγο γ’ αυτό.

Φανή:  Η «Από την Σπίθα στην Φλόγα» αποτελεί όργανο προπαγάνδας της Λαϊκής Δράσης. 

Διατηρούμε site και σελίδα στο Facebook, με παραγωγή άρθρων σε ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο, επικαιρότητας, σε ιστορικό επίπεδο καθώς και στήλη απόψεων. 

Σκοπός της είναι να διαχέει την μαρξιστική-λενινιστική θεωρία, σκέψη, την ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς και να παρεμβαίνει μάχιμα στην επικαιρότητα τόσο με άρθρα όσο και με ρεπορτάζ από διαδηλώσεις. 

Ταυτόχρονα, λειτουργεί και σαν εκδοτικό εγχείρημα, με σκοπό και πάλι την διάδοση της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας και ιστορίας. 

Μέχρι σήμερα έχουμε πέντε εκδόσεις στο ενεργητικό μας. Συγκεκριμένα, έχουμε εκδώσει την μπροσούρα με τίτλο «Συνοπτική καταγραφή της δράσης των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στη Λακωνία (1940-1949)», το βιβλίο «Η Εθνική Αντίσταση στις γειτονιές της προσφυγιάς – 8ος τομέας ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ (Νέα Ιωνία – Νέα Φιλαδέλφεια – Νέο Ηράκλειο – Καλογρέζα)», έχουμε επανεκδώσει την «Σύντομη Βιογραφία του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν» από το Ινστιτούτο Μαρξ-Ένγκελς-Λένιν της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) της Ε.Σ.Σ.Δ καθώς και δύο ατζέντες για το 2021 και το 2022 με πλούσιο υλικό εντός τους σχετικά με το εργατικό-λαϊκό-αντιφασιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας.

Εδώ να ανακοινώσουμε ότι βρίσκεται στα σκαριά η νέα εκδοτική μας προσπάθεια για περιοδική έκδοση εφημερίδας ενώ παράλληλα ετοιμάζονται άλλες δύο εκδόσεις βιβλίων. 

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Πολιτικό Χώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» αποτέλεσαν εκδηλώσεις ζύμωσης και καλέσματος για οργάνωση στην Λαϊκή Δράση. 

Η πρώτη εκδήλωση αποτέλεσε την αποτίμηση της παρουσίας μας στο Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο και αποκρυστάλλωση της στρατηγικής μας για την συγκρότηση μαζικού-μαχητικού- μετωπικού αντιφασιστικού κινήματος. 

 Η δεύτερη εκδήλωση αποτέλεσε ένα πεδίο κατάθεσης συμπερασμάτων για την περσινή μαζική-μαχητική και νικηφόρα διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Σμύρνη όσο και αποτύπωση του τρόπου που προσεγγίζουμε το ζήτημα των οπαδών.

Η τρίτη εκδήλωση αποκρυστάλλωσε την θέση μας για την ΡΩΣΟ-ΝΑΤΟΪΚΗ σύγκρουση με επίκεντρο την Ουκρανία όσο και την αντίληψη μας για την συγκρότηση μαχητικού αντι ιμπεριαλιστικού κινήματος και την σημασία του προλεταριακού διεθνισμού.

Η τέταρτη εκδήλωση αποκρυστάλλωσε την θέση μας για τον Β’Π’Π, την νικηφόρα γραμμή των Μετώπων της Γ Διεθνούς, τα αίτια της νίκης του σοσιαλιστικού και αντιφασιστικού στρατοπέδου, την στάση του επαναστατικού ΚΚΕ και την συμβολή του στην αντιφασιστική νίκη των λαών, όπως και την νέα εφαρμογή της θεωρίας των 2 άκρων εν μέσω Ρωσο-Νατοϊκής Σύγκρουσης.

Πραγματοποιήθηκε και μια εμβόλιμη εκδήλωση παρουσίασης της Λαϊκής Δράσης στο Άργος, η οποία κατέληξε με την συγκρότηση τοπικής οργάνωσης Λαϊκής Δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Οι εισηγήσεις για τις πρώτες 4 εκδηλώσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.  

-      Συμμετείχατε στην διαδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα για την 9η Μάη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάη. Ποια συμπεράσματα βγάλατε;

Σπύρος: Η διαδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» στον οποίο συμμετέχουμε και λάβαμε την πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί τον Οκτώβρη του 2020.

Θεωρούμε πως η αντιφασιστική-αντι ιμπεριαλιστική διαδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Περιφρούρησε την αντιφασιστική νίκη των λαών από κάθε αναθεωρητική απόπειρα τόσο από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό όσο και από την ληστρική άρχουσα τάξη της Ρωσίας, ανέδειξε την σύνδεση του αντιφασιστικού αγώνα της ΕΣΣΔ με τον αγώνα για λευτεριά-ανεξαρτησία-λαοκρατία του Επαναστατικού ΚΚΕ, αποτέλεσε σημείο συσπείρωσης ενός δυναμικού που θέλει να αμφισβητήσει έμπρακτα την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την κρατική και φασιστική-παρακρατική τρομοκρατία στον τόπο μας. 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και σε μια περίοδο που απαιτεί πολιτική και ιδεολογική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, εξαιτίας της Ρωσο-Νατοϊκής Σύγκρουσης δημιουργήθηκε ρήγμα απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και την αντικομμουνιστική εκστρατεία που διεξάγει.

Κατά την γνώμη μας, ειδικά φέτος, αποτελούσε ύψιστο πολιτικό καθήκον η οργάνωση μιας αντιφασιστικής-αντι ιμπεριαλιστικής διαδήλωσης τιμής, μνήμης και αγώνα.

Ο Ναζισμός- Φασισμός με επιχορήγηση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού σήκωσε κεφάλι και συγκροτήθηκε κρατικά στην Δυτική Ουκρανία. 

Απέναντι του, ο δίκαιος αντιφασιστικός-αντι ιμπεριαλιστικός πόλεμος των λαών του Ντονμπάς συνεχίζεται, που με το όπλο στο χέρι αμφισβητούν τον ναζισμό και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

Η μεγάλη πλειοψηφία του κινήματος με κομμουνιστική αναφορά επέλεξε να μην ακολουθήσει αυτή την αντιφασιστική-αντι ιμπεριαλιστική διαδήλωση.

Δεν θα σχολιάσουμε αυτούς που στην ΕΣΣΔ της εποχής του Στάλιν έβλεπαν ένα ιμπεριαλιστικό κράτος που ξαναμοίραζε σφαίρες επιρροής και πλουτοπαραγωγικές πηγές, μια σύγκρουση ανάμεσα σε τρεις ιμπεριαλισμούς( ΕΣΣΔ-ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ).

Τα κομμάτια αυτά όμως, που όπως εμείς αναγνωρίζουν τον τιτάνιο χαρακτήρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών με μπροστάρισσα την ΕΣΣΔ του ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ, έπρεπε να σταθούν στον δρόμο του αγώνα είτε δίπλα μας είτε να επιλέξουν να κινηθούν αυτόνομα.

Το χτύπημα απέναντι σε κομμουνιστικά σύμβολα, ιδέες και τελικά στην επαναστατική κομμουνιστική ιστορία γιγαντώνεται σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο Γερμανικό Ιμπεριαλιστικό Κράτος, τον απόγονο του ηττημένου Τρίτου Ράιχ που ξαναστήσανε οι Αμερικανοί μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. 

Σε μια τέτοια συνθήκη, μόνο μια κεντρική πολιτική απάντηση αναλογεί απέναντι στον Ευρωατλαντικό Ιμπεριαλισμό ο οποίος καθορίζει την πολιτική-οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική ζωή του τόπου μας με την πλήρη συνενοχή της εξαρτημένης ντόπιας ολιγαρχίας.

Ο φόβος μην χαρακτηριστεί μια διαδήλωση από το αστικό πολιτικό σύστημα «φιλορωσική», η αδυναμία να λειτουργήσουμε σαν πυροκροτητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελούν αντεπιχείρημα για να τιμήσουμε μαζικά-οργανωμένα και δυναμικά τα 77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Καλούμε τις δυνάμεις με κομμουνιστική αναφορά να επανεκτιμήσουν την στάση τους, και του χρόνου από κοινού να σταθούμε ξανά στον δρόμο για μια κεντρική πολιτική διαδήλωση. 

Όπως και να επανεκτιμήσουν την στάση τους και να αντιληφθούν πως ο κυρίαρχος εχθρός την ανθρωπότητας είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του (Γερμανία-Γαλλία-Ιαπωνία) και ειδικά στην Ελλάδα η συγκρότηση ενός αντιφασιστικού-αντι ιμπεριαλιστικού κινήματος και μετώπου που θα οδηγήσει σε ρήξη με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και θα δημιουργήσει ανάχωμα απέναντι στον παρακρατικό φασισμό και την ενδυνάμωση του, δεν μπορεί παρά να αποτελεί το μοναδικό πολιτικό στόχο με αξιώσεις για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. 

-     Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί και οι επιδιώξεις της συλλογικότητας;

Αργυρώ: Καλούμε κομμουνιστές/κομμουνίστριες και λαϊκούς αγωνιστές/αγωνίστριες να βρεθούν μαζικά στην εκδήλωση παρουσίασης και να οργανωθούν στην Λαϊκή Δράση - Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών. 

Για να δυναμώσει μια ομάδα που παλεύει μακροπρόθεσμα για την ανασυγκρότηση του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος και του Κόμματος του, σε καιρούς που η επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας μέσα στο καμίνι του Γ’Π’Π θα τεθεί προ των πυλών και θα αποτελεί μονόδρομο.

Τους καλούμε να δυναμώσουν αυτούς που ήδη αγωνίζονται και προσπαθούν να παράξουν λύσεις, για να προετοιμαστούμε και να συγκροτηθούμε πολιτικά και ιδεολογικά για να περάσουμε σε μια ανώτερη μορφή οργάνωσης.

Τους καλούμε να δυναμώσουν μια Ομάδα που με τις μικρές της δυνάμεις βρίσκεται μέσα στους ταξικούς-λαϊκούς-αντιφασιστικούς-αντι ιμπεριαλιστικούς αγώνας και συμβάλλει πρακτικά για την ανάπτυξη τους.

Η οργανωτική ανάπτυξη της Ομάδας μας, θα δυναμώσει τόσο την μακροπρόθεσμη στρατηγική, όσο και τις βραχυπρόθεσμες στρατηγικές στις οποίες βάζουμε τις δυνάμεις μας.

Την ταυτόχρονη ενδυνάμωση του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», που ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει μια μαχητική πτέρυγα μέσα στο λαϊκό κίνημα, στους αγώνες απέναντι στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον φασισμό, όσο και στην ενδυνάμωση των αγώνων και των διεκδικήσεων στην γειτονιά του Γκύζη.

Κατά την γνώμη μας, η ενδυνάμωση της Ομάδας μας και συνεπακόλουθα του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» δημιουργεί αξιώσεις ώστε αυτό το πείραμα να μεγαλώσει και να εμφανιστεί και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, δυναμώνοντας τόσο τους τοπικούς αγώνες όσο και τους κεντρικούς πολιτικούς αγώνες πάνω σε μια μαχητική πολιτική κατεύθυνση.

Σας καλούμε να δυναμώσετε την ομάδα μας, για να δυναμώσει η κατεύθυνση της Μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας, να μπολιαστεί και σε άλλες γειτονιές-χώρους δουλειάς- σχολές και σχολεία, η κατεύθυνση αυτή που αμφισβητεί την αστική νομιμότητα και συγκροτεί πολιτικούς και υλικούς όρους έμπρακτης αντιπαράθεσης με την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία.

Σύντροφοι-Συντρόφισσες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, η ιστορία μας δίδαξε καλά. Με κόπο, δουλειά μυρμηγκιού μέσα στις μάζες, για την εποχή που εισερχόμαστε, μια νέα εποχή επαναστάσεων, το δοκιμασμένο πείραμα με τις αναγκαίες προσθήκες και μετατροπές του στις ανάγκες της χώρας μας και της εποχής μας αρκεί. 

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η πολιτική στο τιμόνι, γιατί η εξουσία πηγάζει από τις κάννες των όπλων. 

 Όσο κοινότυπο, κλασσικό και χιλιοακουσμένο και αν ακούγεται, σας καλούμε να βαδίσουμε αυτό το δύσκολο μονοπάτι μαζί, για να ανατείλει ένας κόσμος στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. 

ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ

ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΣΑΚΙΣΕ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger