Home » , » Από τον «πρύτανη των τανκς», της χούντας, Σδράκα, στον νεοδημοκράτη, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας, πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωνάννου, "αρχιστράτηγο" του "πολέμου", ενάντια στην "τρομοκρατία της κουκούλας"

Από τον «πρύτανη των τανκς», της χούντας, Σδράκα, στον νεοδημοκράτη, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας, πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωνάννου, "αρχιστράτηγο" του "πολέμου", ενάντια στην "τρομοκρατία της κουκούλας"

Από giorgis , Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 | 9:39 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Τελικά οι κυβερνώντες έχουν γίνει πιο προβλέψιμοι και από το πιο θα είναι το επόμενο τριήμερο διακοπών του Μητσοτάκη. Εκτός απ' αυτό όμως δείχνουν και κάτι άλλο. Το πώς θεμελιώνουν βήμα - βήμα την παλινόστηση ενός κράτους σκληρής δεξιάς στα πρότυπα της ΕΡΕ, του δημιουργού του σημερινού κυβερνητικού κόμματος. 
Και αναμενόμενο είναι να επιλέγουν τα κατάλληλα άτομα για να στελεχώσουν τον πολιτικό μηχανισμό που θα αποτελεί την καθοδήγηση ενός τέτοιου καθεστώτος. 
(Το ζητούμενο και οι δικές μας ευθύνες βρίσκονται στο να υψώσουμε το ανάστημά μας και να μην αφήσουμε να πραγματοποιηθούν αυτοί οι δεξιοί, εφιαλτικοί σχεδιασμοί).

Πριν αναφερθούμε στο θέμα της ανάρτησης μια τηλεγραφική ιστορική αναφορά

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τα ναζιστικά στρατεύματα, μια σειρά καθάρματα, τα οποία υπήρξαν και Γερμανοντυμένα, στελέχωσαν σε καίριες θέσεις τον κρατικό μηχανισμό. Ορισμένα δε, απ' αυτά, βρέθηκαν να "κοσμούν" και τα έδρανα του κοινοβουλίου τους. Οι ηγέτες της τότε δεξιάς, τους επιβράβευσαν για τα εγκλήματα που είχαν κάνει σε βάρος του ελληνικού λαού, και έτσι βρέθηκαν μετά από εκλογές τρομοκρατίας, βίας και νοθείας, να διαθέτουν τον τίτλο του εθνοπατέρα. 

Είναι πολύ χαρακτηριστεί η περίπτωση του Κώστα Παπαδόπουλου ενός απ’ τους ιδρυτές και αρχηγούς της δωσίλογης ναζιστικής ΠΑΟ («Πανελλήνιος Απελευθερωτική Οργάνωσις»).  Παρά την παραπομπή του σε δίκη - παρωδία στο Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων, και τα αποδεικτικά στοιχεία για στενές σχέσεις με τους Γερμανούς που παρουσιάστηκαν στην δίκη, οι δικαστές τον αθώωσαν. Στην συνέχεια βρέθηκε  βουλευτής Κοζάνης του Λαϊκού Κόμματος και στην συνέχεια βουλευτής του Κιλκίς με τον Συναργερμό και την ΕΡΕ.

 Αντιγράφουμε από το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου: «Η αυτολογοκριμένη Μνήμη. Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική Εθνικοφροσύνη» (σελ. 109-110):

Ο βουλευτής Κώστας Παπαδόπουλος, θα γίνει πρωταγωνιστής ενός πασίγνωστου κοινοβουλευτικού επεισοδίου, με πέτρα του σκανδάλου – κι εδώ - την κατοχική του δράση.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν.Δ. 4324/62 (του νομοθετήματος, δηλαδή, που αντικατέστησε το Ν.509/47). Στην αγόρευσή του, ο Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «επέρασε η εποχή του σφαξίματος και της κονσέρβας» και απειλεί την ΕΔΑ ότι «θα την εκκαθαρίσει» (ή, σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή των ρεπορτάζ της επομένης, ότι «ήρθε ο καιρός να σας σφάξουμε», για ν’ ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:

«Ένας βουλευτής: Χάιλ Χίτλερ!

Κ. Χιωτάκης: Στην Κατοχή τι έκανες;

Γρ. Λαμπράκης: Ήσουν αξιωματικός των Ες – Ες!

Κ. Παπαδόπουλος: Σκάσε π…!

Η. Ηλιού: Ο κ. Παπαδόπουλος μπόρεσε να βάλει στην ναφθαλίνη την στολή του Γερμανού αξιωματικού, την οποίαν έφερε, δεν μπόρεσε όμως να βάλει στην ναφθαλίνην την χιτλερικήν νοοτροπίαν του».

Κατάληξη της κοινοβουλευτικής αυτής «αναμόχλευσης παθών» ήταν η μετατροπή των εδράνων σε αρένα: ο Παπαδόπουλος χειροδίκησε κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλλάκη, για να δεχτεί κατάμουτρα τη γροθιά του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος με τη σειρά του έγινε στόχος ομάδας βουλευτών της ΕΡΕ κι ενός κλητήρα της Βουλής. Η συνεδρίαση διακόπηκε και, με απόφαση του προεδρείου, οι επίμαχες φράσεις σβήστηκαν από τα επίσημα πρακτικά.

Κάναμε αυτή την ιστορική αναφορά για να καταλήξουμε σε ένα γεγονός που μαθαίνουμε σήμερα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Παραπολιτικά. 
Διαβάσουμε σε ένα κείμενο  με τίτλο "Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ο Νίκος Παπαϊωάννου", ότι ο Μητσοτάκης επέλεγε και δώσει μια παχυλή αργομισθία στον πρύτανη του ΑΠΘ, "επειδή τα πανεπιστήμια θα είναι ψηλά στην προεκλογική αντιπαράθεση, στην κυβέρνηση έκριναν ότι ο εν λόγω σηματοδοτεί το «κίνημα της βιβλιοθήκης» απέναντι στους τραμπούκους βαριοπούλας".

Προφανώς ο Κουρτάκης στον ιστότοπο του έχει κάθε λόγο να παρουσιάσει την πραγματικότητα στα πλαίσια της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αλλωστε "Η σουπιά, ο κηφήνας, ο κοντορεβυθούλης της λάσπης και του βούρκου, το αρχιλαμογιο". Γ. Κουρτάκης ιδιοκτήτης του του ιστότοπου Velona Kai klosti, καρπώθηκε τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος με πρόσχημα "υπηρεσίες διαφήμισης", όπως είχε καταγγείλει ο Πολάκης. 

Το θέμα μας, λοιπόν δεν είναι ο εκδότης-κυβερνητικό παπαγαλάκι. Είναι το μήνυμα που περνάει ο Μητσοτάκης μ' αυτή του την επιλογή. Η επιβράβευση δηλαδή του "αρχιστράτηγου" του "πολέμου" ενάντια στην "τρομοκρατία της κουκούλας", σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο "κ" Πρύτανης.  

Αν δεν κάνουμε λάθος μετά τον «πρύτανη των τανκς», Σδράκα, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κάλεσε το 1973 τις δυνάμεις καταστολής στο ΕΜΠ, στην μεταπολίτευση μόνο δυο πρυτάνεις (Πελεκρίνης και Μαρκάτος -πιθανόν και ο Φορτσάκης αλλά γι' αυτόν δεν είμαστε σίγουροι- ), ήταν οι μόνοι που στάθηκαν τόσο ξεκάθαρα απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. 



Σήμερα συμπλήρωσε αυτόν τον κατάλογο και ο Ν. Παπαϊωνάννου του ΑΠΘ. 

Ο "έξη μηνών πολιτικός κρατούμενος" τον επιβραβεύει προσφέροντας του βουλευτική έδρα, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα που θέλει στους υπόλοιπους Πανεπιστημιακούς δασκάλους. 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger