Home » , » A. Ντοβζένκο η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ «Τριλογία του Πολέμου» από 26/1 στο STUDIO new star art cinema

A. Ντοβζένκο η ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ «Τριλογία του Πολέμου» από 26/1 στο STUDIO new star art cinema

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 | 12:00 μ.μ.

Γράφει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης

Η Τριλογία του Πολέμου” του Αλεξάντρ Ντοβζένκο

Τρία κινηματογραφικά ποιήματα, πάνω από χώρο και χρόνο.

Τσάρλι Τσάπλιν: “Η σλαβική κινηματογραφία έδωσε στον κόσμο έναν μόνο σκηνοθέτη: Τον Αλεξάντρ Ντοβζένκο”.

«Οι ταινίες του...δεν είναι τίποτα λιγότερο από ποίηση στο σελιλόιντ». Αν κάποιος θέλει να εντοπίσει τις καταβολές του Αντρέι Ταρκόφσκι πρέπει να δει αυτές τις ταινίες.

Τρεις ταινίες ύμνος στη φύση στη γη και στους εργάτες της.

“Η επανάσταση αλλάζει, όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο που τον βλέπουμε” Α.Ν

Τρία αριστουργήματα, ύμνος στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η ταινία που τον καθιέρωσε ήταν το “Σβενιγκόρα” (1928), που αποτέλεσε στη συνέχεια το πρώτο μέρος της λεγόμενης “Τριλογίας του Πολέμου”,  μαζί με το “Οπλοστάσιο” (1928-29) και τη ”Γη” (1930). 

Τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Στάλιν(1941) και το (1949).

Η NEW STAR σας παρουσιάζει από τις 26/1, ολόκληρη την τριλογία του πολέμου, του Σοβιετικού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο(1894-1956), αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema. 

Ένα αφιέρωμα στον πολυτάλαντο και πολυπράγμονα Σοβιετικό σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο. 

Η γνωστή ως τριλογία του πολέμου (Σβενιγκόρα, Άρσεναλ-Οπλοστάσιο, Γη) πραγματεύεται τη μεταμόρφωση της Ουκρανίας από μια κτηνοτροφική, φεουδαρχική κοινωνία σε βιομηχανικό σοσιαλιστικό κράτος. 

«Σβενιγκόρα»

Ένα αριστούργημα του Ντοβζένκο. Ένα ποιητικό αλλά και ρεαλιστικό έπος από τον κορυφαίο σοβιετικό σκηνοθέτη. Επικό... Λυρικό... Τραγικό. Ένας ύμνος στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Από τους θρύλους και τις προλήψεις στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, με την ποιητική ματιά του Ντοβζένκο.

Το τέλος του παλιού κόσμου και η ανατολή ενός νέου.

Η ταινία «Σβενιγκόρα» ξεκινά με τη συνάντηση του γέροντα με μια ομάδα Ουκρανών Κοζάκων από το παρελθόν, που αναζητούν τον θησαυρό που λέγεται ότι είναι θαμμένος στους λόφους του Σβενιγκόρα. Διατρέχοντας αιώνες ιστορίας, φτάνει στο παρόν που σημαδεύεται από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον εμφύλιο.

«ΑΡΣΕΝΑΛ-ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ»

Ένα αριστούργημα του Ντοβζένκο. Ένα κινηματογραφικό ποίημα πάνω από χώρο και χρόνο. Οπτική μεταφορά του πολέμου... της δυστυχίας… της επανάστασης!

Όταν ένα γυμνό στήθος ενσαρκώνει το αδάμαστο πνεύμα της επανάστασης

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το σενάριο του «Οπλοστασίου» (1929) πλέκεται γύρω από την εξέγερση των μπολσεβίκων εργατών εναντίον των Ουκρανών εθνικιστών την εποχή που κατείχαν την εξουσία. Τον Ιανουάριο του 1918 οι μπολσεβίκοι οχυρώθηκαν στο οπλοστάσιο του Κιέβου και ακολούθησε σκληρή μάχη. Οι σκηνές των ταινιών πλανώνται στο χώρο και το χρόνο, απεικονίζοντας τις τραγικές συνέπειες του πολέμου στη χώρα, την πείνα και τη δυστυχία, τον θάνατο.

«Γη»

Η κορυφαία ταινία του Αλεξάντρ Ντοβζένκο. Ένα μοναδικό οπτικό ποίημα

Ένας νέος δολοφονείται, αλλά η εξέλιξη δεν σταματά... Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται αιώνια...

Το 1958, στην Παγκόσμια Έκθεση Βρυξελλών, ψηφίστηκε από 117 ιστορικούς του κινηματογράφου ως ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Το Διεθνές Συμπόσιο Κριτικών Κινηματογράφου, τη χαρακτήρισε ως ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

Το 1995, στο Δημοψήφισμα του Αιώνα του περιοδικού Time Out κατέλαβε την 88η θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες ταινίες του αιώνα.

H ταινία  «Γη» (1932) που το 1958 στην Παγκόσμια Έκθεση Βρυξελλών ψηφίστηκε από 117 ιστορικούς του κινηματογράφου ως μια από τις 12 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, διαδραματίζεται σε μια στέπα της σοβιετικής Ουκρανίας και σχολιάζει τη σταδιακή συνένωση των μικρών αγροτικών καλλιεργειών: ήταν μια προσπάθεια ώστε να γλιτώσουν οι φτωχοί αγρότες από την εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς των κουλάκων που κατείχαν εκτάσεις γης με τσαρικές αποφάσεις. Είναι η τελευταία βωβή ταινία του Ντοβζένκο και αφηγηματικά η πιο βατή της «Τριλογίας του Πολέμου».

«Ακολουθούμε με συνέπεια τη γραμμή που χαράξαμε. Στο Studio θα δείτε πάντα μια ταινία που θα εγκρίνετε ανεπιφύλαχτα ή που θα απορρίψετε έντονα. Στο Studio δε θα δείτε ποτέ μια ταινία αδιάφορη!!» 

Σ. ΚΑΨΑΣΚΗΣ, ιδρυτής του STUDIO

55 ΧΡΟΝΙΑ STUDIO 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 

ΚΙΒΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Η Ιστορία μας γράφεται ακόμα...»

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger