Εχοντας μια συζήτηση με ένα γνωστό μου δημοσιολόγο, απ' αυτούς που αρέσκονται να τους αποκαλούν "πολιτικούς αναλυτές", επικεντρωθήκαμε σε ένα σημερινό δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος".
Σ' αυτό αφού γίνεται λόγος ότι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την πρώτη κάλπη είναι, η 10η Απρίλη ή η 21η Μάη, γίνεται μια εκτίμηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν της δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, το πώς ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα μ' αυτή την πρόβλεψη, στις κάλπες η Ν.∆. θα φτάσει στο 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,7%, το ΚΚΕ στο 6,1% και η Ελληνική Λύση στο 4,4%. Το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί εκτός Βουλής µε 2,8%, ενώ δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο ούτε το κόµµα του Κασιδιάρη (2,2%).
Για τον συνομιλητή μου, αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν καμιά αξία. Οχι τόσο γιατί είναι πολύ μεγάλος ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές και οι εξελίξεις πιθανόν να είναι απρόβλεπτες, ούτε για την σκοπιμότητα που μπορεί να κρύβουν οι δημοσκοπήσεις. και την αποδεδειγμένα λανθασμένη μεθοδολογία που ακολουθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος τα οποία δεν είναι ανιχνεύσιμα απ΄ τους πολιτικούς αναλυτές. Το πρώτο είναι το μέγεθος της διαφαινόμενης μείωσης της εκλογικής αποχής, ειδικά από την νεολαία και το δεύτερο το πόσο θα μετατραπεί η απογοήτευση μεγάλου μέρους των συντηρητικών ψηφοφόρων σε αποδοκιμασία του κόμματός τους στην κάλπη.
Αν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσιάζει καμιά δυναμική, το αντιΣύριζα μέτωπο που υπήρχε στις τελευταίες εκλογές έχει υποστεί ρωγμές, και ο καλπασμός της ακρίβειας μαζί με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έχουν πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη, θα είναι οι παράγοντες που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζει ο συνομιλητής μου.
Δείτε ακόμα:
Δημοσίευση σχολίου