Home » , » Σαν σήμερα, το 1947, το μοναρχοφασιστικό κράτος δολοφονεί 17 κομμουνιστές στην Αίγινα

Σαν σήμερα, το 1947, το μοναρχοφασιστικό κράτος δολοφονεί 17 κομμουνιστές στην Αίγινα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 | 10:39 μ.μ.

"Δεν μένει καμιά αμφιβολία πια ότι η κυβέρνηση των επτά χασάπηδων έχει χάσει κάθε επαφή με τη λογική. Βουτηγμένη μέσα στο λάκκο του αίματος που χύνει κάθε μέρα, τον ανοίγει όλο και βαθύτερο τον λάκκο αυτόν. 

Εστειλε χιλιάδες ανθρώπους, άνδρες γυναίκες και παιδιά στην εξορία. Βαστάει άλλες πολλές χιλιάδες σε στρατόπεδα και κρατητήρια. Βαστάει πάντα πολλές χιλιάδες μέσα στις φυλακές. Εστειλε τριακόσιους ανθρώπους στα εκτελεστικά αποσπάσματα των έκτακτων στρατοδικείων. Αντρες, νέους, παπάδες. και μαζί οκτώ γυναίκες και κορίτσια. Κυνήγησε από τα χωριά τους χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους από τον άμαχο πληθυσμό, τους χτύπησε με την αεροπορία, τους βομβάρδισε με το στόλο της ...

Τι έννοια έχει αυτό το κίνημα της απελπισίας των επτά χασάπηδων; Πάνε να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Αλλά αυτό δεν το κατάφεραν με τους ατέλειωτους ντουφεκισμούς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας από τα εκτελεστικά αποσπάσματα, με φρικτές αποφάσεις στρατοδικείων στο χέρι. Θα το καταφέρουν με τις εκτελέσεις των καταδικασμένων αγωνιστών με αποφάσεις του 1945. 

Ετρεμαν τον ίσκιο τους οι επτά χασάπηδες εμπρός στα κλεισμένα μέσα στο κελί παιδιά του λαού εδώ και δυόμιση χρόνια; Ή μήπως πάνε με το κουφάρι του Μονέδα, του Αυγέρη του Μπουρδή και των άλλων ατρόμητων παλληκαριών να δώσουν κάποιο κουράγιο στην παράταξη τους, που βλέπει ότι δεν είναι άξιοι να καθαρίσουν ούτε τον Πάρνωνα; Αλλοίμονο τους αν για να πάρουν θάρρος χρειάζεται να σκοτώσουν αλυσοδεμένους ανθρώπους, κλεισμένους δυόμιση χρόνια μέσα στο κελί". 

Τα παραπάνω έγραφε ο διευθυντής του Ριζοσπάστη, Κώστας Καραγιώργης, στο κύριο άρθρο με το οποίο κυκλοφορούσε η εφημερίδα στις 20/6/1947, μια μέρα μετά την δολοφονία.

 Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" η εκτέλεση έγινε από μικτό απόσπασμα χωροφυλακής και στρατού στις 5 το πρωί έξω από την πόλη της Αίγινας. Οι αγωνιστές οδηγήθηκαν στον τόπο που εκτελέστηκαν με δεμένα τα χέρια. Και οι εκτελεστές τους αρνήθηκαν να τους τα λύσουν όταν ζήτησαν να γράψουν το τελευταίο γράμμα στους δικούς τους.

Και οι 17 πρόταξαν ηρωικά τα στήθη τους στο εκτελεστικό απόσπασμα φωνάζοντας: "Ζήτω το ΕΑΜ. Ζήτω ο Ζαχαριάδης"

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger