Home » , » Λογογράφοι του Κούλη από τα lidi

Λογογράφοι του Κούλη από τα lidi

Από giorgis , Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 | 11:03 μ.μ.

Του Γ.Γ.

Τώρα θα πείτε γωνία στο κέρμα του ευρώ ψάχνω, αλλά κάποιες φορές αναρωτιέμαι που στο καλό τους βρήκε αυτούς τους εντελώς αγράμματους λογογράφους του ο Κούλης. Τον βάζουν να χρησιμοποιήσει τόσο άστοχο λεξιλόγιο, -για να τον εμφανίσουν ότι έχει γνώσεις;- που αν και κάποιες φορές μπορεί να μας περνάνε στο ντούκου, υπάρχουν όμως και συμπολίτες μας που τραβάνε τα μαλλιά τους.

Και για να μην παριστάνω ότι διαθέτω σχετική κατάρτιση που δεν έχω, να πω ότι με πήρε τηλέφωνο σύντροφος φιλόλογος για να μου πει να γράψω πόσο αμόρφωτοι είναι οι λογογράφοι του Μητσοτάκη. Και εστιάζεται στην αποστροφή του σημερινού του μηνύματος-απολογία του πρωθυπουργού, για το σκάνδαλο των υποκλοπών στο σημείο που λέει: "επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως...".

Ο σύντροφος μου λέει ότι η λέξη "ευθύνη" δεν έχει καμιά σχέση με το επίθετο "ευθύς". Προέρχεται από το «εὔθυνος», όπως ονομαζόταν ένας δημόσιος υπάλληλος στην αρχαία Ελλάδα στην περίοδο της αθηναϊκής δημοκρατίας, στον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να λογοδοτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι κρατικοί αξιωματούχοι της εποχής.

Με παρέπεμψε μάλιστα σε μια ιστοσελίδα όπου αναφέρετε αναλυτικά η προέλευση της λέξης "ευθύνη" όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

 "Η «εὔθυνα» λοιπόν ήταν ένας αρκετά δίκαιος και αυστηρός συνάμα θεσμός που χαρακτήριζε την αθηναϊκή δημοκρατία, ο οποίος αποθάρρυνε κάθε επίδοξο καταχραστή ή παραβάτη. Οι ποινές ήταν ιδιαιτέρως αυστηρές, καθώς προβλεπόταν ακόμη και η ποινή του θανάτου, ενώ σε πιο ήπια μορφή ερχόταν η κατάσχεση της περιουσίας ή και εργασία σε διάφορα δημόσια έργα".

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger