Από τα πανάρχαια χρόνια, από τον πρώτο πόλεμο, σημασία είχαν τα εξής:
Ο αριθμός των αντιπάλων.
Ο εξοπλισμός και
Τα εφόδια.
Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φάνηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά η σημασία της παραγωγής, αυτό που ο Στάλιν έλεγε «εσωτερικό μέτωπο».
Η Γερμανία είχε πολύ ισχυρή βιομηχανία. Είχε επίσης τη βιομηχανία της Γαλλίας και άλλων κατεχόμενων χωρών. Η παραγωγή αρμάτων πχ ήταν το πολύ 19.000 το χρόνο και συνολικά 67.500 περίπου άρματα μάχης.
Παρόλο που η Σοβιετική Ένωση λόγω των αρχικών δυσμενών συσχετισμών δυνάμεων έχασε πολλά εργοστάσια, πέτυχε παραγωγή στα άρματα 105.000! 105.251 για την ακρίβεια. Το ίδιο στα αεροπλάνα: Γερμανοί 119.307, Σοβιετικοί 143.145. Όσο για τα πυροβόλα; Οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν 717.000 πυροβόλα και όλμους, περισσότερα κάθε άλλο κράτος και 2,5 φορές όλα τα πυροβόλα και όλμους του Άξονα (Γερμανία Ιταλία Ιαπωνία κλπ)!
Γιατί έγινε αυτό, αφού η Γερμανία είχε πάρα πολλά εργοστάσια; Ο κύριος λόγος ήταν πως το Ράιχ αγόραζε από τους βιομηχάνους. Οι οποίοι συσσώρευαν τα κέρδη τους. Αντίθετα το κέρδος από την παραγωγή των Σοβιετικών εργοστασίων γύριζε στους εργάτες. Έτσι το κόστος για κάτι που ήθελε τα ίδια περίπου υλικά (χάλυβα) ήταν μικρότερο στη Σοβιετική Ένωση, ενώ οι εργάτες ζούσαν πολύ καλύτερα και βέβαια παρήγαγαν περισσότερα.
Πως εφαρμόζεται αυτό στους πολέμους που ακολούθησαν; Οι απώλειες είναι μόνο μια παράμετρος για το συνολικό συσχετισμό δυνάμεων. Οι Ρώσοι πχ έχουν χτυπήσει πολύ σκληρά τους Ουκρανούς, διαλύοντας τις υποδομές τους, προκαλώντας πολλαπλάσιες απώλειες. Για να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες, οι Αμερικάνοι στέλνουν συνεχώς νέα βοήθεια στους Ουκρανούς. Έτσι η Ρωσία πολεμά την παραγωγή ολόκληρου του ΝΑΤΟ που όμως στην Ευρώπη εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο και πετρέλαιο! Εκείνος λοιπόν που χάνει μέχρι τώρα σίγουρα είναι η ΕΕ λόγω των κυρώσεων που στρέφονται εναντίον τους. Γιατί κάνουν τέτοιο λάθος; Είναι υποτακτικοί των ΗΠΑ, που δίνουν άλλα 33 δις (τα 20 όπλα) και δεν δίνουν 6 δις που ζητά ο ΟΗΕ για να εξαλειφθεί η πείνα παντού στον πλανήτη!
Η Ρωσία είναι καπιταλιστική. Που σημαίνει πως τα όπλα είναι πανάκριβα και τα κέρδη πάνε στους εμπόρους όπλων. Σε καμία περίπτωση δεν έχει την παραγωγή της Ρωσίας όταν είχε Κομμουνισμό, πόσο μάλλον όλης της ΕΣΣΔ που ανταγωνίζονταν στα ίσα τις ΗΠΑ. Γι αυτό και όλα σχεδόν τα όπλα είναι παλιά, Σοβιετικής κατασκευής. Αξιόμαχα ασφαλώς, οι Σοβιετικοί είχαν τρομερή τεχνολογία, αλλά παλιά. Τα Su-25 πχ, που αντέχουν χτυπήματα από σύγχρονα αντιαεροπορικά, κατασκευάστηκαν το 1975! Η Ρωσία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα της παραγωγής. Οι Αμερικάνοι ελπίζουν να φθείρουν όσο το δυνατό περισσότερο τους Ρώσους. Οι Ρώσοι όμως από την άλλη φθείρουν τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους. Είναι λοιπόν πόλεμος φθοράς, αντοχής.
Κι ερχόμαστε στην Ελλάδα. Αν και οι αρχικοί συσχετισμοί με μια συγκεκριμένη γειτονική και σύμμαχο χώρα δείχνουν γενικά ισορροπία, η οικονομία μας έχει τα χάλια της. Εμάς δεν πρόκειται να μας στείλει οπλισμό κανένας. Θα είμαστε εμείς και οι γείτονες. Οι γείτονες μπορούν να παράγουν κάποια πράγματα εμείς, πολύ λιγότερα. Τι λέτε να γίνει;
Δημοσίευση σχολίου