Το γνωστότερο έργο του είναι το Περί ιδιοκτησίας όπου και περιέχεται η γνωστότατη του φράση "η ιδιοκτησία είναι κλοπή".
Σύμφωνα με τον ορισμό του Προυντόν, «ταξική συνείδηση» διαθέτει ένα άτομο όταν έχει αυτογνωσία. Δηλαδή συνείδηση του εαυτού του, της αξιοπρέπειάς του, της αξίας του, της θέσης που κατέχει στην κοινωνία. Και παράλληλα γνωρίζοντας την αξία της ίδιας της θέσης του στην ιεραρχία της κοινωνίας, του ρόλου που παίζει, των σκοπών στους οποίους μπορεί πολύ σωστά να αποβλέπει, και των συμφερόντων τα οποία εκπροσωπεί ή ενσαρκώνει.
Εκανε σκληρή κριτική στους εξουσιαστές της εποχής που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στόχο: «Να σε κατευθύνουν, να σε ελέγχουν, να σου κάνουν κήρυγμα, να σε διατάζουν, να σε φορολογούν, να σε μπερδεύουν, να σου πίνουν το αίμα, να σε εκβιάζουν, να σε στύβουν να σε εξαπατούν ... να σε ληστέψουν με τη πρόφαση του γενικού συμφέροντος.».
Η διαμάχη με τον Μαρξ ξεκίνησε στην Πρώτη Διεθνή όταν ο Προυντόν ισχυρίστηκε ότι η σοσιαλιστική επανάσταση μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνικό τρόπο. για να δεχθεί σκληρή κριτική -και ένα βαθμό και ειρωνική- από τον Λένιν και τον Μάρξ, κάτι που το συναντάμε και στα βιβλία "Κράτος και Επανάσταση" και "Αθλιότητα της Φιλοσοφίας"
+ σχόλια + 1 σχόλια
Η άποψη του Προυντον ότι η σοσιαλιστική επανάσταση μπορούσε να επιτευχθεί με ειρηνκο τρόπο είναι ο προάγγελος του Χρουτσωφικου ρεβιζιονισμου και των απανταχού
ρεβιζιονιστικων κομμάτων των ημερών μας
Δημοσίευση σχολίου