Home » , » Σαν σήμερα η ιστορική ομιλία του Τσε, στον ΟΗΕ, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ

Σαν σήμερα η ιστορική ομιλία του Τσε, στον ΟΗΕ, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 | 11:00 π.μ.

"Η εποποιία θα γραφτεί από τις πεινασμένες μάζες των Ινδιάνων, τους ακτήμονες αγρότες, τους εκμεταλλευόμενους εργάτες, τους τίμιους διανοούμενους": Σαν σήμερα, 11 Δεκέμβρη 1964, ο Τσε Γκεβάρα πραγματοποιεί ιστορική ομιλία στον ΟΗΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ, μέσα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στην καρδιά του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Η ομιλία του, μνημείο αντι-ιμπεριαλιστικού λόγου και υπεράσπισης των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους, έγινε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ (Α.Στίβενσον). Άλλωστε, είχαν προηγηθεί οι εχθρικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων, η απόβαση του Κόλπου των Χοίρων και η επιβολή του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Κένεντι. Ο Γκεβάρα,τότε υπουργός βιομηχανίας της Κούβας, κατήγγειλε ανοιχτά τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο (Κονγκό, Γουινέα, Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Καμπότζη, Κολομβία, Λάος, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο, Βρετανική Γουιάνα, Κύπρο, Ροδεσία, Ν. Αφρική, Παλαιστίνη κ.α). 

Όμως, δεν έμεινε εκεί. Μέσα στην καρδιά του καπιταλισμού, έστρεψε τα βέλη του προς το κοινωνικό απαρτχάιντ που επικρατούσε σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ: "Πως είναι δυνατό να παριστάνει το φρουρό της ελευθερίας εκείνος που σκοτώνει τα ίδια του τα παιδιά και καθημερινά τα ταπεινώνει για το χρώμα που έχει το δέρμα τους; Πως μπορεί να ποζάρει για φρουρός της ελευθερίας εκείνος που αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους των νέγρων και μάλιστα τους προστατεύει και τιμωρεί το νέγρικο πληθυσμό επειδή απαιτεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ως ελεύθερων ανθρώπων;".

Έκλεισε την ομιλία με την φράση "Patria o muerte!" (Πατρίδα η θάνατος!). Την ώρα που ήταν στο βήμα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του, με εκτόξευση ρουκέτας προς το κτίριο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το βλήμα είχε εκτοξευθεί από την περιοχή Κουϊνς της ανατολικής όχθης και έπεσε στη θάλασσα, 200 περίπου μέτρα πριν τις ακτές του Μανχάταν. Ποτέ δεν διευκρινίστηκε ποιό εκτόξευσε τη ρουκέτα από το μπαζούκας που, σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας, ήταν ιδιοκτησίας του στρατού των ΗΠΑ. 

Μια δεύτερη απόπειρα έγινε -πάλι την ώρα της ομιλίας- από ισπανόφωνη που συνελήφθη να κατευθύνεται προς το κτίριο του ΟΗΕ κρατώντας μαχαίρι. Σκοπός της, όπως δήλωσε, ήταν να δολοφονήσει τον Γκεβάρα όταν θα έβγαινε από το κτίριο. 

Σήμερα, που τα εγκλήματα όλων των ιμπεριαλιστών και οργανισμών τύπου ΝΑΤΟ συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, η ιστορική ομιλία του Γκεβάρα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Αποσπάσματα από την ομιλία:

Πηγή: Praxis Review - threadreaderapp.com

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger